Refresco focust op kosten in komende kwartalen

Redactie ABM Financial News - 10 augustus 2017, 09:09

Topman vol vertrouwen in Co-Packing en overname Cott.

(ABM FN-Dow Jones) Refresco Group zal de komende kwartalen goed letten op de kosten. Dit zei CEO Hans Roelofs van de bottelaar onderdag in gesprek met ABM Financial News.

Hoewel Refresco in het tweede kwartaal qua volumes en omzet duidelijk beter presteerde dan analisten hadden voorzien, was de winstontwikkeling juist wat tegenvallend.

Bij een brutomarge per liter van 13,4 eurocent behaalde Refresco een aangepaste EBITDA van 66 miljoen euro en een nettowinst van 27 miljoen euro. Daarmee was de winst iets lager dan een jaar geleden.

De brutomarge per liter werd vooraf door analisten overigens ook ingeschat op 13,4 eurocent, maar de aangepaste EBITDA op 75 miljoen euro met een nettowinst van 33 miljoen euro.

CEO Roelofs zei dat Refresco "een bruggetje te maken had in het kostenniveau". De bottelaar moest "doorinvesteren", terwijl de onderneming dit normaliter probeert uit te stellen naar de rustigere periodes in het jaar. Vooral de opstartkosten van nieuwe lijnen zorgden ervoor dat het totale kostenniveau hoger uitviel.

"Maar daar gaan we wat aan doen", benadrukte de topman. Deze opstartkosten zullen er weer uitlopen, maar "dat kost wel tijd".

Aan de omzetkant deed Refresco het in het afgelopen kwartaal overigens beter dan analisten hadden voorzien. Zo stegen de volumes van 1,7 miljoen naar 2,05 miljoen liter en dikte de omzet aan van 559 miljoen naar 643 miljoen euro. "Acquisities lopen goed", aldus Roelofs, wijzend op DIS en Whitlock. Daarbij kwam de autonome volumegroei met 2,8 procent ruim uit boven de 1,4 procent groei die analisten voorzagen.

De topman was verder vooral goed te spreken over de ontwikkeling bij Co-Packing, tegenwoordig 'contract manufacturing'.

"Daar zit de groei en die zien we doorzetten", aldus Roelofs over A-merken die er voor kiezen om een deel van hun productie uit te besteden.

Over de overname van de bottelactiviteiten van het Noord-Amerikaanse Cott zei Roelofs te verwachten dat deze al in het eerste jaar na afronding 5 procent aan de winst van Refresco zal bijdragen, terwijl dat in de jaren erna meer dan 15 procent zal zijn.

Door de overname van Cott, denken verschillende analisten dat het Franse PAI Partners vermoedelijk geen interesse meer heeft in een acquisitie van Refresco. Roelofs zei tegen ABM Financial News er recent geen contact is geweest, althans "niet dusdanig dat we dat de markt zouden moeten melden".

Op een lager Damrak verloor Refresco donderdag kort na opening ruim 4 procent op 16,87 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Fiat Chrysler ontkent benadering door Chinees bedrijf

Autoconcern weerspreekt mediageruchten.

10 minuten geleden - Lees verder

Staat haalt 1,7 miljard euro op met veiling

Negatieve rentevergoeding op kortlopende lening.

34 minuten geleden - Lees verder

Beursupdate: Amsterdamse beurs koerst lager

Damrak zet neerwaartse trend van eind vorige week voort.

1 uur geleden - Lees verder

Rosneft rondt overname belang in Essar Oil af

Consortium van Trafigura en UCP ronden tevens overname van belang af.

1 uur geleden - Lees verder

Chinese Great Wall wil Fiat Chrysler overnemen - media

Overnamespeculatie doet al langer de ronde.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
REFRESCO... toevoegen aan uw watchlist 15,99 -0,06% -0,01 16,00