Europese beurzen richting vrijwel vlakke opening

Redactie ABM Financial News - 10 augustus 2017, 07:32

Beleggers bekijken geopolitieke spanningen vanaf de zijlijn.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan donderdag een vrijwel onveranderde opening tegemoet. Opnieuw zullen de dreigende escalerende spanningen tussen Amerika en Noord-Korea vermoedelijk het sentiment domineren.

Via de Noord-Koreaanse staatsmedia klonk donderdag opnieuw dreigende taal richting Washington en de Amerikaanse president Donald Trump waarmee "geen dialoog mogelijk" zou zijn.

IG Markets voorziet een openingsverlies van 2 punten voor de Duitse DAX, een plus van 2 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 2 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa eindigden woensdag in het rood. "Beleggers namen geen risico en pakten wat winst" vanwege de oorlogstaal die over en weer gaat tussen president Trump en dictator Kim Jong-un, stelde marktanalist David Madden van CMC Markets. "Je moet toch wel een durfal zijn om nu long te gaan zitten", aldus de marktvorser. 

Verder bleek woensdag op macro-economisch vlak dat de inflatie in China in juli iets is afgezwakt ten opzichte van de maand ervoor, tot 1,4 procent, terwijl de producentenprijzen in een stabiel tempo van 5,5 procent opliepen in dezelfde maand. "De lichte verzwakking van de inflatie lijkt te suggereren dat de vraag in China afneemt en dit is voor beleggers toch wat zorgwekkend, want westerse bedrijven die in China uitbreiden zitten niet te wachten op een daling in de consumentenvraag", aldus marktanalist Madden van CMC.

Bedrijfsnieuws

Financiële waarden stonden woensdag Europees breed onder druk, net als grondstofaandelen. Deutsche Bank en Commerzbank leverden bijna 4 procent in. Société Générale rond de 3 procent en ING Groep zo'n 1,5 procent. Rio Tinto verloor 0,6 procent, Glencore ruim 2 procent en BHP Billiton ongeveer een procent. 

Mijnbouwers Randgold Resources en Polymetal International stegen wel 2,7 en 3,4 procent, dankzij de hogere goudprijs.

Een opvallende individuele koersbeweging was er verder voor het aandeel Novo Nordisk, dat bijna 8 procent steeg, nadat de Deense farmaceut de outlook voor heel het jaar verhoogde vanwege de robuuste omzetverwachting uit de verkoop van een diabetesmedicijn. 

Verder maakte online betalingsdienst Worldpay hogere halfjaarcijfers bekend, terwijl ook de afronding van de overname van 10 miljard dollar door het Amerikaanse Vantiv werd gemeld. Het aandeel van het Britse bedrijf steeg 1,7 procent.

Euro STOXX 50      3.468,45 (-1,3%) 

STOXX Europe 600    379,84 (-0,7%) 

DAX                     12.154,00 (-1,1%) 

CAC 40                  5.145,70 (+1,4%) 

FTSE 100               7.498,06 (-0,6%) 

SMI                        9.027,15 (-1,5%) 

AEX                          528,21 (-0,8%) 

BEL 20                   3.926,58 (-1,0%) 

FTSE MIB              21.848,37 (-0,9%) 

IBEX 35                10.596,00 (-1,3%) 

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street beweegt donderdag volgens de Amerikaanse futures richting een vlakke opening.

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag ook lager gesloten door toenemende geopolitieke spanningen rondom Noord-Korea. "Ik denk dat we nu op een ander niveau zijn beland in vergelijking met de eerdere bewoordingen van de laatste decennia", zei hoofdeconoom Philip Saw van Investec.

Vanwege de opgelopen geopolitieke spanningen nam de vraag naar goud toe. Het edelmetaal staat bekend als een veilige haven. De prijs voor een troy ounce sloot 1,3 procent hoger op 1.279,30 dollar.

Olie werd ook duurder, na een daling van de wekelijkse voorraden in Amerika.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Amerikaanse groothandelsvoorraden zijn gestegen in juni. Eerder bleek uit een andere publicatie dat de arbeidskosten in Amerika in het tweede kwartaal minder hard zijn toegenomen dan verwacht. De arbeidsproductiviteit steeg. 

