AEX gebukt onder geopolitieke spanningen

Redactie ABM Financial News - 11 augustus 2017, 18:59

Verlies van 2,3 procent op weekbasis.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs ging deze week gebukt onder de toenemende geopolitieke spanningen tussen Amerika en Noord-Korea. De AEX verloor met een slotstand van 516,97 punten op vrijdag, 2,3 procent ten opzichte van vorige week.

De volatiliteit ging door het dak, volgens online broker Lynx. "Het begint nu vat te krijgen op beleggers", concludeerde beleggingsspecialist Tycho Schaaf.

Daarom waren zogenoemde veilige havens als goud, zilver, de Japanse yen en staatsobligaties in trek. Allemaal tekenen van onzekerheid, aldus Schaaf. Wat echter nog duidelijker de huidige onzekerheid aangaf was de enorme stijging van de VIX-index. Die steeg donderdag met 44 procent tot 16 punten en noteerde vrijdag op xxx punten.

De dollar, normaal een veilige haven in tijden van crisis, wist niet verder uit te breken na het sterke Amerikaanse banenrapport van vorige week. Met name vrijdag kwam de greenback opnieuw onder druk te staan, met een euro die weer boven de 1,18 dollar uitkwam, vanwege tegenvallende inflatiecijfers uit de Verenigde Staten. Hierdoor lijkt een renteverhoging door de Federal Reserve weer verder uit zicht.

Mochten de spanningen rond Noord-Korea verder oplopen, dan verwacht ABN AMRO dat de Japanse yen uit de gratie zal raken, net als de Koreaanse won. "We verwachten verder dat de Amerikaanse dollar zijn safe-haven status zal waarmaken in geval van escalatie", aldus valutaspecialist Georgette Boele. Zij verwacht dat de Zwitserse frank, die deze week al opliep ten opzichte van de euro, weleens tijdelijk de rol van mondiale veilige haven kan overnemen als de Japanse yen onder druk komt te staan. Maar, zo stelde Boele "in ons basisscenario gaan we niet uit van een escalatie van de spanningen en een crisis."

Olie stond met name richting het eind van de week onder druk, nadat rapporten van de OPEC en energie-agentschap IEA benadrukten dat de afspraken tussen het oliekartel en enkele andere grote producenten om de productie te verlagen nog steeds niet volledig beklijven. Olie zakte weer tot onder de 50,00 dollar.

Volgende week 

In Nederland is een groot deel van het cijferseizoen inmiddels al weer achter de rug, maar blue chips als Boskalis en NN Group komen nog wel met cijfers volgende week. Ook TKH Group, Heijmans, Kendrion en ForFarmers publiceren resultaten.

Qua buitenlandse bedrijven zijn het vooral Amerikaanse retailers die nog met kwartaalcijfers komen. Onder andere Home Depot, Target en 's werelds grootste retailer Wal-Mart Stores openen de boeken.

Op macro-economisch vlak is er volgende week aandacht voor groeicijfers uit Europa en Japan, maar ook de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve en de Amerikaanse detailhandelsverkopen.

Stijgers en dalers

In de AEX ging Galapagos afgelopen week aan kop. Het biofarmaceutische concern maakte positieve resultaten bekend met een studie naar een mogelijke behandeling tegen idiopathische longfibrose. Positieve resultaten, volgens KBC Securities, waarmee Galapagos het voortouw neemt in de ontwikkeling van een medicijn want GLPG1690 is de eerste autotaxineremmer die effectiviteit laat zien in een onderzoeksstudie met patiënten die de longziekte hebben. KBC Securities verhoogde het koersdoel voor Galapagos, net als Jefferies. Het aandeel won op weekbasis 10,3 procent en was daarmee duidelijk de sterkste stijger.

Aegon volgde op gepaste afstand met 3,0 procent koerswinst, maar werd zeker ook goed beloond voor de sterke kwartaalcijfers. De resultaten waren volgens Bryan Garnier beter dan verwacht en met name positief op het gebied van de solvabiliteit, die steeg. KBC Securities verhoogde het koersdoel op het aandeel en roemde naast de ontwikkeling van de solvabiliteit ook de sterke onderliggende winst en de betere vooruitzichten om kapitaal te genereren. S&P Equity Research ruilde de koopaanbeveling wel in voor een Houden advies na de koerssprong, omdat de verhouding tussen risico en beloning voor het aandeel in balans is.

