Europese beurzen richting hogere opening

Redactie ABM Financial News - 2 augustus 2017, 07:02

Beleggers blij met cijfers Apple.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan woensdag vermoedelijk een hogere opening tegemoet. Op macro-economisch vlak zal het banenrapport van de Amerikaanse loonstrookjesverwerker ADP aandacht krijgen als voorloper op de officiële werkgelegenheidscijfers die vrijdag komen. 

Verder zal de markt de kwartaalcijfers analyseren van techreus Apple. In het afgelopen kwartaal stegen de winst en omzet boven verwachting en werden 41 miljoen iPhones verkocht. Dit laatste was conform de verwachting van analisten. Tegenvaller was China, waar de omzet daalde. In de elektronische handel nabeurs in Amerika won het aandeel ruim 6 procent.

Analisten wezen erop dat de guidance van Apple erop duidt dat de fabrikant voor het huidige kwartaal rekent op hogere iPhone verkopen.

Woensdag komt onder meer een reeks aan Europese banken met cijfers. Ook Tesla opent de boeken.

De olieprijs noteerde woensdagochtend ruim een procent lager en weer onder 49,00 dollar na dinsdag al te zijn gedaald. Later op de dag verschijnen de wekelijkse voorraadcijfers van de Amerikaanse overheid via de Energy Information Administration. 

Uit cijfers van industriegroep API bleek dinsdagavond laat een stijging van de voorraden met meer dan 1 miljoen vaten.

IG Markets voorziet woensdag een openingswinst van 10 punten voor de Duitse DAX, een plus van 2 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging  van 8 punten voor de Britse FTSE 100.

Daarmee krijgt het hogere slot in Europa van dinsdag een vervolg. Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets is er een hoge risicobereidheid in de markt, waarbij de beurzen zich niet onder druk laten zetten door de waardestijgingen van de euro en het Britse pond.

Op macro-economisch vlak konden beleggers dinsdag aan de slag met een keur aan inkoopmanagersindexen. Groeivertragingen in de industrie in Duitsland en Spanje tegenover een sneller groeitempo in onder meer Frankrijk, resulteerde in een daling van de inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone als geheel, van 57,4 in juni naar 56,6 in juli. "De PMI daalde naar het laagste niveau in vier maanden maar het is nog steeds een robuust cijfer", concludeerde econoom Chris Williamson van Markit. 

In het Verenigd Koninkrijk trok de bedrijvigheid in de industrie juist aan in juli. De inkoopmanagersindex steeg van 54,2 in juni naar 55,1 vorige maand. Directeur Rob Dobson van IHS Markit sprak van een solide start van het derde kwartaal voor de Britse industrie.

Groeicijfers over het tweede kwartaal uit de eurozone kwamen vanochtend conform de verwachting uit. In een eerste raming bleek een groei van 2,1 procent op jaarbasis, wat een groeiversnelling betekende ten opzichte van de groei van 1,9 procent in het eerste kwartaal. Op kwartaalbasis bleef de groei stabiel op 0,6 procent.

Bedrijfsnieuws

Rolls-Royce steeg 8,8 procent, nadat de producent van auto's en vliegtuigmotoren het afgelopen halfjaar een verlies heeft omgebogen in een nettowinst van 1,6 miljard Britse pond.

DSM steeg 5,6 procent, nadat het Nederlandse speciaalchemiebedrijf meldde op schema te liggen om zijn doelstellingen voor dit jaar te realiseren. Het concern boekte in de eerste helft van het jaar een 21 procent hogere nettowinst.

Fresnillo verloor 1,5 procent, ondanks dat de mijnbouwer een 52 procent hogere nettowinst rapporteerde van 387,4 miljoen dollar.

BP schreef in het tweede kwartaal weer zwarte cijfers. Een verlies van ruim 1,4 miljard dollar vorig jaar werd omgebogen in een winst van 144 miljoen dollar.  De onderliggende winst daalde wel. Het aandeel won 3,0 procent.

Euro STOXX 50         3.477,39 (+0,9%) 

STOXX Europe 600       380,26 (+0,6%) 

DAX                         12.251,29 (+1,1%) 

CAC 40                      5.127,03 (+0,7%) 

FTSE 100                   7.423,66 (+0,7%) 

SMI                           9.055,00 (+0,4%) 

AEX                             527,48 (+0,4%) 

BEL 20                      3.960,36 (+0,5%) 

FTSE MIB                 21.612,81 (+0,6%) 

IBEX 35                   10.586,70 (+0,8%) 

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat woensdag vermoedelijk een hogere opening tegemoet en bouwt daarmee voort op het groene slot een dag eerder.

"De Amerikaanse aandelenmarkten blijven er goed bij liggen", stelde analist David Madden van CMC Markets. "De grote Amerikaanse indices realiseerden recent nog recordniveaus en ondanks dat we even een korte terugslag zagen, voert het sentiment van de stieren nog steeds de boventoon", aldus Madden. 

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat de inkomens van Amerikanen in juni stabiel bleven ten opzichte van de voorgaande maand, terwijl de persoonlijke uitgaven met 0,1 procent stegen.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam het nieuws dat de inkomens van Amerikanen in juni stabiel bleven ten opzichte van een maand eerder, terwijl de persoonlijke uitgaven met 0,1 procent stegen. Inkoopmanagersindexen van achtereenvolgens Markit en ISM lieten een wisselend beeld zien over de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie. Volgens de data van Markit trok de groei in activiteit in juni aan, terwijl de cijfers van ISM een vertraging van de groei lieten zien. De Amerikaanse bouwuitgaven daalden in juni op maandbasis met 1,3 procent.