Bedrijfsnieuws

Office Depot behaalde lagere resultaten in het afgelopen kwartaal die bovendien onder de verwachting uitkwamen. De identieke winkelverkopen, voor de markt een belangrijke indicator, daalden met 6 procent op jaarbasis en de leverancier van kantoorartikelen zei nog steeds te rekenen op een lagere omzet dit jaar ten opzichte van 2016, onder meer vanwege het sluiten van een aantal winkels. Het aandeel leverde maar liefst ruim 25 procent.

Walt Disney verloor 3,9 procent, nadat het mediabedrijf dinsdag nabeurs resultaten rapporteerde. De resultaten waren licht lager. Disney meldde tevens zijn videostreaming overeenkomst met Netflix in 2019 te beëindigen, omdat de entertainmentgigant zelf een streamingdienst gaat lanceren. Het aandeel Netflix verloor 3 procent.

TripAdvisor, een website voor reizigers, verlaagde zijn outlook voor 2017. De koers won evenwel 2,5 procent. 

Hamburgerketen Wendy's maakte voorbeurs resultaten bekend die goed werden ontvangen. In de verslagperiode bleek de identieke omzet voor het achttiende kwartaal op rij gestegen, ditmaal met 3,2 procent. Verder kwam de winst boven verwachting uit. Het aandeel steeg 3,9 procent. 

Altice en zijn Amerikaanse dochter Altice USA overwegen een bod uit te brengen op Charter Communications. Dit meldde CNBC woensdag op basis van bronnen. Een eventuele overname van het Amerikaanse Charter door Altice onderstreept opnieuw de duidelijke ambitie van topman Patrick Drahi om verder uit te breiden in Amerika, waar het onlangs naar de beurs ging met Altice USA. De koers van Altice USA steeg 0,1 procent. 

S&P 500 index                 2.474,02 (-0,2%)

Dow Jones index            22.048,70 (-0,2%)

Nasdaq Composite            6.352,33 (-0,3%)

AZIE

In Azië stonden de aandelenmarkten donderdag onder druk. Dat was deels te wijten aan lage volumes volgens marktstrateeg Rob Carnell van ING en hij verwacht dat dit de rest van de maand het handelsklimaat zal zijn.

De Japanse machine-orders bleken in juni gestegen met 2,1 procent op maandbasis na een daling in mei. Ook voor de komende maanden wordt een toename verwacht.

Nikkei 225                   19.720,56 (-0,1%)

Shanghai Composite       3.244,46 (-0,9%)

Hang Seng                    27.412,00 (-1,3%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1735. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,1755.

De dollar wist zich verder te handhaven ten opzichte van de Japanse yen dankzij de geopolitieke spanningen maar op langere termijn houdt de greenback vermoedelijk last van de lage inflatie en een mogelijke vertraging in de renteverhogingen van de Federal Reserve. Diverse Fed-functionarissen waarschuwden hier woensdag voor. 

Zowel de voorzitter van de Chicago Fed Charles Evans als zijn collega van de St. Louis Fed James Bullard pleitten ervoor om voorzichtig te zijn met verdere renteverhogingen.

USD/JPY Yen   110,04

EUR/USD Euro  1,1735

EUR/JPY Yen   129,11

MACRO-AGENDA:

08:45 Industriële productie - Juni (Fra)

10:30 Handelsbalans - Juni (VK)

10:30 Industriële productie - Juni (VK)

14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)

14:30 Producentenprijzen - Juli (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

14:00 Macy's - Cijfers tweede kwartaal (VS)

22:00 Snap - Cijfers tweede kwartaal (VS)

00:00 Salzgitter - Halfjaarcijfers (Dld)

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Fiat Chrysler ontkent benadering door Chinees bedrijf

Autoconcern weerspreekt mediageruchten.

7 minuten geleden - Lees verder

Staat haalt 1,7 miljard euro op met veiling

Negatieve rentevergoeding op kortlopende lening.

31 minuten geleden - Lees verder

Beursupdate: Amsterdamse beurs koerst lager

Damrak zet neerwaartse trend van eind vorige week voort.

1 uur geleden - Lees verder

Rosneft rondt overname belang in Essar Oil af

Consortium van Trafigura en UCP ronden tevens overname van belang af.

1 uur geleden - Lees verder

Chinese Great Wall wil Fiat Chrysler overnemen - media

Overnamespeculatie doet al langer de ronde.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.114,15 -0,64% -32,70 5.146,85
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.186,10 -1,09% -56,97 5.243,07