Beurzen omlaag in Europa

Redactie ABM Financial News - 11 augustus 2017, 12:07

Risicosentiment blijft laag vanwege zorgen over Noord-Korea.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteren vrijdag rond het middaguur lager, vanwege de aanhoudende zorgen over de dreigende taal tussen Noord-Korea en Amerika waardoor beleggers geen risico durven te nemen. 

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 1,0 procent tot 372,41 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,3 procent op 11.973,57 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 1,0 procent op 5.063,55 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 1,1 procent lager op 7.312,84 punten.

"Er hing een sluier van voorzichtigheid over de financiële markten tijdens de ochtendhandel vrijdag, terwijl beleggers nauwkeurig de toenemende spanningen tussen de Verenigde Staten en Noord-Amerika in de gaten houden", zei marktvolger Lukman Otunuga van FXTM. 

De Amerikaanse president Donald Trump heeft nog wat extra olie op het vuur gegooid door te stellen dat zijn eerdere uitspraken, waarin hij Noord-Korea met "vuur en furie" bedreigde, misschien niet ver genoeg gingen. Dit heeft volgens Otunuga geleid tot nog meer risicomijdend gedrag op de markten. 

De veilige havens van de Japanse yen en goud zijn dan ook populair. Aandelenmarkten in Azië gingen vrijdag al omlaag en ook de openingsindicatie voor Wall Street is negatief. 

Olie noteerde in het rood. De prijzen daalden nadat een rapport van energie-agentschap IEA verscheen waaruit bleek dat de mondiale olievoorraden in juli wederom zijn toegenomen, ondanks pogingen van OPEC om de productie te verlagen. De verwachting van het IEA dat de vraag naar olie dit jaar sterker groeit, kon dit niet compenseren. Een september-future West Texas Intermediate daalde 0,6 procent tot 48,27 dollar, terwijl een oktober-future Brent 0,5 procent lager bewoog op 51,63 dollar. 

De euro/dollar noteerde rond lunchtijd op 1,1755. Valutahandelaren zijn met name in afwachting van het Amerikaanse inflatierapport dat halverwege de middag verschijnt. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1755 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1777 op de borden. 

Op macro-economisch vlak was er vrijdagochtend aandacht voor inflatiecijfers uit de vier grootste economieën in de eurozone, namelijk Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje. Veelal stabiliseerde de inflatie ontwikkeling zich in juli in deze landen. In Duitsland trok de inflatie iets aan ten opzichte van juli, van 1,6 naar 1,7 procent. Inflatiecijfers voor de eurozone als geheel verschijnen volgende week.

Bedrijfsnieuws

Oliewaarden voelden de druk van de lagere olieprijzen. Royal Dutch Shell gaf 1,4 procent prijs in Amsterdam, terwijl SBM Offshore 5 procent daalde. Het Britse Tullow Oil ging 5,5 procent onderuit. 

Staalbedrijf ArcelorMittal verloor 4,1 procent, nadat prijzen voor ijzererts en staal omlaag gingen in China. De dalingen ontstonden nadat Chinese autoriteiten waarschuwden voor irrationele bewegingen van de metaalprijzen, wat sterke dalingen van de futures tot gevolg had. 

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden rond het middaguur tot 0,1 procent in het rood. 

De Amerikaanse beurzen sloten donderdag al lager vanwege de geopolitieke spanningen. De S&P 500 verloor 1,5 procent tot 2.438,23 punten, terwijl de Dow Jones-index 0,9 procent prijsgaf naar 21.847,16 punten en de Nasdaq 2,1 procent in het rood eindigde op 6.216,87 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Valuta: markt wacht op inflatiecijfers en notulen ECB

Euro licht omlaag.

12 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: ING verhoogt koersdoel KPN

Koersdoel naar 3,40 euro.

19 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: solide margeverbetering ForFarmers

Wisselvallige outlook volgens NIBC.

33 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: teleurstellende outlook Boskalis

Resultaten volgens NIBC weinig verrassend.

39 minuten geleden - Lees verder

Vergelijkbare omzet Kingfisher omlaag

Zwakte in Frankrijk en ongunstige vergelijkingsbasis.

51 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.176,61 0,71% 36,36 5.140,25
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.259,68 0,31% 16,45 5.243,23