Beursupdate: Galapagos blinkt als enige uit op rood Damrak

Redactie ABM Financial News - 11 augustus 2017, 10:54

Oorlogsretoriek tussen Amerika en Noord-Korea verhoogt volatiliteit fors.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs staat vrijdag net als beursindexen elders in de wereld weer fors onder druk vanwege de geopolitieke spanningen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea die de markten al een groot deel van de week in zijn greep houdt. Richting de klok van elf uur noteerde de AEX 1,2 procent lager op 517,20 punten. De AMX daalde ruim 2,0 procent, net als de ASCX.

De volatiliteit gaat door het dak, volgens online broker Lynx en dit is uiteraard te wijten aan de politieke onzekerheid rondom Amerika en Noord-Korea. "Eigenlijk niets nieuws, al begint het nu vat te krijgen op beleggers", volgens beleggingsspecialist Tycho Schaaf.

Daarbij worden massaal de veilige havens als goud, zilver, de Japanse yen en staatsobligaties opgezocht, aldus de marktvorser. Allemaal tekenen van onzekerheid, aldus Schaaf. Wat echter nog duidelijker de huidige onzekerheid aangeeft, is de enorme stijging van de VIX-index. Die steeg donderdag met 44 procent tot 16 punten.

Kijkend naar het mogelijke verloop van de handelsdag vrijdag, kijkt Schaaf vooral naar het laatste uur van de handel om te zien of de luiken dan open gaan "omdat handelaren en partijen posities afbouwen in verband met onzekerheid in het weekend." 

Op macro-economisch vlak was er vrijdagochtend aandacht voor inflatiecijfers uit de vier grootste economieën in de eurozone, namelijk Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje. Veelal stabiliseerde de inflatie ontwikkeling zich in juli in deze landen. In Duitsland trok de inflatie iets aan ten opzichte van juli, van 1,6 naar 1,7 procent. Inflatiecijfers voor de eurozone als geheel verschijnen volgende week.

Vanmiddag is het rustig qua economische cijfers maar verschijnt wel het belangrijkste item van de dag: de Amerikaanse consumentenprijzen in juli. Donderdag verscheen al een indicator op dit gebied, namelijk de producentenprijzen en die bleken in juli op maandbasis onverwacht gedaald in de Verenigde Staten. Op jaarbasis bleef de kernprijsindex, geschoond van volatiele zaken als energieprijzen, bovendien onder de twee procent die de Federal Reserve nastreeft en gebruikt bij het bepalen van het rentebeleid.

Volgens valutahandelaar Chris Jongbloed van Saxo Bank wordt het Amerikaanse inflatiecijfer voor de valutamarkten het item van de dag. "Als de inflatie boven de 1,7 procent uitkomt, verwacht ik dat de dollar weer op zal lopen ten opzichte van de euro, maar blijft de inflatie daaronder, dan kan de euro weer terrein winnen", aldus de valutahandelaar. Halverwege de ochtend verhandelde de euro/dollar op 1,1764. Donderdagavond kregen beleggers voor elke euro circa 1,1755 dollar.

De olieprijs stond vrijdag opnieuw onder druk na een lagere settlement donderdag. Richtpunt voor de oliemarkt is vrijdag het maandrapport van het Internationaal Energieagentschap. Hieruit bleek dat de olievoorraden in juli wederom zijn toegenomen, ondanks pogingen van oliekartel OPEC om de productie te verlagen. Het agentschap was positiever over de vermoedelijke ontwikkeling van de mondiale vraag in 2017 en verhoogde die met 1.5 miljoen vaten per dag tot een totaal van 97,6 miljoen vaten per dag. Donderdag kwam de OPEC in zijn maandrapport met een soortgelijke boodschap over de vraagontwikkeling. 

De september-future op een vat West Texas Intermediate daalde een procent tot 48,12 dollar, terwijl Brent met levering oktober 0,9 procent verloor op 51,44 dollar.

Stijgers en dalers

Rood had in de hoofdindex de overhand vanochtend. Galapagos was de enige uitzondering en steeg ruim 3 procent. Het biofarmaceutische concern kreeg koersdoelverhogingen bij Jefferies en KBC Securities, die beide te spreken waren over de onderzoeksresultaten voor een mogelijke behandeling tegen longfibrose. Analist Peter Welford van Jefferies benadrukte daarbij opnieuw het gunstige instapmoment voor het aandeel, terwijl analist Sandra Cauwenberghs van KBC Securities stelde dat Galapagos de verdere ontwikkeling van het middel zelf op zich kan nemen in plaats van samen met een partner.

Lagere Chinese ijzerertsprijzen zetten druk op ArcelorMittal, dat bijna 5 procent verloor en daarmee de rij sloot.

Verder stond ook SBM Offshore onder druk. Het aandeel daalde meer dan 4 procent. Vrijdag werd bekend dat de oliedienstverlener de schikking die het trof met verzekeraars over het Noorse probleemproject Yme heeft weten te verhogen. Meldde het bedrijf medio juli nog een schikking ter waarde van 247 miljoen dollar, inmiddels is dit bedrag opgelopen naar 281 miljoen dollar.

In de Midkap was het beeld vrijwel identiek aan dat in de AEX, met nauwelijks fondsen die in het groen noteerden en waarbij de meeste aandelen meer dan 1 procent verloren. Voor onder meer BE Semiconductor Industries, Air France-KLM en Aperam was het verlies zelfs ruim 3 procent.

Flow Traders won 1,0 procent en was daarmee zo'n beetje de enige stijger.

Refresco Group daalde ruim 2 procent na de koersval van 5 procent op donderdag in reactie op de tweede kwartaalcijfers. KBC Securities verhoogde vrijdag het koersdoel met 0,50 euro naar 20,50 euro en hield vast aan de koopaanbeveling. Analist Alan Vandenberghe was vooral erg te spreken over de overname van de bottelactiviteiten van het Noord-Amerikaanse Cott door Refresco omdat dit "erg interessante" kansen biedt. Over de prestaties van Refresco in het tweede kwartaal zei de analist dat de hoger dan verwacht uitgevallen kosten voor een deel eenmalig waren. Indien deze buiten beschouwing worden gelaten, was de aangepaste EBITDA wel in lijn met de consensus.

Onder de kleinere bedrijven kon Basic-Fit beleggers niet bekoren met de halfjaarcijfers. Het aandeel verloor 4 procent. Hoewel in de eerste zes maanden van 2017 sprake was van hogere resultaten dan een jaar eerder, waren die wel onder de verwachting van analisten. Volgens ING had dit te maken met het feit dat nieuwe clubs relatief laat open gingen. Evenwel ligt de uitbater van fitnessclubs op schema met de doelstellingen voor dit jaar, aldus ING. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursblik: ING verhoogt koersdoel Kendrion

Koersdoel omhoog naar 40,00 euro.

7 minuten geleden - Lees verder

Valuta: markt wacht op inflatiecijfers en notulen ECB

Euro licht omlaag.

12 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: ING verhoogt koersdoel KPN

Koersdoel naar 3,40 euro.

20 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: solide margeverbetering ForFarmers

Wisselvallige outlook volgens NIBC.

34 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: teleurstellende outlook Boskalis

Resultaten volgens NIBC weinig verrassend.

40 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 525,89 0,62% 3,22 522,67
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 794,48 0,61% 4,81 789,67
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.010,88 0,90% 9,00 1.001,88