Europese beurzen richting lagere opening

Redactie ABM Financial News - 11 augustus 2017, 07:40

Oorlogsretoriek tussen Amerika en Noord-Korea houdt markten in greep.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan vrijdag een lagere opening tegemoet. Voor de derde dag op rij is het de dreigende escalatie tussen Amerika en Noord-Korea die de markten vermoedelijk in zijn greep gaat houden.

Nadat Noord-Korea donderdag stelde dat dialoog met Washington en met name Donald Trump niet mogelijk is, verklaarde de Amerikaanse president op zijn beurt dat hij wellicht niet krachtig genoeg had gereageerd. Ondertussen zou Noord-Korea mogelijk raketten willen afvuren op het Amerikaanse Guam.

De olieprijs stond vrijdagochtend opnieuw onder druk na een lagere settlement op donderdag. De goudprijs noteerde licht hoger.

IG Markets voorziet voor vrijdag een openingsverlies van 83 punten voor de Duitse DAX, een min van 33 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 36 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa sloten donderdag al in het rood vanwege de oorlogsretoriek tussen Amerika en Noord-Korea. "De aversie tegen de geopolitieke risico's van de afgelopen dagen neemt snel toe", zei marktanalist Joshua Mahony van IG. "Op dit moment zijn de spanningen hoog, hoewel we de intensiteit daarvan waarschijnlijk iets minder zullen zien worden. Beide kampen hebben bij militaire acties meer te verliezen dan te winnen", voegde Mahony toe.

Op macro-economische gebied werd donderdag bekend dat de industriële productie in Frankrijk in juni op jaarbasis is gedaald met 1,1 procent, terwijl de vergelijkbare Britse industriële productie juist steeg, en wel met 0,3 procent. Het handelstekort van het Verenigd Koninkrijk is in juni opgelopen met circa 2 miljard pond. Er werd voor 4,6 miljard Britse pond meer geïmporteerd dan er werd geëxporteerd.

Bedrijfsnieuws

Henkel sloot 3,3 procent lager nadat het Duitse levensmiddelenconcern donderdag bekendmaakte in het tweede kwartaal van 2017 een hogere omzet en een gestegen operationeel resultaat te hebben geboekt. De autonome omzetgroei van 2,2 procent bleef echter behoorlijk achter bij de consensus van 3,2 procent.

Glencore sloot 2,0  procent lager, ondanks het feit dat de Zwitserse mijnbouwer in de eerste helft van 2017 een verlies wist om te buigen naar een nettowinst.

De Britse recruiter PageGroup boekte in de eerste helft van 2017 een hogere omzet en winst. Het concern kondigde bovenop het interim dividend een speciaal dividend aan van 12,73 pence per aandeel. Desondanks daalde het aandeel 1,7 procent.

De Duitse reisorganisatie TUI rapporteerde over het afgelopen kwartaal een hogere winst en omzet en verhoogde tevens de omzetverwachting voor het hele boekjaar. Het aandeel eindigde krap 0,1 procent lager.

Het Duitse Thyssenkrupp heeft in het afgelopen kwartaal een lagere winst geboekt vanwege een eenmalige last die genomen werd op de verkoop van een Braziliaanse staalfabriek. Het aandeel steeg 1,1 procent.

Zalando zag in het tweede kwartaal van dit jaar conform voorlopige cijfers de omzet met ongeveer 20 procent stijgen. De Duitse online retailer werd daardoor ook positiever over de omzetontwikkeling voor heel 2017. Het aandeel sloot bijna 0,1 procent hoger.

De Duitse staalproducent Salzgitter boekte in het tweede kwartaal een hogere omzet en winst. Het staalbedrijf verhoogde tevens de winstprognose voor het hele boekjaar. Het aandeel sloot nagenoeg 0,1 procent hoger.

Euro STOXX 50             3.433,54 (-1,0%) 

STOXX Europe 600          376,05 (-1,0%) 

DAX                            12.014,30 (-1,2%) 

CAC 40                          5.115,23 (-0,6%) 

FTSE 100                       7.389,94 (-1,4%) 

SMI                               8.949,86 (-0,9%) 

AEX                                 523,63 (-0,9%) 

BEL 20                          3.904,93 (-0,6%) 

FTSE MIB                     21.681,61 (-0,8%) 

IBEX 35                       10.450,00 (-1,4%) 

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures vrijdag lager en geeft daarmee het rode slot van donderdag een vervolg.

Volgens investeringsstrateeg Brian Nick van TIAA Investments blijven er weinig aanjagers over om de aandelenmarkten hoger te zetten, nu het cijferseizoen naar zijn einde loopt. Daar komt dan nog bij het ongemak over de zorgen rond de situatie tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten, meldde hij.

Hoofd aandelen handel Joe Saluzzi van Themis Trading is minder pessimistisch. "De neerwaartse beweging op de markten is om geopolitieke redenen en zal kort duren, als er niets gebeurt", zei hij. 

Het begrotingstekort van de Amerikaanse regering is in juli op jaarbasis sterk gedaald. Het tekort daalde van 113 miljard dollar in juli 2016 naar 43 miljard dollar afgelopen maand. Het ministerie meldde daar echter bij dat de daling van het tekort mede te danken was aan het tijdstip van sommige transacties. 

