Olieprijs sluit toch weer lager

Redactie ABM Financial News - 10 augustus 2017, 20:46

OPEC olieproductie in juli hoger.

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is donderdag lager gesloten, nadat de OPEC over juli een gestegen olieproductie meldde.

De september-future voor een vat West Texas Intermediate sloot donderdag op de New York Mercantile Exchange 0,97 dollar ofwel 2 procent lager op 48,59 dollar.

De productie van ruwe olie door landen van de OPEC is in juli gestegen, in tegenstelling tot eerdere beloften van het oliekartel om de productie te verlagen in een poging het wereldwijd overaanbod terug te brengen. Dit bleek donderdag uit de maandelijkse rapportage van het oliekartel.

De productie van de kartellanden steeg in juli 0,5 procent naar gemiddeld 32,87 miljoen vaten per dag, wat een stijging betekent van 172.600 vaten ten opzichte van de voorgaande maand. De stijging, kleiner dan de stijging van de voorgaande maand, werd veroorzaakt door een hogere productie in Libië, Nigeria en Saoedi Arabië, zo bleek uit het rapport.

OPEC stelde zijn verwachtingen voor de wereldwijde vraag naar olie dit jaar opwaarts bij met 100.000 vaten per dag, wat neerkomt op een stijging van 1,37 miljoen vaten per dag in 2017. Daarmee komt de totale vraag in 2017 uit op 96,49 miljoen vaten per dag.

Voor 2018 voorziet het oliekartel een groei in de vraag naar olie van 1,28 miljoen vaten per dag, waarmee de totale mondiale vraag uit zal komen op 97,77 miljoen vaten per dag.

De olieprijs is in de afgelopen maand licht gestegen, onder meer door een daling van de Amerikaanse voorraden. Woensdag meldde de Amerikaanse Energy Information Administration dat de Amerikaanse ruwe olievoorraden in de week eindigend op 4 augustus zijn gedaald met 6,5 miljoen vaten.

"Ja, die cijfers waren mooi, maar de prijs voor een vat WTI kwam niet door de weerstand van 50 dollar heen, wat een duidelijke bevestiging was dat handelaren er niet van overtuigd zijn dat de vraag sterk genoeg is om het aanbod tegemoet te komen", zei chef marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets.

"Er blijft spanning zitten tussen de olievoorraden die eindelijk beginnen af te nemen en de de zorgen over het voldoen aan de door de OPEC aangevoerde overeenkomsten voor productiebeperkingen", zei analist Enrico Chiorando van energieconsultant Love Energy.

Volgens analisten van Energy Aspects zou het overschot aan olievoorraden echter wel eens nodig kunnen zijn om aan de stijgende vraag te voldoen. "Een prijs van 45 tot 50 dollar per vat is eenvoudig te laag en stimuleert de vraag materieel", meldden ze. "Gegeven het feit dat de vraag de laatste drie jaar met 5,5 miljoen vaten per dag is gestegen, is het niet nodig dat de voorraden zakken naar het vijfjaars gemiddelde", meldde Energy Aspects.

Vrijdag komt de International Energy Agency met het maandelijkse olierapport.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

HP boekt lagere winst

Voormalige hardware divisie van Hewlett Packard verhoogt outlook hele fiscale boekjaar.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

ArcelorMittal sterkste stijger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street lager gesloten

Markt in afwachting van Jackson Hole symposium.

Gisteren - Lees verder

Wall Street beweegt richting lager slot

Markt in afwachting van Jackson Hole symposium.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs hoger gesloten

Amerikaanse voorraden ruwe olie vorige week gedaald.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.