Olieproductie OPEC in juli gestegen

Redactie ABM Financial News - 10 augustus 2017, 13:43

Kartel stelt groei van de vraag opwaarts bij.

(ABM FN-Dow Jones) De productie van ruwe olie door leden van de OPEC is in juli gestegen, in tegenstelling tot eerdere beloften van het oliekartel om de productie te verlagen in een poging het wereldwijd overaanbod terug te brengen. Dit bleek donderdag na publicatie van het maandelijkse rapport van het oliekartel.

De productie van de kartelleden steeg in juli 0,5 procent naar gemiddeld 32,87 miljoen vaten per dag, wat een stijging betekent van 172.600 vaten ten opzichte van de voorgaande maand. De stijging, kleiner dan de stijging van de voorgaande maand, werd veroorzaakt door een hogere productie in Libië, Nigeria en Saoedi Arabië, bleek uit het rapport.

Het rapport verschijnt op een moment waarop Saoedi Arabië, OPEC's belangrijkste lid en de grootste exporteur ter wereld, andere lidstaten onder druk zet voor een striktere naleving van een overeenkomst om de productie te beperken.

OPEC en tien niet aangesloten produceten, waaronder Rusland, besloten eind vorig jaar om de gezamenlijke productie te reduceren met 1,8 miljoen vaten per dag in vergelijking tot de productiepiek van oktober 2016. De OPEC kwam tot het besluit in een poging het wereldwijd overaanbod te beteugelen en de lage olieprijs te laten herstellen. De overeenkomst, die in mei werd verlengd tot maart 2018, heeft tot dusver nog geen significant effect op de olieprijs gehad.

Een constante stijging van de Amerikaanse productie, evenals een zwakke naleving van het productieverlagingsakkoord door verschillende kartelleden, leidde afgelopen jaar tot een olieprijs variërend van 45 dollar tot 55 dollar per vat.

Echter, de olieprijs is in de afgelopen maand licht gestegen, onder meer door een daling van de Amerikaanse voorraden. Woensdag meldde de Amerikaanse Energy Information Administration dat de Amerikaanse ruwe olievoorraden in de week eindigend op 4 augustus zijn gedaald met 6,5 miljoen vaten.

OPEC stelde zijn verwachtingen voor de wereldwijde vraag naar olie dit jaar opwaarts bij met 100.000 vaten per dag, wat neerkomt op een stijging van 1,37 miljoen vaten per dag in 2017. Daarmee komt de totale vraag in 2017 uit op 96,49 miljoen vaten per dag.

In 2018 voorziet het oliekartel een groei in de vraag naar olie van 1,28 miljoen vaten per dag, waarmee de totale mondiale vraag uit zal komen op 97,77 miljoen vaten per dag.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright 2016 Dow Jones & Company, Inc. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Europese beurzen hoger gesloten

Markt kijkt uit naar publicatie notulen Federal Reserve nabeurs.

58 minuten geleden - Lees verder

Damrak sluit hoger

Heijmans in de schijnwerper na halfjaarcijfers.

1 uur geleden - Lees verder

Amerikaanse olievoorraden dalen

Capaciteitsbenutting van raffinaderijen omlaag naar 96,1 procent.

2 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Focus op notulen ECB.

2 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Cijferseizoen loopt op zijn eind.

3 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.