Update 2: Elliott en York mogen geen buitengewone aandeelhoudersvergadering AkzoNobel beleggen

Redactie ABM Financial News - 10 augustus 2017, 19:55

Aandeelhouders wilden positie voorzitter raad van commissarissen aan de orde stellen.

(ABM FN-Dow Jones) Elliott Advisors en York Capital mogen geen buitengewone aandeelhoudersvergadering voor AkzoNobel beleggen om de positie van voorzitter Antony Burgmans van de raad van commissarissen aan de orde te stellen. Dat bepaalde de voorzieningenrechter in Amsterdam. De uitspraak werd donderdag nabeurs bekendgemaakt.

"Het verzoek dat zij hiervoor indienden bij de rechtbank is voorbarig en kan om die reden niet worden gehonoreerd", meldde de rechtbank van Amsterdam. De rechter wees daarbij op de buitengewone aandeelhoudersvergadering van AkzoNobel op 8 september, waarin  het bestuur van de verfproducent een toelichting zal geven op de gang van zaken rond het bod van PPG Industries. 

"Elliott en York lopen thans ten onrechte vooruit op de nog af te leggen verantwoording en de daarover te voeren discussie door nu al te stellen dat de tekst en uitleg die op 8 september 2017 zal worden gegeven, hen niet zal bevredigen. AkzoNobel en al haar stakeholders hebben groot belang bij een zorgvuldig en doordacht besluitvormingsproces. De conclusies die tijdens of na de vergadering zullen worden getrokken, zijn thans nog ongewis. Daarop dient niet vooruitgelopen te worden. Het verzoek is dus prematuur", zo lichtte de rechter zijn afwijzing van het verzoek toe.

Elliott Advisors en York Capital vinden dat het bestuur van AkzoNobel onzorgvuldig is omgegaan met de overnamevoorstellen van de Amerikaanse sectorgenoot PPG Industries. Die werden categorisch door het Nederlandse concern afgewezen, waarna PPG op 1 juni uiteindelijk besloot het derde en laatste bod in te trekken.

Elliott en York vonden dat voorzitter Antony Burgmans van de raad van commissarissen daar persoonlijk verantwoordelijk voor was en wilden een buitengewone aandeelhoudersvergadering beleggen, met als enige stempunt op de agendapunt het vertrek van Burgmans.

De Ondernemingskamer in Amsterdam had het verzoek op 29 mei al afgewezen.

De advocaten van Eliott betoogden op 27 juli voor de kort geding rechter onder meer dat AkzoNobel de rechten van aandeelhouders wederom heeft geschonden door op 8 september een buitengewonde aandeelhoudersvergadering te beleggen, waarvoor aandeelhouders vanwege het verlopen van de wettelijke termijn van zestig dagen geen eigen agendapunten meer konden inbrengen. 

AkzoNobel heeft voor de aandeelhoudersvergadering op 8 september twee punten op de agenda gezet. Dit betreft enerzijds de benoeming van CEO Thierry Vanlancker als opvolger van de plotseling opgestapte Ton Büchner en anderzijds een toelichting op de gang van zaken rond het afwijzen van de overnamevoorstellen van de Amerikaanse sectorgenoot PPG Industries.

"Wij hebben er notie van genomen dat de rechter het verzoek heeft afgewezen. Wij richten ons nu volledig op de buitengewone aandeelhoudersvergadering van 8 september", zei directiewoordvoerder Diana Abrahams van AkzoNobel tegen ABM Financial News. 

"We zijn tevreden dat de rechtbank de rechten van aandeelhouders erkent om een buitengewone aandeelhoudersvergadering te houden en een lid van de raad van commissarissen te ontslaan", meldde Elliott Advisors donderdagavond in een schriftelijke verklaring. "Maar met alle respect zijn we het niet eens met de notie dat het nu vragen om afrekenbaarheid prematuur is. De uitspraak van vandaag legt een significante hoeveelheid druk op AkzoNobel om in de buitengewone aandeelhoudersvergadering van 8 september zijn handelingen overtuigend aan aandeelhouders uit te leggen", zo besluit de verklaring. 

Op de vraag van ABM Finacial News of deze verklaring betekent dat Elliott niet in beroep zal gaan, wilde de Nederlandse woordvoerder van de Amerikaanse aandeelhouder niet ingaan.

Inmiddels is de zaak tussen Elliott en AkzoNobel voor de Ondernemingskamer ook nog niet afgerond. Op 20 september wordt de behandeling daar voortgezet en zal de Ondernemingskamer zich uitspreken over het verzoek van Elliott om verder onderzoek te doen naar het gevoerde beleid door AkzoNobel bij het afwijzen van het overnamevoorstel van PPG Industries. Opmerkelijk is dat PPG zich voor die zitting van de Ondernemingskamer als spreker heeft aangemeld.

Op een rood Damrak sloot het aandeel AkzoNobel donderdag krap 1 procent lager op 75,54 euro.

Update: om reactie Elliott Advisors toe te voegen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

18 augustus 2017, 22:14 - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

18 augustus 2017, 22:07 - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

18 augustus 2017, 21:30 - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

18 augustus 2017, 20:42 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AKZO NOBEL toevoegen aan uw watchlist 77,26 -0,14% -0,11 77,37