Europese beurzen openen vermoedelijk vlak

Redactie ABM Financial News - 3 augustus 2017, 08:34

Veel inkoopmanagersindices op de rol.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan donderdag een vrijwel vlakke opening tegemoet. IG Markets voorziet een licht stijging van 3 punten voor de Duitse DAX, een plus van 4 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 3 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn woensdag lager gesloten, waarbij de markten zich op weinig richtinggevend nieuws konden focussen. De belangrijkste cijfers kwamen uit de Verenigde Staten met de wekelijkse olievoorraden die minder hard daalden dan in voorgaande maand en het ADP-banenrapport over juli, dat een vertraging van de groei van het aantal banen liet zien.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,4 procent tot 378,63 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,6 procent op 12.182,48 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,4 procent op 5.107,25 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,2 procent lager op 7.411,43 punten.

De belangrijkste bewegingen waren er woensdag op de valutamarkten. "Het pond bleef sterk ten opzichte van de dollar en de euro, maar de echte test voor de sterling zal op donderdag zijn als de Bank of England bijeen komt voor het rentebesluit", zei CEO Paresh Davdra van RationalFX. "Na dinsdag de laagste stand in 10 maanden te hebben bereikt, verzwakte de dollar verder vanwege de tumultueuze ontwikkelingen in het Witte Huis, waarbij de belangrijkste andere valuta stegen ten opzichte van de dollar", voegde Davdra toe.

"Het enige dat de kracht van het pond kan breken is als de Bank of England een te zwakke boodschap afgeeft en geen indicaties afgeeft ten aanzien van verandering in het beleid van de bank", zei marktanalist Naeem Aslam van Think Markets UK.

De Britse centrale bank zal de rente handhaven op het lage niveau van 0,25 procent en het opkoopprogramma houden op 435 miljard Britse pond, aldus de algemene verwachting van door ABM Financial News geraadpleegde economen.

De macro-economische agenda was woensdag in Europa op één cijfer na leeg. Het Europese statistiekbureau Eurostat maakte bekend dat de producentenprijzen in de eurozone in juni op jaarbasis zijn gestegen met 2,5 procent, na een stijging van 3,4 procent in mei. Op maandbasis daalden de producentenprijzen met 0,1 procent. In mei zakten de producentenprijzen ten opzichte van voorgaande maand nog met 0,3 procent.

De overige macrocijfers kwamen uit de Verenigde Staten. Het aantal banen in de Verenigde Staten is in juli minder hard gestegen dan in de maand ervoor, bleek uit cijfers van loonstrookjesverwerker ADP. Afgelopen maand steeg het aantal banen in de niet-agrarische private sector met 178.000 stuks. De markt rekende op een groei van rond de 180.000 banen.

De Amerikaanse olievoorraden zijn vorige week weer gedaald, bleek woensdag uit cijfers van de Energy Information Administration. In de week eindigend op 28 juli daalden de olievoorraden met circa 1,5  miljoen vaten tot 481,9 miljoen vaten. De benzinevoorraden liepen terug met 2,5 miljoen vaten, terwijl de voorraden stookolie en andere distillaten met 0,2 miljoen vaten daalden. De capaciteitsbenutting van raffinaderijen steeg afgelopen week van 94,3 naar 95,4 procent. 

De Europese markten kunnen donderdag veel Europese inkoopmanagersindices tegemoet zien. Ook staan de detailhandelsverkopen in juni in de eurozone en het rentebesluit en inflatierapport van de Bank of England op de rol. 

Bedrijfsnieuws

Commerzbank sloot woensdag 0,8 procent hoger, ondanks dat de Duitse bank over de eerste zes maanden van 2017 een verlies rapporteerde, vanwege een herstructureringslast die in de honderden miljoenen euro's liep.

Standard Chartered verloor 0,3 procent, nadat de bank weliswaar over de eerste zes maanden van 2017 een hogere winst rapporteerde, maar vooralsnog niet van plan is weer dividend uit te keren.

Société Générale eindigde 4,0 procent lager, nadat de Franse bank over het tweede kwartaal een gedaalde winst op een lagere omzet rapporteerde. Het lage renteklimaat en proceskosten drukten de resultaten, volgens de bank. Société Générale trof in mei een schikking van omgerekend 963 miljoen euro vanwege een omkoopschandaal in Libië.

Andere Europese banken sloten in het kielzog van Société Générale ook flink in de min. Banco Santander verloor 1,1 procent en Deutsche Bank raakte ook 1,1 procent kwijt.

