Kapitaalplan voor Aegon Nederland positief ontvangen

Redactie ABM Financial News - 10 augustus 2017, 12:34

Analisten zetten vraagtekens bij aannames winstgevendheid.

(ABM FN-Dow Jones) De plannen van Aegon om de Nederlandse dochter sterker en winstgevender te maken werden donderdag positief ontvangen door analisten, hoewel niet iedereen alle berekeningen meteen geheel vertrouwde, nadat de verzekeraar de afgelopen jaren zijn ramingen herhaaldelijk neerwaarts moest bijstellen. Dit bleek uit Aegons telefonische presentatie van de kwartaalcijfers en kapitaalplannen voor analisten.

Het aandeel, dat tijdens de presentatie donderdagochtend een koerswinst van 10 procent liet zien, leverde een deel van de winst weer in maar noteerde rond het middaguur nog altijd circa 7 procent hoger.

Aegon kondigde donderdag bij de tweedekwartaalcijfers zijn langverwachte plan aan om de kapitaalpositie van de Nederlandse divisie te versterken. De verzekeraar injecteert een miljard euro in het Nederlandse bedrijf, om de gevolgen van een lagere UFR-rekenrente te kunnen opvangen, en verhoogde ook zijn doelstelling voor de solvabiliteit.

Tot opluchting van aandeelhouders hoeven daarvoor inderdaad geen nieuwe aandelen te worden uitgegeven, zoals Aegon al min of meer had beloofd. De benodigde contanten zijn afkomstig van de verkoop van het intermediairbedrijf Unirobe Meeus Groep, de verkoop van een onderdeel in Ierland en kasbijdragen van zusterbedrijven in andere landen. In plaats van aandelen geeft Aegon wel voor 500 miljoen euro aan gewone obligaties uit, die binnen een jaar weer moeten worden afgelost. 

Hygiënefactor 

Analist Nadine Vermeulen van Morgan Stanley sprak haar verbazing uit dat Aegon met de ene hand geld leent om cash te storten in de Nederlandse divisie, die begin volgend jaar met de andere hand alweer 100 miljoen euro dividend over 2017 wil terugstorten in de holding.

"Dat is vooral een hygiënefactor", zei chief financial officer Matt Rider. De verzekeraar wil laten zien dat Aegon Nederland na de kapitaalversterking weer een 'normaal bedrijf' is dat ook gewoon dividend uitkeert, in een normaal patroon van interim- en slotdividenden. Daarbij geldt het voorbehoud dat de marktomstandigheden en de kapitaalpositie dat moeten toelaten, maar de beslissing werd alvast gecommuniceerd, zodat Aegon eens een aantal kwartalen geen vragen over de verwachte winstbijdrage uit Nederland hoeft te krijgen.

Het dividend leek ook te dienen als verdediging tegen kritische vragen, zoals van analist Mark Cathcart van Jefferies. Hij wees erop dat Aegon zijn winst nog steeds voor het overgrote deel uit de Verenigde Staten haalt, en zijn oude belofte van een meer evenwichtige bijdrage uit de rest van de wereld steeds niet heeft ingelost. In deze scheve situatie zou het Amerikaanse verzekeringsbedrijf Transamerica beter tot zijn recht komen met een aparte beursnotering in de Verenigde Staten, roept Cathcart al een tijdje.

Bestuursvoorzitter Alex Wynaendts kon antwoorden dat het evenwicht wel degelijk aan het verbeteren is, met dividendbijdragen uit Azië en straks ook uit Nederland. "Overigens moeten we erkennen dat de VS de grootste markt ter wereld zijn en zijn we blij dat we daar zo'n sterke positie hebben en ook zulke goede resultaten boeken", aldus Wynaendts.