Op macro-economisch gebied bleek verder dat het aantal eerste steunaanvragen in de Verenigde Staten in de week eindigend op 5 augustus is gestegen. De wekelijkse eerste uitkeringsaanvragen namen met 3.000 toe tot 244.000 stuks.

De producentenprijzen in de Verenigde Staten zijn in juli op maandbasis met 0,1 gedaald. Vooraf werd gerekend op een toename van het prijspeil met 0,2 procent. In juni stegen de prijzen met 0,1 procent. Op jaarbasis stegen de prijzen in juli met 1,9 procent. Ook de kernprijzen bleven in juli onder de doelstelling van de Amerikaanse Federal Reserve.

Bedrijfsnieuws

Macy's sloot liefst 10,3 procent lager. Het concern heeft in het tweede kwartaal een hogere winst geboekt op een lagere omzet, maar de outlook bleef matig. De warenhuisketen verwacht dat de totale omzet naar verwachting met 3,2 tot 4,3 procent zal dalen en dat de winst per aandeel zal uitkomen tussen 3,37 en 3,62 dollar.

Perrigo heeft in het tweede kwartaal van 2017 opnieuw verlies gedraaid, maar wel een stuk minder dan een jaar eerder. Perrigo paste bovendien de outlook voor de aangepaste winst in positieve zin aan en rekent nu op een bandbreedte van 4,45 tot 4,70 dollar in het boekjaar. Het aandeel eindigde wel 15,8 procent hoger.

Het Belgisch-Nederlandse biofarmaceutische bedrijf Galapagos steeg op Wall Street 10,8 procent na het bekendmaken van sterke studieresultaten met een mogelijke behandeling tegen idiopathische longfibrose. Vrijdagochtend verhoogde zakenbank Jefferies het koersdoel voor het aandeel Galapagos met 10 euro naar 110,00 euro.

PPG Industries sloot krap 2 procent lager. Grootaandeelhouders Elliott Advisors en York Capital van AkzoNobel mogen geen buitengewone aandeelhoudersvergadering voor AkzoNobel beleggen om de positie van voorzitter Antony Burgmans van de raad van commissarissen aan de orde te stellen, zo bepaalde de voorzieningenrechter in Amsterdam.

Snap Inc, het bedrijf achter de populaire foto-app Snapchat, boekte in het tweede kwartaal een fors hoger nettoverlies, ondanks een gestegen omzet, bleek donderdag nabeurs. Het aandeel noteerde in de elektronische handel nabeurs 5,6 procent lager op 13,00 dollar. Het aantal dagelijkse actieve gebruikers, voor de markt een belangrijke graadmeter, bedroeg in het afgelopen kwartaal 173 miljoen versus 166 miljoen in het voorgaande kwartaal en 143 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. 

S&P 500 index                 2.438,21 (-1,5%)

Dow Jones index            21.844,01 (-0,9%)

Nasdaq Composite           6.216,87 (-2,1%)

AZIE

De Aziatische beurzen stonden vrijdag opnieuw onder druk door de bekende  geopolitieke spanningen. "Deze situatie begint zich te ontwikkelen als een nieuwe Cuba crisis", waarschuwde marktstrateeg Robert Carnell van ING.

De Zuid-Koreaanse Kospi index ligt op koers voor de langste verliesreeks sinds april. En ook de Australische beurs had, net als omringende aandelenmarkten last van het negatieve sentiment en daar bovenop ook de lagere olieprijs. In Japan vond geen handel plaats vanwege een feestdag.

Nikkei 225                   19.729,74 (-0,1% - slot donderdag)

Shanghai Composite      3.208,34 (-1,6%)

Hang Seng                   26.922,55 (-1,9%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1770 en daarmee vrijwel gelijk aan de koers bij het slot van Wall Street donderdagavond. Bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1754 op de borden. 

Ook de Japanse yen won terrein ten opzichte van de dollar waarbij het muntpaar voor het eerst in circa twee maanden door de grens van 109,00 yen zakte.

Naast geopolitieke spanningen beweegt de greenback op de speculatie van renteverhogingen in de Verenigde Staten. Inflatiecijfers van donderdag waren zwak en temperen de verwachting dat de Fed de rente dit jaar nog een keer opwaarts aanpast. Vrijdag verschijnen opnieuw Amerikaanse inflatiedata die de dollar in beweging kunnen zetten.

USD/JPY Yen    108,96

EUR/USD Euro  1,1770

EUR/JPY Yen     128,23

MACRO-AGENDA:

08:00 Inflatie - Juli def. (Dld)

08:45 Inflatie - Juli def. (Fra)

09:00 Inflatie - Juli def. (Spa)

10:00 Inflatie - Juli def. (Ita)

11:00 Maandrapport oliemarkt IEA

14:30 Inflatie - Juli (VS)

BEDRIJFSNIEUWS

13:30 J.C. Penney - Cijfers tweede kwartaal (VS)

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

18 augustus 2017, 22:14 - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

18 augustus 2017, 22:07 - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

18 augustus 2017, 21:30 - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

18 augustus 2017, 20:42 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.114,15 -0,64% -32,70 5.146,85
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.186,10 -1,09% -56,97 5.243,07