Meer volume en omzet Refresco dan voorzien

Redactie ABM Financial News - 10 augustus 2017, 07:52

Winstontwikkeling bottelaar wel iets minder dan verwacht.

(ABM FN-Dow Jones) Refresco Group heeft in het tweede kwartaal meer volumes afgezet en daardoor een hogere omzet behaald dan voorzien. Dit bleek donderdag voorbeurs uit de kwartaalcijfers van de bottelaar.

CEO Hans Roelofs liet in een toelichting weten erg tevreden te zijn met de sterke volumegroei die werd gerealiseerd, zowel in Europa als in Amerika, dankzij een combinatie van autonome groei en overnames.

De stijging was feitelijk volledig te danken aan Co-Packing, waar Refresco een dubbelcijferige groei behaalde van 11,5 procent.

De volumes van de bottelaar stegen op jaarbasis van 1,70 miljoen naar 2,05 miljoen liter. Analisten hadden gerekend op 2,0 miljoen liter. De autonome volumegroei bedroeg 2,8 procent, tegen een verwachting van 1,4 procent.

Dit leverde een omzet op van 643 miljoen euro, tegen een consensus van 596 miljoen euro.

Bij een brutomarge per liter van 13,4 eurocent behaalde Refresco een aangepaste EBITDA van 66 miljoen euro en een nettowinst van 27 miljoen euro. Daarmee was de winst wel iets lager dan een jaar geleden.

De brutomarge per liter werd vooraf door analisten overigens ook ingeschat op 13,4 eurocent en de aangepaste EBITDA op 75 miljoen euro met een nettowinst van 33 miljoen euro.

In het tweede kwartaal van 2016 behaalde Refresco een omzet van 559 miljoen euro. De brutomarge lag toen op 14,0 eurocent per liter. En de aangepaste EBITDA en nettowinst kwamen uit op respectievelijk 68 miljoen en 29 miljoen euro.

In het eerste kwartaal van 2017 behaalde Refresco een marge van 14,1 eurocent per liter. Dat was duidelijk beter dan de 13,8 eurocent waarop analisten toen mikten. De autonome volumegroei was met 2,3 procent ook flink meer dan de 0,6 procent waarop de consensus rekende.

In een verklaring tegen ABM Financial News zei CEO Hans Roelofs toen dat analisten vermoedelijk meer tijd hadden ingecalculeerd voor de ommekeer bij Private Label na het krimpjaar 2016. Het belangrijkste deel van de onderschatting zat volgens de CEO evenwel bij de 10,2 procent autonome volumegroei voor Co-Packing, wat Roelofs destijds beschreef als een divisie die zich moeilijk laat beoordelen. Voor de toekomst voorziet Roelofs ook een sterke groei voor Co-Packing.

Outlook

Refresco herhaalde donderdag voor de middellange termijn te mikken op een autonome volumegroei van 0 tot 5 procent. De brutowinstmarge per liter kan op middellange termijn marginaal dalen vanwege de verschuiving in de productmix. Een dergelijke daling wordt ook voor 2017 voorzien, als gevolg van de integratie van overnames uit 2016, voegde de bottelaar donderdag opnieuw toe.

Analisten voorzien voor heel 2017 een volume van 7,4 miljard liter en een autonome groei van 1,7 procent. Een verwachte omzet van 2.275 miljoen euro zal bij een brutomarge van 13,7 eurocent per liter een aangepast bedrijfsresultaat opleveren van 243 miljoen euro en een aangepaste winst van 92 miljoen euro.

Ultimo juni bedroeg de schuld van Refresco 621 miljoen euro. De schuldratio, dat wil zeggen de verhouding tussen nettoschuld en de aangepaste EBITDA, lag op 2,8, tegenover 2,6 een jaar geleden.

Overnamekoorts

Eind juli kondigde Refresco de overname van de bottelactiviteiten van het Noord-Amerikaanse Cott aan voor omgerekend 1,1 miljard euro. "Een grote stap voorwaarts", aldus CEO Roelofs in een toelichting op deze overname. De CEO verwacht met deze acquisitie dat er de komende twee jaar geen grote acquisities meer volgen, hoewel Refresco wel zal blijven kijken naar aanvullende overnamekansen.

De overname van de bottelactiviteiten van Cott kan leiden tot potentiële synergievoordelen van 47 miljoen euro en zal voor meer dan 5 procent bijdragen aan de winst in het eerste jaar van consolidatie en "aanzienlijk meer" dan dat in het tweede en derde jaar, aldus Refresco.

De overname wordt voldaan met de uitgifte van nieuwe obligaties. Verder is Refresco van plan om "zo spoedig mogelijk" voor 200 miljoen euro aan nieuwe aandelen uit te geven.

Analisten van KBC Securities spraken van een strategisch interessante overname, die Refresco meer schaal zal opleveren in Amerika. Door het samenvoegen ontstaat een nieuwe marktleider met een omzet van 3,6 miljard euro en een EBITDA van 350 miljoen euro, aldus Vandenberghe.

Bryan Garnier denkt dat de overname van Cott flink zal bijdragen aan de winst van Refresco.

De vraag is wat deze overname betekent voor de schijnbare interesse van het Franse PAI Partners voor Refresco. In april werd een ongevraagd en niet-bindend bod van PAI door Refresco nog afgewezen. PAI bood volgens Refresco op 6 april 2017 in totaal 1,4 miljard euro in contanten voor de 81,2 miljoen uitstaande aandelen, wat een bod per aandeel van ongeveer 17,29 euro betekende.

Analisten van Bryan Garnier concludeerden dat de acquisitie van Cott vermoedelijk betekent dat PAI niet met een hoger bod zal komen.

Het aandeel Refresco sloot woensdag 2,4 procent hoger op 17,59 euro, mede geholpen door een koopaanbeveling van Société Générale.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

ArcelorMittal sterkste stijger.

12 minuten geleden - Lees verder

Wall Street lager gesloten

Markt in afwachting van Jackson Hole symposium.

18 minuten geleden - Lees verder

Wall Street beweegt richting lager slot

Markt in afwachting van Jackson Hole symposium.

59 minuten geleden - Lees verder

Olieprijs hoger gesloten

Amerikaanse voorraden ruwe olie vorige week gedaald.

1 uur geleden - Lees verder

Europese beurzen overwegend lager gesloten

Markt maakt zich op voor Jackson Hole symposium.

3 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
REFRESCO... toevoegen aan uw watchlist 16,00 0,00% 0,00 16,00