De daling van de bouwuitgaven en de groeivertraging van de industrie, gemeten door ISM, laten volgens Madden zien dat de Amerikaanse economie mogelijk nog niet klaar is voor meer renteverhogingen dit jaar. "Een handhaving van het huidige rentetarief zou aandelenbeleggers niet verkeerd uitkomen", aldus de marktvorser.

Daarnaast verwerkte de markt dinsdag de meest recente politieke ontwikkelingen in Washington, nadat communicatiedirecteur Anthony Scaramucci maandag, tien dagen na zijn aantreden, de wacht werd aangezegd. "Het ontslag van de communicatiedirecteur van het Witte Huis zou kunnen worden geïnterpreteerd als een herbevestiging van het gezag van de uitvoerende macht van de regering of als een teken van de ergste chaos in het Witte Huis sinds de inauguratie van de president", aldus hoofdeconoom Paul Donovan van UBS.

Volgens Madden van CMC Markets reageerden beleggers uiteindelijk nauwelijks op de politieke ontwikkelingen. "Het lijkt erop dat er een groot schandaal nodig is om beleggers echte angst aan te jagen. Continue ontwikkelingen rond de Trump-regering lijken de norm te zijn geworden en beleggers raken daaraan gewend."

Bedrijfsnieuws

Apple sloot bijna een procent hoger in aanloop naar de kwartaalresultaten. Apple zag uiteindelijk in het afgelopen kwartaal de omzet en winst in een hoger tempo stijgen dan waar analisten rekening mee hielden. Apple boekte een omzet van 45,4 miljard dollar, tegenover 42,4 miljard dollar een jaar eerder. De fabrikant verwachtte een omzet van 43,5 miljard tot 45,5 miljard dollar te boeken. Er werden in het afgelopen kwartaal conform verwachting van analisten 41,0 miljoen iPhones verkocht.

Farmaceut Pfizer heeft in het tweede kwartaal van 2017 een hogere winst geboekt op een licht lagere omzet en verhoogde zijn outlook voor het hele boekjaar. Het aandeel daalde circa 0,2 procent.

Persbureau Thomson Reuters boekte in het tweede kwartaal een nettowinst van 515 miljoen dollar op een omzet van 2,78 miljard dollar. De aangepaste winst kwam uit op 0,60 dollar per aandeel. Het concern verhoogde tevens zijn outlook voor het hele boekjaar. Beleggers reageerden positief op de cijfers en zetten het aandeel circa 4,6 procent hoger. 

Sprint steeg met maar liefst ruim elf procent, nadat het telecombedrijf de verwachtingen voor de operationele winst in het hele boekjaar verhoogde. Volgens opmerkingen van CEO Marcelo Claure komt er bovendien "zeer binnenkort" een aankondiging omtrent fusiegesprekken die Sprint zou voeren. 

S&P 500 index                 2.476,35 (+0,2%)

Dow Jones index            21.963,92 (+0,3%)

Nasdaq Composite           6.362,94    (+0,2%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden woensdag hoger, gesteund door het positieve sentiment elders en de sterke kwartaalcijfers van Apple.

Nikkei 225                     20.099,30 (+0,6%)

Shanghai Composite        3.294,40 (+0,1%)

Hang Seng                    27 668,10 (+0,5%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend 1,1821. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1801.

Inflatiecijfers die dinsdag verschenen hebben de kans op een nieuwe renteverhoging door de Federal Reserve niet groter gemaakt. De PCE kernprijsindex steeg met 1,5 procent in juni, wat gelijk was aan een maand eerder. De Fed prefereert deze inflatie indicator bij het vaststellen van zijn rentebeleid.

Volgende aanjager voor de dollar is het Amerikaanse banenrapport van vrijdag.

USD/JPY Yen   110,79

EUR/USD Euro  1,1821

EUR/JPY 130,97

MACRO-AGENDA:

07:00 Consumentenvertrouwen - Juli (Jap)

11:00 Producentenprijzen - Juni (eur)

13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)

14:15 Banenrapport ADP - Juli (VS)

15:45 Inkoopmanagersindex New York - Juli (VS)

16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

00:00 Deutsche Lufthansa - Halfjaarcijfers (Dld)

00:00 Groupon - Cijfers tweede kwartaal (VS)

00:00 Société Générale - Halfjaarcijfers (Fra)

00:00 UniCredit - Halfjaarcijfers (Ita)

07:00 Commerzbank - Halfjaarcijfers (Dld)

07:00 ING Groep - Cijfers tweede kwartaal (Ned)

07:00 Takeaway.com - Halfjaarcijfers 

13:00 Garmin - Cijfers tweede kwartaal (VS)

13:00 Time Warner - Cijfers tweede kwartaal (VS)

22:00 Fitbit - Cijfers tweede kwartaal (VS)

22:00 Tesla - Cijfers tweede kwartaal (VS)

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

11 uren geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.114,15 -0,64% -32,70 5.146,85
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.186,10 -1,09% -56,97 5.243,07