Beursupdate: Damrak kleurt rood

Redactie ABM Financial News - 3 augustus 2017, 10:54

Euro-dollar-paar thema van de dag.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteren donderdag richting het einde van de ochtendhandel lager. De AEX index daalde 0,5 procent tot 522,72 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,7 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,1 procent.

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus kijkt de markt donderdag met name naar de ontwikkeling van het muntpaar euro/dollar. Hoewel de sterkere euro vooralsnog niet op het sentiment drukt, kan een aanhoudende sterke euro de komende kwartalen wel degelijk op de bedrijfswinsten drukken, aldus Schutte.

De rode borden op het Damrak wijdt Schutte met name aan het feit dat DSM, RELX en Unilever donderdag ex-dividend noteren. "Voorbeurs lag de markt er vrijwel onveranderd bij", aldus de beleggingsadviseur. Schutte merkte overigens wel op dat de bedrijven die zwakke resultaten rapporteren momenteel extra hard worden gestraft, waaronder Fugro, dat voorbeurs teleurstellende halfjaarcijfers rapporteerde.

Daarnaast kijkt de beleggingsadviseur uit naar een reeks publicaties later op de dag, waaronder het rentebesluit van de Bank of England en het Britse inflatierapport, waarna de aandacht zal verschuiven naar het Amerikaanse banenrapport, dat op vrijdag staat geagendeerd. Vooraf geraadpleegde economen rekenen op een stijging van het aantal banen in de Verenigde Staten met 180.000.

Op macro-economisch vlak kreeg de markt een reeks Europese inkoopmanagersindexen voor de dienstensector over juli te verwerken. De bedrijvigheid binnen de dienstensector in de eurozone is in juli in een zelfde tempo gegroeid als een maand eerder. De inkoopmanagersindex noteerde ongewijzigd op 55,4.

De Duitse dienstensector liet in juli een vertraging van de groei zien, evenals de Franse en Spaanse dienstensector. In Italië nam de groei echter toe, evenals in het Verenigd Koninkrijk.

Olie noteerde donderdag in het rood. Een september-future West Texas Intermediate daalde 0,5 procent tot 49,35 dollar, terwijl een oktober-future Brent 0,4 procent lager bewoog op 52,17 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1841. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1847 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1856 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden slechts 2 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ASML met een winst van 0,2 procent en gevolgd door Vopak met een winst van 0,1 procent. DSM was met een verlies van 1,4 procent de sterkste daler. Het aandeel noteerde ex-dividend.

Heineken daalde 0,3 procent, hoewel UBS het koersdoel voor de bierbrouwer licht verhoogde van 95,00 naar 96,00 euro met een onveranderde koopaanbeveling. De analisten van UBS werden door Heineken gerustgesteld over de lange termijn groeiperspectieven van de brouwer. Daarbij was Heineken in de eerste helft van 2017 het beste jongetje in de klas, met een autonome omzetgroei van 5,7 procent en een 11,8 procent hogere EBIT.

Van de Midkapfondsen was Fugro met een verlies van 8,4 procent de sterkste daler. Fugro heeft in de eerste zes maanden van 2017 een lagere omzet en een lager bedrijfsresultaat geboekt, vanwege de aanhoudende malaise in de offshore olie- en gassector. De bodemonderzoeker boekte een bedrijfsresultaat (EBITDA), exclusief eenmalige items, van 46,6 miljoen euro, in vergelijking tot 98,9 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Onder de streep resteerde een nettoverlies van 96,4 miljoen euro. De omzet daalde van 904,9 miljoen euro in de eerste zes maanden van 2016 naar 774,3 miljoen euro het afgelopen half jaar. Analist analist Martijn den Drijver van NIBC sprak van teleurstellende resultaten. De omzet was volgens de analist in lijn met de verwachting, maar het bedrijfsresultaat (EBIT), exclusief eenmalige items, en het nettoresultaat waren lager dan verwacht.

Wessanen was met een winst van 0,8 procent de sterkste stijger, gevolgd door GrandVision en Vastned met winsten van achtereenvolgens 0,2 en 0,1 procent.

Corbion verloor 2,4 procent, nadat ING het advies verlaagde van Kopen naar Houden, terwijl het koersdoel van 29,00 euro werd gehandhaafd. De koers van Corbion is het koersdoel bijna genaderd, zo verklaarde analist Reginald Watson zijn adviesverlaging.

BAM Groep verloor 0,5 procent, hoewel het bouwbedrijf een opdracht kreeg voor de bouw van een laboratorium- en onderzoeksgebouw voor de Universiteitskliniek in Keulen. BAM ontvangt ruim 35 miljoen euro voor de opdracht.

Van de kleinere fondsen was AMG Advanced Metallurgical Group met een winst van 4,4 procent de sterkste stijger. De producent van metallurgische producten en systemen rapporteerde over het tweede kwartaal een hoger bedrijfsresultaat en verhoogde tevens zijn outlook verhoogde. Het bedrijfsresultaat (EBITDA) steeg met 22 procent op jaarbasis tot 31,9 miljoen dollar. De nettowinst daalde echter met 2 procent tot 13,1 miljoen dollar, omdat in het afgelopen kwartaal meer belasting moest worden betaald. De omzet van AMG kwam uit op 262,0 miljoen dollar, wat 6 procent meer was dan in dezelfde periode van 2016. Analist Stijn Demeester van ING sprake van beter dan verwachte resultaten. 

RoodMicrotec heeft de omzetstijging in de eerste helft van 2017 weten te vertalen in een beter resultaat, hoewel er onder de streep nog wel altijd een klein verlies restte. Analist Edwin de Jong van NIBC concludeerde dat de resultaten beter waren dan verwacht. Het aandeel daalde 1,8 procent.

Veon steeg 1,4 procent, nadat het telecom- en internetconcern over het tweede kwartaal een verlies rapporteerde, vooral door afschrijvingen naar aanleiding van de opsplitsing van de Euroset joint venture. Het aan aandeelhouders toe te rekenen resultaat verslechterde van een winst van 137 miljoen dollar een jaar geleden naar 278 miljoen dollar negatief. De kwartaalomzet steeg evenwel met 12,3 procent naar 2.417 miljoen dollar. 

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursblik: ING verhoogt koersdoel KPN

Koersdoel naar 3,40 euro.

17 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: solide margeverbetering ForFarmers

Wisselvallige outlook volgens NIBC.

31 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: teleurstellende outlook Boskalis

Resultaten volgens NIBC weinig verrassend.

37 minuten geleden - Lees verder

Vergelijkbare omzet Kingfisher omlaag

Zwakte in Frankrijk en ongunstige vergelijkingsbasis.

48 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 525,89 0,62% 3,22 522,67
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 794,48 0,61% 4,81 789,67
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.010,88 0,90% 9,00 1.001,88