Beursblik: ING voelt druk op rentemarge

Redactie ABM Financial News - 3 augustus 2017, 11:59

Credit Suisse ziet ook de IT-kosten stijgen.

(ABM FN-Dow Jones) Credit Suisse heeft zijn winstramingen voor ING Groep voor 2018 en 2019 met een procent neerwaarts bijgesteld na de kwartaalcijfers van woensdag, op grond van lagere verwachte rente-inkomsten en hogere operationele kosten. Dit bleek donderdag uit een rapport van de Zwitserse bank.

De winstraming voor dit jaar bleef ongewijzigd, evenals het Neutraal advies en koersdoel van 15,50 euro.

De lager dan verwachte rentebaten en hogere kosten werden afgelopen kwartaal nog gecompenseerd door meevallende fee-inkomsten, oninbare leningen en een vastgoeddeal, "maar deze trend is niet houdbaar", stelde analist Marcell Houben van Credit Suisse.

De druk op de rentebaten wijst volgens de marktvorser op meer margedruk dan voorzien en dat terwijl ING de spaarrente in enkele markten nog kon verlagen. Daarom verlaagde Houben de verwachte rentebaten en winst per aandeel voor 2018 en 2019 met een procent.

Houben verwacht ook licht hogere personeelskosten bij de investeringen in IT-projecten. Kostenbesparingen in de Benelux lijken de hogere kosten bij de challenger- en groeimarkten en bij de zakenbank niet geheel te kunnen opvangen. 

De ramingen van de fee-inkomsten gingen juist met 6 procent omhoog voor 2017 en voor de twee jaar daarna met 3 procent, omdat particuliere klanten in de challenger- en groeimarkten meer commissies en fees binnenbrengen. 

Ook rekent Houben op aanzienlijk lagere voorzieningen voor oninbare leningen van 822 miljoen euro dit jaar, waar ING zelf nog zegt aan te koersen op 1 miljard euro.

Het aandeel ING, dat woensdag 1,3 procent verloor, noteerde donderdag nog eens 0,6 procent lager op 15,60 euro in vlakke markten in Amsterdam en Brussel.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Fiat Chrysler ontkent benadering door Chinees bedrijf

Autoconcern weerspreekt mediageruchten.

11 minuten geleden - Lees verder

Staat haalt 1,7 miljard euro op met veiling

Negatieve rentevergoeding op kortlopende lening.

35 minuten geleden - Lees verder

Beursupdate: Amsterdamse beurs koerst lager

Damrak zet neerwaartse trend van eind vorige week voort.

1 uur geleden - Lees verder

Rosneft rondt overname belang in Essar Oil af

Consortium van Trafigura en UCP ronden tevens overname van belang af.

1 uur geleden - Lees verder

Chinese Great Wall wil Fiat Chrysler overnemen - media

Overnamespeculatie doet al langer de ronde.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.