Update: ING boekt hoger dan verwachte winst

Redactie ABM Financial News - 2 augustus 2017, 08:56

Fee-inkomsten en vastgoed ondersteunen resultaat.

(ABM FN-Dow Jones) ING Groep heeft in het tweede kwartaal een hoger dan verwachte winst geboekt, geholpen door fors hogere fee-inkomsten en een boekwinst op vastgoed, terwijl de rentebaten op kwartaalbasis stagneerden door een lagere marge op kredieten en een zwakkere dollar. Dit maakte de bank woensdag voorbeurs bekend. 

ING, dat doorgaans beter dan verwachte resultaten bekendmaakt, legde zelf zoals gewoonlijk  vooral de nadruk op de aanwas van 700.000 klanten in de eerste helft van het jaar. Het aantal klanten steeg naar 36,5 miljoen, terwijl er 400.000 primaire klanten bij kwamen, wat betekent dat er wereldwijd nu meer dan tien miljoen mensen hun betaalrekening bij de bank aanhouden.

ING zag de nettowinst met 6 procent stijgen van 1,30 miljard tot 1,37 miljard euro, waar analisten vooraf rekenden op een vlak resultaat.

De onderliggende winst voor belastingen daalde 1 procent van 2,01 miljard naar 1,99 miljard euro. Analisten rekenden op 1,84 miljard euro, maar de wegvallende boekwinst op een belang in Visa in het voorgaande jaar werd gecompenseerd door een boekwinst op vastgoed. 

De netto rentebaten stegen met 3 procent tot 3,36 miljard euro. Dit was een fractie lager dan de 3,37 miljard euro die analisten vooraf voorspelden. ING wist de rentemarge nagenoeg stabiel te houden, ondanks het lage renteklimaat, op 1,51 procent, tegen 1,52 procent in het eerste kwartaal. Ten opzichte van het voorgaande kwartaal daalden de rentebaten een fractie, onder andere door lagere rentebaten bij het volatiele onderdeel Financial Markets. De leningengroei in de groeimarkten werd deels teniet gedaan door lagere marges op uitgezette leningen. 

De inkomsten uit fees en provisies stegen met 17 procent tot 714 miljoen euro. Dit is ruim boven de verwachting van analisten van 614 miljoen euro. De stijging vond plaats in alle segmenten, maar vooral in de markten waar ING vooral een internetbank is, dus buiten Nederland en België. Sommige analisten hadden vooraf verwacht dat de zakenbank de sterke fee-inkomsten van het voorgaande naar niet zou kunnen herhalen.

De beweging naar meer fee-inkomsten past in het streven van ING om een groter deel van zijn inkomsten uit fees en commissies te halen en minder afhankelijk te zijn van rentebaten, zei CEO Ralph Hamers in een toelichting tegen ABM Financial News. Door meer klanten te verleiden om ING niet alleen als internetspaarbank maar ook als primaire bank te gebruiken voor de dagelijkse betalingen, nemen klanten meer andere producten af die fee-inkomsten genereren. 

Dit gebeurde het afgelopen jaar in veel de zogeheten challenger- en groeimarkten, waardoor de fee-inkomsten daar stegen. Ook groeide in België het belegde vermogen van klanten dat door ING wordt beheerd, wat extra commissie-inkomsten gaf, terwijl de zakenbank profiteerde van een aantal nieuwe mandaten. ING verwacht dat de fee-inkomsten verder zullen stijgen, zei Hamers. Het doel is 20 procent van de totale inkomsten.

De groei van het leningenboek lag in het tweede kwartaal boven de doelstelling van 3 tot 4 procent per jaar, maar werd ten opzichte van het voorgaande kwartaal geneutraliseerd door het effect van de zwakkere dollar, zei CEO Hamers.   

De voorzieningen voor slechte leningen bleven zoals verwacht laag op 229 miljoen euro, wat 25 procent lager was dan een jaar eerder, maar wel iets hoger dan in het eerste kwartaal, omdat er minder voorzieningen vrij vielen.

Het rendement op eigen vermogen over de vier voorgaande kwartalen was 10,8 procent, tegen 8,8 procent een jaar eerder, terwijl de kernkapitaalratio stabiel was op 14,5 procent. De bank keert een ongewijzigd interimdividend uit van 0,24 euro per aandeel.

Het aandeel ING Groep sloot dinsdag 0,5 procent hoger op 15,90 euro.

Update: om extra informatie en toelichting ING toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Valuta: markt wacht op inflatiecijfers en notulen ECB

Euro licht omlaag.

11 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: ING verhoogt koersdoel KPN

Koersdoel naar 3,40 euro.

18 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: solide margeverbetering ForFarmers

Wisselvallige outlook volgens NIBC.

33 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: teleurstellende outlook Boskalis

Resultaten volgens NIBC weinig verrassend.

38 minuten geleden - Lees verder

Vergelijkbare omzet Kingfisher omlaag

Zwakte in Frankrijk en ongunstige vergelijkingsbasis.

50 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.