Beursblik: VEON vermoedelijk iets winstgevender

Redactie ABM Financial News - 2 augustus 2017, 16:18

Groepsomzet volgens ING gedrukt door wisselkoersen.

(ABM FN-Dow Jones) VEON heeft in het afgelopen kwartaal vermoedelijk de omzet en de winstgevendheid zien stijgen, terwijl de outlook voor heel 2017 zal worden gehandhaafd. Dit voorzien door ABM Financial News geraadpleegde marktvorsers in aanloop naar de kwartaalcijfers van het telecom- en internetconcern donderdag voorbeurs. 

Analist Emmanuel Carlier van ING verwacht dat de kwartaalresultaten van VEON, dat naast een notering op het Damrak ook een notering aan het Amerikaanse Nasdaq heeft, in lijn zullen zijn met de bedrijfsconsensus en de eigen verwachtingen van het bedrijf. Evenwel voorziet de marktvorser van ING dat de markt de cijfers positief zal oppakken, omdat het bedrijf doet wat het belooft.

In de afgelopen weken boekte VEON volgens de analist vooruitgang in belangrijke zaken als het opsplitsen van de Euroset joint venture in Rusland, waardoor naar verwachting minder klanten hun abonnementen opzeggen en waardoor als gevolg de winstgevendheid zal verbeteren. Ook scherpte VEON de bedrijfsstructuur aan, zo merkte Carlier op, waardoor een groot deel van het bestuur nu onafhankelijk is. Verder werd volgens de analist de kapitaalstructuur verbeterd, waarbij er meer schulden lokaal zijn aangegaan, hetgeen belastingvoordelen oplevert en de gevolgen van wisselkoerseffecten opvangt. ING merkte bovendien op dat een waardestijging van de Russische roebel het bedrijf in de kaart speelde, maar wel in mindere mate dan in het eerste kwartaal van dit jaar. 

Volgens analisten van Credit Suisse blijven de ontwikkelingen binnen de mobiele telecomsector positief, waar VEON vermoedelijk een lage enkelcijferige groei zal hebben gerealiseerd in het afgelopen kwartaal. De marktvorsers merkten op dat er in Rusland een stabieler speelveld is, waardoor de winstgevendheid van vrijwel alle spelers die in het land actief zijn, zal verbeteren.  

De omzet uit diensten zal volgens Carlier in het tweede kwartaal zijn uitgekomen op 2.170 miljoen dollar, hetgeen 0,3 procent minder is dan een jaar eerder. Evenwel was er volgens de marktvorser van ING op kwartaalbasis wel sprake van verbetering, mede door een gemakkelijke vergelijkingsbasis in Algerije. De totale omzet kan hierdoor uitkomen op 2.317 miljoen dollar, zo schat ING. Dit zou tegen constante wisselkoersen 3,3 procent meer zijn dan de 2.152 miljoen dollar een jaar eerder, en gerapporteerd zelfs 7,7 procent meer. 

Het onderliggende bedrijfsresultaat (EBITDA) zal naar verwachting van ING zijn gestegen met 0,4 procent op jaarbasis, waarbij de licht negatieve omzetontwikkeling uit diensten zal worden gecompenseerd door kostenbesparingen. Tegen constante wisselkoersen steeg het bedrijfsresultaat echter met 4,2 procent, denkt ING.

De vrije kasstroom zal volgens ING toenemen met 29 procent vanwege een daling van 8 procent in investeringen. 

Outlook 

De outlook voor 2017 zal VEON donderdag vermoedelijk herhalen, zo verwacht ING. Het telecombedrijf mikt op een lage enkelcijferige groei van de autonome omzet en onderliggende EBITDA-marge. De vrije kasstroom zal tussen de 700 miljoen en 800 miljoen dollar uitkomen. Credit Suisse sluit ook niet uit dat VEON op korte termijn een interim dividend zal aankondigen, mogelijk tussen de 0,13 en 0,17 dollar per aandeel.

Volgens Carlier zal een belangrijke aanjager voor VEON in de komende periode de omzetontwikkeling in Bangladesh en Pakistan zijn, waarbij de omzetontwikkeling in Rusland vermoedelijk stabiel zal blijven. Ook besparingen op rentekosten uit herfinancieringen bij voornamelijk WindTre, zullen het bedrijf in de kaart spelen. Verder kunnen synergievoordelen in Italië en het afstoten van minderheidsbelangen in GTH een aanjager zijn.  

Credit Suisse heeft een Outperform advies op VEON met een koersdoel van 5,30 dollar, terwijl ING een koopadvies hanteert met een koersdoel van 5,70 dollar.    

Op een rood Damrak noteerde het aandeel VEON woensdagmiddag 2,6 procent hoger op 3,50 euro, de Amerikaanse notering daalde met 0,7 procent op 4,04 dollar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Europese beurzen hoger gesloten

Markt kijkt uit naar publicatie notulen Federal Reserve nabeurs.

53 minuten geleden - Lees verder

Damrak sluit hoger

Heijmans in de schijnwerper na halfjaarcijfers.

1 uur geleden - Lees verder

Amerikaanse olievoorraden dalen

Capaciteitsbenutting van raffinaderijen omlaag naar 96,1 procent.

2 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Focus op notulen ECB.

2 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Cijferseizoen loopt op zijn eind.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.