Lufthansa won woensdag 3,2 procent. Het Duitse luchtvaartconcern rapporteerde over de eerste helft van 2017 recordresultaten. De omzet steeg 12,7 procent tot 17,0 miljard euro. Onder de streep resteerde een nettowinst van 672 miljoen euro, tegen 429 miljoen euro een jaar eerder.

BAE Systems sloot 1,7 procent hoger, nadat de producent van defensiesystemen sterke halfjaarcijfers rapporteerde.

De mijnbouwsector stond woensdag onder druk. Rio Tinto daalde 2,0 procent, BHP Billiton verloor 1,1 procent, Glencore leverde 1,2 procent in en Antofagasta sloot 1,4 procent lager.

Euro STOXX 50          3.459,32 (-0,6%) 

STOXX Europe 600       378,63 (-0,4%) 

DAX                  12.181,48 (-0,6%) 

CAC 40                5.107,25 (-0,4%) 

FTSE 100              7.406,12 (-0,2%) 

SMI                   9.122,68 (+0,8%) 

AEX                     525,30 (-0,4%) 

BEL 20                3.938,16 (-0,6%) 

FTSE MIB             21.554,71 (-0,3%) 

IBEX 35              0.513,90 (-0,7%) 

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures donderdag vermoedelijk lager.

De Amerikaanse beurzen sloten woensdag nog vlak tot licht hoger. 

De Dow Jones index doorbrak woensdag voor het eerst de 22.000 punten drempel. De Amerikaanse beurzen werden breed beïnvloed door de sterke cijfers van Apple, dat in marktwaarde het grootste fonds is.

Wall Street blijft vooralsnog gedurende dit jaar structureel hoger dan een jaar geleden, waarbij de grote indices een aantal records hebben gerealiseerd. De vraag is hoe solide deze stijgingen blijken te zijn.

"Veel mensen zeggen dat de bewegingen oververhit zijn, maar dat zeggen ze al een hele poos", zei portefeuillestrateeg Brian Jacobsen van Wells Fargo Funds Management. "De waarderingen lijken in historisch perspectief relatief opgerekt, maar investeerders kijken iets verder naar voren en in die context lijken de waarderingen niet verkeerd", verklaarde hij.

"Over het algemeen zijn de bedrijfsresultaten dit seizoen goed, met aandelen die met de omzet- en winstcijfers mee bewegen. Het feit dat de markt nog steeds op een positieve manier op de goede resultaten reageert, zegt me dat de aandelen niet in een zeepbel zitten, maar dat er fundamentele steun is", aldus Jacobsen, die verder wees op de solide banencijfers van loonstrookjesverwerker ADP. "Dit is niet een teken van een economie die op kantelen staat. Dit in een teken van een economie die begint te versnellen."

Toch lijken investeerders voorzichtig te blijven, in afwachting van het banenrapport over juli van het Amerikaanse ministerie van Arbeid, zei marktstrateeg Quincy Krosby van Prudential Financial. "Die cijfers van vrijdag zullen heel belangrijk zijn om vast te stellen wat de Federal Reserve gaat doen en traditioneel zien we in de aanloop daarnaar toe enige voorzichtigheid."

Voor donderdag staan de wekelijkse steunaanvragen, de fabrieksorders in juni en twee inkoopmanagersindices voor de dienstensector op de Amerikaanse macro-agenda.

Bedrijfsnieuws

Time Warner, Groupon en Garmin kwamen woensdagmiddag met kwartaalcijfers. Time Warner boekte hogere resultaten en verklaarde nog steeds te verwachten de fusie met AT&T dit jaar af te kunnen ronden. Het aandeel sloot 0,1 procent hoger.

Garmin behaalde licht hogere resultaten in het tweede kwartaal van dit jaar en verhoogde de verwachtingen voor de rest van het jaar. Het aandeel van de navigatiespecialist eindigde 4,5 procent hoger.

Groupon wist een nettoverlies in het tweede kwartaal van 2016 te verkleinen in dezelfde periode dit jaar en de aangepaste winst per aandeel was bovendien boven verwachting. De aanbieder van online reclamedeals stelde de outlook licht opwaarts bij. Het aandeel steeg  liefst 9,3 procent.

Restaurant Brands International sloot 1 procent hoger nadat het moederbedrijf van restaurantketens Burger King en Tim Hortons woensdag voorbeurs bekendmaakte een licht lagere nettowinst geboekt op een hogere omzet te hebben gerealiseerd. De omzet was lager dan analisten hadden verwacht.

