ING zoekt geschikte verzekeringsproducten voor mobiele platforms

Redactie ABM Financial News - 2 augustus 2017, 14:24

Bank timmert aan de weg als 'open bank'.

(ABM FN-Dow Jones) ING Groep werkt hard aan de ontwikkeling van applicaties waarmee klanten rekeningen van verschillende banken kunnen bekijken en is daarnaast op zoek naar handige verzekerings- en beleggingsproducten die extra inkomsten kunnen genereren voor de internetgerichte bank. Dit bleek woensdag uit presentaties voor analisten en pers bij de tweedekwartaalcijfers.

De cijfers verrasten beleggers vanmorgen dankzij de hogere fee-inkomsten bij de retailbank. Dat was mede te danken aan een snelle toename van particuliere klanten met betaalrekeningen in veel Europese landen. Daarnaast stegen in België de fee-inkomsten omdat de spaarrente daar de ondergrens heeft bereikt en meer klanten hun pensioenspaargeld beleggen door indextrackers (ETFs) en beleggingsfondsen te kopen. Dit stuwde het beheerde vermogen van ING.

“We zien geen reden waarom deze groei niet zal doorzetten”, zei CEO Ralph Hamers over de hogere fee-inkomsten. 

ING zag het aantal primaire klanten in het kwartaal met 400.000 stijgen tot iets meer dan 10 miljoen, met vooral sterke groei in Duitsland, Australië, Tsjechië en Spanje. De bank wil in 2020 meer dan 14 miljoen primaire klanten hebben. 

De bank wil graag veel primaire klanten, omdat zij meer producten afnemen. “Om meer te kunnen verkopen moeten er ook meer producten worden aangeboden”, zei de topman in een conference call met analisten.

ING is in daarom gesprek met vermogensbeheerders en verzekeraars over nieuwe producten, die de klanten zelf kan kopen via de mobiele telefoon. Het verkochte product moet wel toegevoegde waarde bieden, met name een "onderscheidende ervaring".  

“We rekenen geen fees als het niet nodig is. Het product moet echt werken voor onze klanten", aldus de topman van ING. Als voorbeeld noemde Hamers Aziatische verzekeraars die de markt veroveren met innovaties, zoals de mogelijkheid om een autoschade razendsnel af te handelen door alleen een digitale foto van de schade op te sturen. 

Volgens de bestuursvoorzitter is er veel belangstelling bij financiele dienstverleners om zaken te doen met ING. “Zij zien ons als een bank die weet hoe je snel digitaal moet groeien.” 

ING heeft inmiddels 36 miljoen klanten waarvan dus 10 miljoen met een betaalrekening.

De topman kon niet zeggen hoe veel verschillende verzekerings- of vermogensbeheerproducten de bank wil gaan aanbieden aan zijn klanten via zijn open platforms, ook omdat de situatie per land verschilt. “Er is in elk geval geen limiet aan het aantal bedrijven waarmee we willen samenwerken.”

ING werkt intussen zelf hard aan de ontwikkeling van applicaties waarmee klanten gegevens van verschillende rekeningen tegelijk kunnen bekijken of beheren. Dit soort open platform-bankieren heeft de toekomst, volgens de bank.

In Engeland bleef ING werken aan de app Yolt, die nog in de testfase zit, maar al door duizenden klanten worden gebruikt. Hiermee kun je bankrekeningen en creditcards van verschillende aanbieders tegelijk beheren.

In Spanje investeerde ING in Fintonic, dat transacties via verschillende banken samenvoegt in één app en in één moeite door advies biedt.  “Dit zijn we nu aan het kopiëren in Italië”.

Daarnaast werd de ap ‘Banking to go' ontwikkeld, door een Duits-Nederlands team, dat nu in de testfase is. Ook deze app biedt de kans om informatie van andere banken te uploaden. Verschillende rekeningen tegelijk beheren, zoals met Yolt, kan nog niet. “Daar zijn we nog niet”, aldus Hamers.

In Duitsland werkt ING bij de verkopen van hypotheken al samen met Interhyp, dat ook hypotheken van andere banken aanbiedt. Ook de beleggingsproducten die ING aanbiedt hebben een open architectuur.Bij de zakenbank kunnen klanten al informatie van een andere bank downloaden voor een volledig beeld. 

Daarmee loopt de bank vooruit op de invoering van de Payment Services Directive 2, de nieuwe betaaldienstenregelving die open platforms voorschrijft. “We zijn eigenlijk wel blij met PSD2”, zei Hamers. “Dat helpt ons bij onze strategie.”

Op een rood Damrak koerste het aandeel ING Groep woensdagmiddag 1,3 procent lager op 15,70 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Europese beurzen hoger gesloten

Markt kijkt uit naar publicatie notulen Federal Reserve nabeurs.

1 uur geleden - Lees verder

Damrak sluit hoger

Heijmans in de schijnwerper na halfjaarcijfers.

1 uur geleden - Lees verder

Amerikaanse olievoorraden dalen

Capaciteitsbenutting van raffinaderijen omlaag naar 96,1 procent.

2 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Focus op notulen ECB.

3 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Cijferseizoen loopt op zijn eind.

3 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.