Geopolitieke spanningen ook voelbaar op Wall Street

Redactie ABM Financial News - 10 augustus 2017, 14:51

Futures wijzen op lagere opening in Amerika.

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street ligt donderdag op koers voor een lagere opening. Richting de openingsbel in New York noteerden de futures op de S&P 500 index en de Nasdaq circa een half procent lager terwijl de openingsindicatie voor de Dow Jones index wees op een verlies van 0,2 procent.

Beleggers zitten op hete kolen en de dreigende oorlogstaal tussen Noord-Korea en Amerika dwingt ze naar de zijlijn, volgens marktanalist David Madden van CMC Markets. "In dit soort situaties bewegen de aandelenmarkten in rap tempo lager en beleggers willen niet in dat soort bewegingen verstrikt raken, dus trekken ze zich nu al terug."

Beleggers zochten opnieuw veilige havens als goud en de dollar op. De goudprijs noteerde donderdag 0,6 procent hoger. De euro/dollar verhandelde op 1,1743, tegen 1,1755 woensdagavond. De Europese munt wist het verlies wel in te lopen, gezien de koers van rond de 1,17 dollar eerder op de dag. Volgens marktstrategen van ING profiteert de dollar naast de geopolitieke spanningen ook nog steeds van het sterke banenrapport van vorige week en is een daling van de euro tot richting 1,16 niet uitgesloten als de Amerikaanse inflatiecijfers vrijdag sterk blijken. Vervolgens zal het muntpaar vermoedelijk blijven hangen tussen de 1,16 en 1,18, voorziet ING. 

Op macro-economisch vlak was er vanmiddag al aandacht voor een inflatie indicator, namelijk de producentenprijzen in juli. De producentenprijzenindex en de index met kernprijzen daalden beide met 0,1 procent op maandbasis, waar een stijging van 0,2 procent was voorzien. Op jaarbasis bleven de kernproducentenprijzen met 1,9 procent ook onder de doelstelling van 2,0 procent van de Federal Reserve. Dit is nadelig voor de dollar omdat de kans op nog een renteverhoging dit jaar hierdoor kleiner wordt.

Verder stegen de werkloosheidsuitkeringen in Amerika vorige week met 3.000 stuks tot 244.000, waar een aantal van 240.000 was voorzien. 

De olieprijs liep donderdag verder op. De OPEC meldde donderdag in zijn maandrapport dat de productie van leden in het kartel in juli met 0,5 procent is toegenomen. Dat terwijl juist is afgesproken de output terug te dringen. Daar stond wel tegenover dat de vraag dit jaar vermoedelijk hoger uitvalt, net als in 2018. De september-future op een vat West Texas Intermediate steeg 1,2 procent op 50,13 dollar, terwijl Brent met levering oktober 1,6 procent duurder werd op een prijs per vat van 53,54 dollar. 

Bedrijfsnieuws

Warenhuisketen Macy's opende vanmiddag de boeken. De winst en omzet kwamen in het tweede kwartaal weliswaar beter uit dan verwacht, maar de outlook bleef teleurstellend. De aangepaste winst van 0,48 dollar was boven de 0,46 dollar die werd voorzien, net als de omzet, die met 5,6 miljard dollar iets beter was dan verwacht. De vergelijkbare winkelomzet daalde evenwel, en de weinig positieve outlook voor heel het jaar bleef staan. Het aandeel leverde even zo'n 4 procent in, maar noteerde kort voor de openingsbel toch weer ruim een procent hoger.

Maaltijdbezorger Blue Apron, dat voor het eerst sinds het beursdebuut de boeken opende, steeg in de elektronische handel voorbeurs 7,5 procent. De klantenbasis steeg in deze periode met 23 procent op jaarbasis, maar op kwartaalbasis was sprake van een daling met 9 procent. De omzet steeg van circa 202 miljoen naar 328 miljoen dollar en dit was boven de marktverwachting. Het verlies van 0,47 dollar per aandeel was iets steviger dan gedacht.

Perrigo steeg in de elektronische handel voorbeurs 11,5 procent na het bekendmaken van kwartaalcijfers. In de verslagperiode werd het verlies flink teruggedrongen. Verder stelde de farmaceut de outlook voor de aangepaste winst per aandeel opwaarts bij. 

Donderdagavond nabeurs komen moderetailer Nordstrom en Snap, moederbedrijf van foto applicatiedienst Snapchat, met kwartaalcijfers. Nordstrom bewoog in de elektronische voorbeurshandel nauwelijks, terwijl Snap circa een half procent steeg.

De Amerikaanse woningverhuurders Invitation Homes en Starwood Waypoint Homes maakten bekend te gaan fuseren. Het gefuseerde bedrijf gaat verder onder de naam Invitation Homes en heeft na het samengaan een ondernemingswaarde van 20 miljard dollar en een marktkapitalisatie van 11 miljard dollar. In de aandelen werd donderdagmiddag nog niet gehandeld.

Het Belgisch-Nederlandse biofarmaceutische bedrijf Galapagos steeg in de handel voorbeurs liefst 17 procent na het bekendmaken van sterke studieresultaten met een mogelijke behandeling tegen idiopathische longfibrose. 

Apple kan mogelijk op aandacht rekenen vanwege de berichten dat een aantal Chinese applicatie-ontwikkelaars de techreus aanklaagt vanwege het overtreden van mededingingsregels. Apple zou applicaties uit hun App Store halen zonder duidelijke reden en verder veel te hoge kosten rekenen. Het aandeel daalde vanmiddag circa een half procent.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag lager gesloten. De S&P 500 daalde 0,2 procent tot 2.474,02 punten, terwijl de Dow Jones-index ook 0,2 procent verloor op 22.048,70 punten en de Nasdaq 0,3 procent in het rood eindigde op 6.352,33 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Update van Beursupdate: AEX op Wall Street

Alleen maar verliezers.

Gisteren - Lees verder

Recordresultaten Applied Materials

Kwartaalcijfers aan bovenkant van eigen verwachting.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit flink lager

Tegenvallende macrocijfers en wisselende bedrijfscijfers beheersen markten.

Gisteren - Lees verder

Wall Street koerst af op lager slot

Tegenvallende macrocijfers en bedrijfscijfers beheersen markten.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.