Bank of England voorziet minder sterke groei

Redactie ABM Financial News - 3 augustus 2017, 13:40

Inflatie verwachtingen iets omhoog.

(ABM FN-Dow Jones) De economie in het Verenigd Koninkrijk groeit dit jaar iets minder sterk dan verwacht, terwijl de inflatie iets harder oploopt. Dit bleek donderdag uit een nieuw inflatierapport met daarbij economische ramingen van de Bank of England.

"In het algemeen is de beoordeling van de vooruitzichten voor de inflatie en de economische groei vrijwel gelijk aan de aannames in mei" , zei de Britse centrale bank in een toelichting. De economische groei blijft op korte termijn tegenvallend, omdat de druk op het reële loon van de Britten invloed heeft op de consumentenuitgaven, aldus de Bank of England.

In 2017 groeit de Britse economie naar verwachting met 1,7 procent en dat is iets minder dan de 1,9 procent waar in mei op werd gerekend. In 2018 vertraagt de groei tot 1,6 procent waar drie maanden geleden werd uitgegaan van 1,7 procent. In 2019 komt de groei vermoedelijk uit op 1,8 procent, gelijk aan de eerdere verwachting.

Inflatieramingen

De inflatieverwachtingen van de Britse centrale bank werden iets bijgesteld.

"De MPC verwacht dat de inflatie de komende maanden verder oploopt en in oktober piekt rond 3 procent, omdat de eerdere waardedaling van het pond nog steeds merkbaar is in de inflatie ontwikkeling" , zei de centrale bank donderdag.

In het derde kwartaal van 2017 komt de inflatie naar verwachting uit op 2,7 procent, waar drie maanden geleden nog werd uitgegaan van 2,6 procent. Tot dat niveau zakt de inflatie in het derde kwartaal van 2018 terug en een jaar later tot 2,2 procent. De verwachtingen voor 2018 en 2019 zijn gelijk aan die in het inflatierapport van mei.

In het derde kwartaal van 2020 voorziet de Britse centrale bank een inflatieniveau van 2,2 procent, en dus nog boven de algemene doelstelling van 2,0 procent.

Rentebesluit 

De belangrijkste rentestand werd donderdag gehandhaafd op 0,25 procent en het opkoopprogramma op 435 miljard Britse pond. De stemverhouding was conform verwachting 6 tegen 2. Ian McCafferty en Michael Saunders stemden voor een renteverhoging. Nieuwkomer Silvana Tenreyro, die de plek van de vertrokken havik Kristin Forbes heeft ingenomen, koos voor het handhaven van het monetaire beleid. Bij de vorige vergadering, toen Forbes nog een stem had, was de stemverdeling 5 tegen en 3 voor een renteverhoging, destijds een verrassing voor de markt.

Op basis van de marktverwachtingen en de huidige inflatie-outlook zou de rente in het derde kwartaal van 2018 mogelijk met 25 basispunten kunnen worden verhoogd. Drie maanden geleden ging de Bank of England er nog van uit dat de rente in het derde kwartaal van 2018 vrijwel gelijk zou liggen aan het huidige niveau.

Pond daalt

Voor elke euro kregen beleggers na het verschijnen van het rentebesluit en het inflatierapport 0,9005 Britse pond, tegen 0,8939 ervoor. Ten opzichte van de Amerikaanse dollar verzwakte het pond van 1,3240 voor de publicaties naar 1,3156 erna.

"De stemverhouding van 6 tegen 2 in de MPC vergadering heeft de rally van het pond stopgezet", concludeerde marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets UK. Hij vond de neerwaarts bijgestelde verwachting voor de loonontwikkeling het opmerkelijkst. "Het wordt moeilijk voor de centrale bank om actie te ondernemen wanneer de loongroei negatief is en de spaarrente laag", aldus de marktvorser. Ook de onzekerheid rondom de Brexit onderhandelingen zorgt ervoor dat de Bank of England eigenlijk niets kan doen. "Als de rente voorafgaand aan Brexit wordt verhoogd, is dat een catastrofe", aldus Aslam.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Europese beurzen hoger gesloten

Markt kijkt uit naar publicatie notulen Federal Reserve nabeurs.

39 minuten geleden - Lees verder

Damrak sluit hoger

Heijmans in de schijnwerper na halfjaarcijfers.

1 uur geleden - Lees verder

Amerikaanse olievoorraden dalen

Capaciteitsbenutting van raffinaderijen omlaag naar 96,1 procent.

2 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Focus op notulen ECB.

2 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Cijferseizoen loopt op zijn eind.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.