Europese beurzen sluiten lager

Redactie ABM Financial News - 2 augustus 2017, 18:54

Veel beweging op valutamarkten.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag lager gesloten, waarbij de markten zich op weinig richtinggevend nieuws konden focussen. De belangrijkste cijfers kwamen uit de Verenigde Staten met de wekelijkse olievoorraden die minder hard daalden dan in voorgaande maand en het ADP-banenrapport over juli, dat een vertraging van de groei van het aantal banen liet zien.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,4 procent tot 378,63 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,6 procent op 12.182,48 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,4 procent op 5.107,25 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,2 procent lager op 7.411,43 punten.

De belangrijkste bewegingen waren er woensdag op de valutamarkten. "Het pond bleef sterk ten opzichte van de dollar en de euro, maar de echte test voor de sterling zal op donderdag zijn als de Bank of England bijeen komt voor het rentebesluit", zei CEO en mede-oprichter Paresh Davdra van RationalFX. "Na dinsdag de laagste stand in 10 maanden te hebben bereikt, verzwakte de dollar verder vanwege de tumultueuze ontwikkelingen in het Witte Huis, waarbij de belangrijkste andere valuta stegen ten opzichte van de dollar", voegde Davdra toe.

"Het enige dat de kracht van het pond kan breken is als de Bank of England morgen een te zwakke boodschap afgeeft en geen indicaties afgeeft ten aanzien van verandering in het beleid van de bank", zei marktanalist Naeem Aslam van Think Markets UK.

De macro-economische agenda was woensdag in Europa op één cijfer na leeg. Het Europese statistiekbureau Eurostat maakte bekend dat de producentenprijzen in de eurozone in juni op jaarbasis zijn gestegen met 2,5 procent, na een stijging van 3,4 procent in mei. Op maandbasis daalden de producentenprijzen met 0,1 procent. In mei zakten de producentenprijzen ten opzichte van voorgaande maand nog met 0,3 procent.

De overige macrocijfers kwamen uit de Verenigde Staten. Het aantal banen in de Verenigde Staten is in juli minder hard gestegen dan in de maand ervoor, bleek uit cijfers van loonstrookjesverwerker ADP. Afgelopen maand steeg het aantal banen in de niet-agrarische private sector met 178.000 stuks. De markt rekende op een groei van rond de 180.000 banen.

De Amerikaanse olievoorraden zijn vorige week weer gedaald, bleek woensdag uit cijfers van de Energy Information Administration. In de week eindigend op 28 juli daalden de olievoorraden met circa 1,5  miljoen vaten tot 481,9 miljoen vaten. De benzinevoorraden liepen terug met 2,5 miljoen vaten, terwijl de voorraden stookolie en andere distillaten met 0,2 miljoen vaten daalden. De capaciteitsbenutting van raffinaderijen steeg afgelopen week van 94,3 naar 95,4 procent.

Olie noteerde woensdag in het groen. Een september-future West Texas Intermediate stond 0,5 procent hoger op 49,39 dollar, terwijl een oktober-future Brent 0,8 procent hoger bewoog naar 52,19 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,1867. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1839 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1801 op de borden. 

De Europese markten kunnen donderdag veel Europese inkoopmanagersindices tegemoet zien. Ook staan de detailhandelsverkopen in juni in de eurozone en het rentebesluit en inflatierapport van de Bank of England op de rol. 

Bedrijfsnieuws

Commerzbank sloot 0,8 procent hoger, ondanks dat de Duitse bank over de eerste zes maanden van 2017 een verlies rapporteerde, vanwege een herstructureringslast die in de honderden miljoenen euro's liep.

Standard Chartered verloor 0,3 procent, nadat de bank weliswaar over de eerste zes maanden van 2017 een hogere winst rapporteerde, maar vooralsnog niet van plan is weer dividend uit te keren.

Société Générale eindigde 4,0 procent lager, nadat de Franse bank over het tweede kwartaal een gedaalde winst op een lagere omzet rapporteerde. Het lage renteklimaat en proceskosten drukten de resultaten, volgens de bank. Société Générale trof in mei een schikking van omgerekend 963 miljoen euro vanwege een omkoopschandaal in Libië.

Andere Europese banken sloten in het kielzog van Société Générale ook flink in de min. Banco Santander verloor 1,1 procent en Deutsche Bank raakte ook 1,1 procent kwijt.

Lufthansa won woensdag 3,2 procent. Het Duitse luchtvaartconcern rapporteerde over de eerste helft van 2017 recordresultaten. De omzet steeg 12,7 procent tot 17,0 miljard euro. Onder de streep resteerde een nettowinst van 672 miljoen euro, tegen 429 miljoen euro een jaar eerder.

BAE Systems sloot 1,7 procent hoger, nadat de producent van defensiesystemen sterke halfjaarcijfers rapporteerde.

De mijnbouwsector stond woensdag onder druk. Rio Tinto daalde 2,0 procent, BHP Billiton verloor 1,1 procent, Glencore leverde 1,2 procent in en Antofagasta sloot 1,4 procent lager.

Tussenstanden Wall Street 

Kort na het sluiten van de Europese aandelenhandel was het beeld op Wall Street verdeeld. De Dow Jones noteerde 0,1 procent hoger rond de 22.000 punten. De S&P 500 noteerde 0,2 procent lager en de Nasdaq leverde 0,4 procent in.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Europese beurzen hoger gesloten

Markt kijkt uit naar publicatie notulen Federal Reserve nabeurs.

54 minuten geleden - Lees verder

Damrak sluit hoger

Heijmans in de schijnwerper na halfjaarcijfers.

1 uur geleden - Lees verder

Amerikaanse olievoorraden dalen

Capaciteitsbenutting van raffinaderijen omlaag naar 96,1 procent.

2 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Focus op notulen ECB.

2 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Cijferseizoen loopt op zijn eind.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.176,61 0,71% 36,36 5.140,25
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.259,68 0,31% 16,45 5.243,23