Rekenrente ingebakken

De aandacht van de analisten ging tijdens de presentatie vooral uit naar de berekeningen van de toekomstige winstgevendheid van het Nederlandse bedrijf. Dat moet zich de komende jaren aanpassen aan een stapsgewijze verlaging van de UFR-rekenrente met 45 basispunten, waardoor de verplichtingen aan polishouders toenemen en er fors minder cash overblijft voor de aandeelhouders. 

Om dat op te vangen gaat Aegon fors schuiven in zijn beleggingsportefeuille. In een paar jaar tijd moet zo'n 3 tot 4 miljard euro worden geïnvesteerd in minder liquide beleggingen die een hoger rendement opleveren. Dan moeten we denken aan Nederlandse hypotheken, leningen voor infrastructuurprojecten en directe leningen, lichtte CFO Matt Rider toe. "Het is een enorme balans dus je moet een flinke investering doen om verschil te maken."

De hogere beleggingsrendementen moeten op de middellange termijn leiden tot 50 miljoen euro extra jaarlijkse kapitaalaanwas. Dat rendement komt er tussen 2017 en 2020 geleidelijk bij. De omschakeling betekent dat er meer kapitaal moet worden aangehouden waardoor er op korte termijn juist zo'n 100 miljoen euro minder overschiet voor dividend.  

In 2018 zal Aegon Nederland een 'genormaliseerd' bedrag van 300 miljoen euro kapitaal genereren, stelde de presentatie. Door de verlaging van de UFR-rekenrente, met in eerste instantie 15 basispunten, gaat daar al de helft vanaf en door het kapitaalbeslag van de illiquide investeringen nog eens 100 miljoen euro, zodat er per saldo 50 miljoen euro overblijft.

Op de middellange termijn zou Aegon 1,4 miljard euro kapitaal per jaar moeten gaan genereren, waarvan na aftrek van kosten een kasstroom van 1,1 miljard voor de aandeelhouders zou moeten overblijven. In 2020 zou daarvan 325 miljoen euro uit Nederland moeten komen. "De lagere rekenrente zit daar helemaal in ingebakken", bevestigde Rider. 

Agressieve aannames

Aegon verraste beleggers donderdagochtend bij de tweedekwartaalcijfers met hoger dan verwachte solvabiliteitsratio's, zowel voor de Nederlandse divisie als voor de groep. Een belangrijk deel daarvan was te danken aan de kapitaalinjectie in Nederland, die ruimte gaf aan de toezichthouder om betere afspraken te maken over het gebruik van uitgestelde belastingen als bufferkapitaal en over de bijdrage van de Amerikaanse divisie aan het bufferkapitaal van de groep. 

Analisten reageerden opgelucht. "Bedankt voor het harde werk in het afgelopen half jaar", zei één van hen. Analist Arjen van Veen van UBS noemde de hoeveelheid hordes die Aegon in de afgelopen periode wist te nemen "indrukwekkend", maar voegde daaraan toe: "Het had misschien ook wel wat eerder gekund."

De analist vroeg zich af op Aegon niet opnieuw te agressief was in zijn aannames voor toekomstige rendementen, nadat die aannames de afgelopen jaren meermalen moesten worden bijgesteld, ook als gevolg van te optimistische inschattingen van de nieuwe Solvency II-regelgeving. 

"Vergeet niet dat Solvency II een op principes gebaseerd systeem is", zei Rider. Dat houdt in dat er veel ruimte voor interpretatie was, waar de toezichthouder en de verzekeraar elkaar in moesten vinden. Nog niet alle hordes zijn uit de weg geruimd, zei de CFO. 

"Er zullen meer hobbels komen." Rider erkende wel dat Aegon betrouwbaarder kan worden voor beleggers, door minder ambitieuze doelen te communiceren. "We moeten in een patroon komen van onderbeloven en overpresteren."

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

18 augustus 2017, 22:14 - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

18 augustus 2017, 22:07 - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

18 augustus 2017, 21:30 - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

18 augustus 2017, 20:42 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEGON toevoegen aan uw watchlist 4,98 -2,54% -0,13 5,11