Waar Galapagos en Aegon werden beloond voor goed nieuws, werd SBM Offshore dat niet. Op weekbasis verloor het aandeel 5,3 procent. Over de eerste zes maanden werd een hoger bedrijfsresultaat behaald en de outlook voor de onderliggende EBITDA werd bovendien opwaarts bijgesteld. "Sterke resultaten", concludeerden analisten van Morgan Stanley terwijl ze de bijstelling van de outlook zelfs wat bescheiden noemden. Het gebrek aan negatieve verrassingen was bovendien geruststellend. Ook KBC Securities was te spreken over de halfjaarcijfers. S&P Equity Research verhoogde het koersdoel. Vrijdag meldde SBM Offshore nog dat de schikking die het trof met verzekeraars over het Noorse probleemproject Yme is verhoogd van 247 miljoen naar 281 miljoen dollar.

Altice leverde ten opzichte van vorige week vrijdag 7,9 procent in. Het bericht dat het Franse telecomconcern een bod overweegt op het Amerikaanse Charter Communications werd lauw ontvangen. Aan een eventuele overname hangt namelijk een fors prijskaartje van misschien wel 500,00 dollar per aandeel, wat voor Altice zou betekenen dat er flink wat vers kapitaal opgehaald moet worden, bovenop de schuldenberg die de onderneming al heeft. ING stelde dat hoewel een overnamebod op basis van de winstontwikkeling bij Charter logisch is, het nog maar de vraag is of Altice wel zou kunnen voldoen aan de mogelijk forse overnameprijs.

PostNL was een sterkste daler in de Midkap met een koersval van 14,2 procent. Hoewel de resultaten redelijk in lijn waren met de marktverwachting, werd de outlook voor het onderliggende contante bedrijfsresultaat wel wat neerwaarts bijgesteld. PostNL verwacht nu dat deze winst zal uitkomen aan de onderkant van de eerder afgegeven bandbreedte van 220 miljoen tot 260 miljoen euro. ING haalde PostNL vervolgens van zijn favorietenlijst, omdat de onzekerheid voor het postbedrijf groot blijft, met name op het gebied van regelgeving.

Refresco zat het ook niet echt mee en het aandeel verloor 6,8 procent. De tweede kwartaalcijfers vielen de markt tegen, ondanks dat de volumes zich in de periode sterk ontwikkelden. "Het gerapporteerde resultaat was zelfs lager dan de laagste verwachting in de markt", volgens analist John David Roeg van NIBC, die zijn advies verlaagde van Accumuleren naar Neutraal. Société Générale zette het aandeel deze week in aanloop naar de kwartaalcijfers wel op zijn kooplijst. De recent aangekondigde overname van de bottelactiviteiten van het Noord-Amerikaanse Cott zijn strategisch goed te begrijpen, aldus de analisten van de Franse bank, die ook voorzien dat de acquisitie zal bijdragen aan de winstontwikkeling van Refresco.

Aperam voerde de AMX deze week aan. Het aandeel steeg 1,9 procent, ondanks een koersverlies van XX procent op vrijdag. Grondstoffenfondsen hadden het lastig vanwege de mondiale spanningen die mogelijk een wissel trekken op de wereldhandel. Dit zal deze cyclische sector vermoedelijk raken, is de gedachte onder beleggers.

Onder de kleinere fondsen viel Fagron op. Deze week won het aandeel 6,0 procent, waarmee het bedrijf werd beloond voor de solide halfjaarcijfers vorige week. In gesprek met ABM Financial News zei CEO Hans Stols vooral over de resultaatontwikkeling, maar zeker ook over de daling van de schuldenlast tevreden te zijn. Volgens de topman is de onderneming, na een roerige periode, "in redelijk normaal vaarwater" terecht gekomen. "We laten het verleden achter ons."

Probiodrug en Brunel International bleken juist sterke dalers en leverden 8,2 en 9,6 procent in ten opzichte van afgelopen vrijdag. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursblik: ING verhoogt koersdoel Kendrion

Koersdoel omhoog naar 40,00 euro.

7 minuten geleden - Lees verder

Valuta: markt wacht op inflatiecijfers en notulen ECB

Euro licht omlaag.

12 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: ING verhoogt koersdoel KPN

Koersdoel naar 3,40 euro.

20 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: solide margeverbetering ForFarmers

Wisselvallige outlook volgens NIBC.

34 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: teleurstellende outlook Boskalis

Resultaten volgens NIBC weinig verrassend.

40 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 525,89 0,62% 3,22 522,67
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 794,48 0,61% 4,81 789,67
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.010,88 0,90% 9,00 1.001,88