Hypotheken drukken zwaarder bij ING

Redactie ABM Financial News - 2 augustus 2017, 16:10

Risicoweging stijgt van 11 naar 13-14 basispunten.

(ABM FN-Dow Jones) Een aanpassing van de risicoweging voor Nederlandse hypotheken nam afgelopen kwartaal een flinke hap uit de kapitaalbuffer van ING, wat bij toeval grotendeels werd opgevangen door de goedkopere dollar. Dit bleek woensdag bij de publicatie van de tweedekwartaalcijfers van de Nederlandse bank. 

De risicoweging van de Nederlandse hypotheken steeg van 11 basispunten naar 13 tot 14 basispunten, zei Chief Risk Officer Steven van Rijswijk van ING in een toelichting tegen analisten. 

Dit betekent dat ING volgens de interne risicomodellen die de bank gebruikt ongeveer een kwart meer eigen vermogen tegenover zijn Nederlandse hypothekenportefeuille moest stelen om zijn kapitaalbuffer op hetzelfde peil te houden.

Van Rijswijk kon niet zeggen op welke onderdelen de interne modellen werden gewijzigd. “We hebben duizenden modellen die regelmatig wordt getest”, zei hij. Wijzigingen van de marktomstandigheden of van de leningenmix kunnen een rol hebben gespeeld, volgens Van Rijswijk.

Door de zwaardere weging steeg de risicogewogen balans met 5,4 miljard euro. Dit werd grotendeels goedgemaakt door de goedkopere Amerikaanse dollar, die deze balans in het kwartaal met 4,5 miljard euro liet dalen. Per saldo groeide de risicogewogen balans van ING in het tweede kwartaal met 0,5 miljard euro tot 310,3 miljard dollar.

Ook lagere risicowegingen voor aandelenbelangen en voor particuliere leningen in de Benelux hielpen de kapitaaldruk op de Nederlandse hypothekenportefeuille op te vangen. De kernkapitaalratio van ING Groep bleef hierdoor stabiel op 14,5 procent.

De hogere risicoweging laat zien wat er kan gebeuren als het Bazels Comité voor het bankentoezicht het eens wordt over internationale minimale risicowegingen, of kapitaalvloeren, voor banken, Dit kan de risicoweging voor Nederlandse hypotheken verdubbelen tot 25 a 30 procent, waardoor ING miljarden extra kapitaal nodig zouden hebben om de kapitaalbuffer op peil te houden.

ING laat daarom zijn Nederlandse hypothekenportefeuille krimpen. Een jaar geleden was deze nog 125 miljard euro groot, halverwege dit jaar nog maar 117 miljard. Weliswaar verstrekt ING weer hypotheken in Nederland, maar in bescheiden mate, en deels voor andere partijen. "Gezien de onzekerheid rond Basel 4, wil je nu geen grote ‘legacy’ opbouwen, alleen maar omdat er veel vraag is naar lange hypotheken", aldus CEO Ralph Hamers van ING.

Door onenigheid tussen toezichthouders uit de Verenigde Staten en Europa is het overigens nog maar de vraag, wanneer het Bazels Comité het eens wordt over minimale risicowegingen.  

Als er duidelijkheid komt, vraagt ING zich af hoe snel de bank de nieuwe eisen moet invoeren, om beleggers gerust te stellen.  “Het is geen 2007”, zei financieel directeur Koos Timmermans tegen de analisten, verwijzend naar de wereldwijde financiële crisis die beleggers jarenlang erg zenuwachtig maakte. 

Inmiddels eisen beleggers niet meer eisen dat banken stante pede aan de toekomstige regels voldoen. Volgens Timmermans wil de bank zelf in vijf tot zeven jaar voldoen aan strengere kapitaaleisen, als die over tien jaar van kracht worden. 

Ongeacht de uitkomst in Bazel, gaat de Europese Centrale Bank dit jaar zelf kijken naar de kwaliteit van interne modellen die Europese banken gebruiken voor hun zakelijke kredieten. Dit in het kader van de Europese bankenunie, waarin het toezicht deels bij de bank in huis gaat plaatsvinden. 

Een andere regel waar banken straks aan moeten voldoen is IFRS 9. Volgens die nieuwe boekhoudstandaard moeten banken sneller verliezen gaan incalculeren bij probleemleningen. ING heeft uitgerekend wat de gevolgen hiervan kunnen zijn voor de buffer, en die zijn bescheiden, met 35 basispunten, zei Timmermans. De totale verliezen zullen hierdoor niet worden beïnvloed, alleen de timing ervan, benadrukte hij. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Europese beurzen hoger gesloten

Markt kijkt uit naar publicatie notulen Federal Reserve nabeurs.

55 minuten geleden - Lees verder

Damrak sluit hoger

Heijmans in de schijnwerper na halfjaarcijfers.

1 uur geleden - Lees verder

Amerikaanse olievoorraden dalen

Capaciteitsbenutting van raffinaderijen omlaag naar 96,1 procent.

2 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Focus op notulen ECB.

2 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Cijferseizoen loopt op zijn eind.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.