Beursblik: Bank of England handhaaft rente

Redactie ABM Financial News - 2 augustus 2017, 13:53

Markt vraagt zich af wat dissidenten doen.

(ABM FN-Dow Jones) De Bank of England zal donderdag de rente handhaven op het lage niveau van 0,25 procent en het opkoopprogramma houden op 435 miljard Britse pond. Dit is de algemene verwachting van door ABM Financial News geraadpleegde economen.

"We verwachten dat het Monetary Policy Committee met 6 tegen 2 voor een handhaving stemt", schreven economen van Credit Suisse in een voorbeschouwing.

Ook Bank of America Merrill Lynch verwacht die stemverhouding, "waarbij de onderliggende boodschap is dat de rentes omhoog kunnen als alles goed gaat, maar we nemen voor nu een afwachtende houding aan", aldus de economen.

Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets is vooral benieuwd of econoom Andrew Haldane van de Britse centrale bank ditmaal ook een dissident zal blijken, nadat het MPC in juni al verraste met drie stemmen voor een renteverhoging. "Haldane zei onlangs dat hij niet van plan is om zich bij de dissidenten uit juni te voegen", aldus Hewson. In die vergadering stemden Kristin Forbes, Ian McCafferty en Michael Saunders voor een renteverhoging. Econoom Haldane deed dat niet, hoewel hij wel verwacht later dit jaar alsnog voor een verhoging te kiezen. 

Ondertussen valt één van die haviken sowieso weg, want Kristin Forbes is vertrokken bij de Bank of England en haar vervanger Silvana Tenreyro zal zich mogelijk niet direct zo streng opstellen.

Marktanalist Konstantinos Anthis van ADS Securities verwacht geen renteverhoging maar de stemverhouding kan wel degelijk van invloed zijn op de beweging van het Britse pond. "Als meer beleidsfunctionarissen conservatiever worden over het monetaire beleid, dan zullen de verwachtingen over een renteverhoging in 2017 toenemen", aldus de marktvorser. In dat geval kan het Britse pond stijgen richting de 1,34 dollar, aldus de marktvorser.

Tegengeluid

Hoewel de markt de kans dat de Bank of England de rente donderdag met 25 basispunten zal verhogen, gemiddeld inschat op zo'n 10 procent, zijn economen van Nomura van mening dat de markt niet voldoende voorbereid is op die eventuele verhoging, ook gezien de herhaalde verwijzing van de centrale bank dat men maar een beperkte periode een inflatie van boven de doelstelling van 2 procent tolereert. 

Nomura zelf ziet dan ook een kans van 60 procent dat de rente donderdag omhoog gaat en onderbouwt deze voorspelling door te stellen dat de Britse centrale bank in dat geval slechts een bescheiden deel van de monetaire stimulering terug draait.

Ontwikkeling inflatie

De markt zal donderdag ook letten op de nieuwe economische ramingen en inflatieverwachtingen. Momenteel rekent de Bank of England op een economische groei van 1,9 procent in 2017 en van 1,7 procent in 2018, terwijl de consumentenprijzen weer langzaam zullen terugzakken van rond de 3,0 procent eind dit jaar naar 2,2 procent in 2019. 

Economen van Investec Economics wezen er in een vooruitblik op het rentebesluit op dat recente inflatiecijfers conform de verwachting van de centrale bank al op een vertraging duidden. In juni zakte de inflatie van 2,9 naar 2,6 procent. Aan de ramingen die donderdag worden vrijgegeven zal naar verwachting weinig anders zijn dan in het vorige inflatierapport, denken de marktvorsers.

"De inflatie ligt boven de doelstelling maar niet dusdanig dat de Bank of England niet de optie heeft om de rente direct te verhogen", aldus Investec.

De economen verwachten dat gouverneur Mark Carney het in het algemeen wel prima vindt dat gesproken wordt over het normaliseren van het beleid, omdat, mocht een renteverhoging inderdaad nodig zijn vanwege een sterk oplopende inflatie, dit de markt in elk geval niet zal verrassen.

Het rentebesluit van de Bank of England, plus de notulen en het inflatierapport worden donderdagmiddag om een uur bekendgemaakt.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

18 augustus 2017, 22:14 - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

18 augustus 2017, 22:07 - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

18 augustus 2017, 21:30 - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

18 augustus 2017, 20:42 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.