Beursblik: Bank of England laat markt verdeeld achter na Super Thursday

Redactie ABM Financial News - 3 augustus 2017, 20:37

Renteverhoging mogelijk eerder dan verwacht volgens Britse centrale bank.

(ABM FN-Dow Jones) De Bank of England leek zich donderdag mild op te stellen gezien de iets minder optimistische outlook voor de Britse economie en inflatie, maar waarschuwde tegelijkertijd dat de rente, momenteel op een historisch lage 0,25 procent, mogelijk eerder wordt verhoogd dan de markt verwacht.

En dus bleven marktvolgers verdeeld achter, want hadden nu de haviken of de duiven de overhand? Afgaande op de stemverdeling, met slechts twee dissidenten die voor een renteverhoging stemden, zou men kunnen spreken van toch wat 'dovish' teleurstelling, zei ING in een analyse. "Er waren delen van de markt waar werd gehoopt op een duidelijk strengere opstelling [van de centrale bank]", volgens valutastrateeg Viraj Patel. "De kans dat de rente dit jaar wordt verhoogd is vrij klein en de inschatting van 35 procent voor een verhoging in november is redelijk", aldus de marktvorser, die geen verhoging van de Britse rente verwacht voor 2018.

Ook econoom Daniel Vernazza van UniCredit vond de Bank of England donderdag redelijk 'duifachtig', of mild in het inflatierapport, gezien de neerwaarts bijgestelde economische groeiramingen en de verwachting dat de inflatie nog iets sterker oploopt dit jaar. En hoewel de notulen van het rentebesluit spraken van een iets steilere rentecurve in de komende drie jaar, is dit louter gebaseerd op de gedachte van een soepel vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

En daar is Vernazza het niet mee eens. De onzekerheid rondom Brexit is groot. Een overgangsakkoord met de EU wordt niet voor eind 2018 verwacht en dus is de kans volgens de UniCredit-econoom klein dat de Bank of England de rente zal verhogen zolang het Brexit proces loopt.

Toch kans op renteverhoging in november

Econoom David Owen van Jefferies vond de nadruk die de Britse centrale bank en zijn gouverneur Mark Carney legden op de mogelijk verkeerde inschatting van de markt over het tijdstip van een renteverhoging wel veelzeggend. "Er bestaat wel degelijk een kans dat de rente in november wordt verhoogd tot 0,50 procent. En het is goed om te onthouden dat dit dan zou gebeuren net voordat de Europese Centrale Bank vermoedelijk start met het inperken van zijn stimuleringsbeleid in 2018", aldus Owen.  

Hij kreeg bijval van econoom Pickering Kallum van Berenberg, die de opmerkingen van Carney ook zag als waarschuwing dat de rente wel degelijk verhoogd kan worden in november. "Dit betekent dat de markt in toenemende mate zal gaan letten op de communicatie van de Bank of England", concludeerde de marktvorser.

Investec Economics bewandelde de gulden middenweg in zijn nabeschouwing. De notulen onderstreepten de afwachtende houding van de centrale bank, volgens de economen. "De Bank of England overweegt nog steeds of een renteverhoging over niet al te lange tijd gerechtvaardigd is. Maar zover is het nog niet en het lijkt erop dat 2018 daarin beslissend wordt", luidde de conclusie van de marktvorsers.

Volgens marktanalist Craig Erlam van Oanda is de Britse centrale bank er donderdag eigenlijk niet in geslaagd om duidelijkheid te scheppen, gezien de marktreactie. Het Britse pond kwam flink onder druk te staan, wat suggereert dat de zinspelingen van de Bank of England over toekomstige renteverhogingen voor dovemansoren waren. En dus is de kans op volatiliteit in de nabije toekomst groter, volgens de analist, terwijl de markt probeert duidelijkheid te krijgen over het economische en monetaire beleidsklimaat.

Het Britse pond was donderdagochtend nog ruim 1,32 dollar waard, maar verhandelde aan het eind van Super Thursday ruim een dollarcent lager.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Update van Beursupdate: AEX op Wall Street

Alleen maar verliezers.

Gisteren - Lees verder

Recordresultaten Applied Materials

Kwartaalcijfers aan bovenkant van eigen verwachting.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit flink lager

Tegenvallende macrocijfers en wisselende bedrijfscijfers beheersen markten.

Gisteren - Lees verder

Wall Street koerst af op lager slot

Tegenvallende macrocijfers en bedrijfscijfers beheersen markten.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.