Het aandeel Tesla sloot bijna 2 procent hoger. Het autoconcern maakte woensdag nabeurs bekend dat in het tweede kwartaal ondanks meer verkochte auto's een hoger verlies geboekt werd ten opzichte van dezelfde periode in 2016. De omzet kwam in het afgelopen kwartaal uit op 2,79 miljard dollar. Een jaar terug was dit nog 1,27 miljard dollar.  Het nettoverlies aan aandeelhouders toe te rekenen kwam uit op 336,40 miljoen dollar tegen 293,19 miljoen dollar negatief een jaar geleden. Tesla zei te verwachten dat, naast de start van de verkoop van Model 3, het aantal leveringen van de modellen S en X in de tweede helft van 2017 hoger zal uitkomen dan in de eerste zes maanden van dit jaar. 

Fitbit heeft in het tweede kwartaal van 2017 vooral vanwege een sterk lagere verkoop in de Verenigde de omzet sterk zien dalen en de magere winst van vorig jaar zien omdraaien naar een stevig verlies, bleek woensdag nabeurs uit de kwartaalrapportage van de fabrikant van draagbare fitness meetapparaatjes. Voor 2017 blijft Fitbit mikken op een omzet van 1,55 miljard tot 1,70 miljard dollar. Naar verwachting zal het verlies per aandeel uitkomen op 0,22 tot 0,40 dollar. Het aandeel sloot woensdag 0,2 procent lager. 

Apple sloot op een recordhoogte van dollar per aandeel met 4,7 procent winst, na de euforie over de kwartaalrapportage van 's werelds grootste fonds in marktwaarde op dinsdagavond.

S&P 500 index               2.477,57 (vlak)

Dow Jones index            22.016,24 (+0,2%)

Nasdaq Composite           6.362,65 (vlak)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden donderdag lager, met een min van 0,3 procent voor de Japanse Nikkei en een verlies van 0,4 procent voor de Chinese Shanghai Composite. 

Nikkei 225              20.029,26 (-0,3%)

Shanghai Composite      3.272,23 (-0,4%)

Hang Seng               25.561,60 (-0,2%) 

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1843. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,1856 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1867 op de borden. 

USD/JPY Yen   110,64

EUR/USD Euro  1,1843

EUR/JPY Yen   131,01

MACRO-AGENDA:

02:30 Inkoopmanagersindex Diensten - Juli (Jap)

03:45 Inkoopmanagersindex Diensten Caixin - Juli (Chi)

09:15 Inkoopmanagersindex Diensten - Juli (Spa)

09:45 Inkoopmanagersindex Diensten - Juli (Ita)

09:50 Inkoopmanagersindex Diensten - Juli (Fra)

09:55 Inkoopmanagersindex Diensten - Juli (Dld)

10:00 Inkoopmanagersindex Diensten - Juli (eur)

10:30 Inkoopmanagersindex Diensten - Juli (VK)

11:00 Detailhandelsverkopen - Juni (eur)

13:00 Rentebesluit Bank of England (VK)

13:00 Notulen rentebesluit Bank of England (VK)

13:00 Inflatierapport Bank of England (VK)

14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)

15:45 Inkoopmanagersindex Diensten Markit (VS)

16:00 Inkoopmanagersindex Diensten ISM (VS)

16:00 Fabrieksorders - Juni (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

00:00 AXA - Cijfers tweede kwartaal (Fra)

07:00 Siemens - Cijfers derde kwartaal (Dld)

07:30 BMW - Cijfers tweede kwartaal (Dld)

13:00 Allergan - Cijfers tweede kwartaal (VS)

13:00 Yum Brands - Cijfers tweede kwartaal (VS)

22:00 Kraft Heinz - Cijfers tweede kwartaal (VS)

22:00 GoPro - Cijfers tweede kwartaal (VS)

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Fiat Chrysler ontkent benadering door Chinees bedrijf

Autoconcern weerspreekt mediageruchten.

8 minuten geleden - Lees verder

Staat haalt 1,7 miljard euro op met veiling

Negatieve rentevergoeding op kortlopende lening.

32 minuten geleden - Lees verder

Beursupdate: Amsterdamse beurs koerst lager

Damrak zet neerwaartse trend van eind vorige week voort.

1 uur geleden - Lees verder

Rosneft rondt overname belang in Essar Oil af

Consortium van Trafigura en UCP ronden tevens overname van belang af.

1 uur geleden - Lees verder

Chinese Great Wall wil Fiat Chrysler overnemen - media

Overnamespeculatie doet al langer de ronde.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.114,15 -0,64% -32,70 5.146,85
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.186,10 -1,09% -56,97 5.243,07