Europese beurzen overwegend hoger de dag uit

Redactie ABM Financial News - 3 augustus 2017, 18:39

DAX onder druk door koersdaling Siemens.

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag voor het grootste deel hoger de dag uitgegaan. De Stoxx Europe 600 index steeg 0,2 procent op 377,80 punten, de Franse CAC 40 won 0,5 procent op een slot van 5.130,49 punten en de Britse FTSE 100 kwam tot een slotstand van 7.474,77 punten, wat een stijging van 0,9 procent betekende.

De Duitse DAX kon niet in het groen komen, onder druk door teleurstellende kwartaalcijfers van zwaargewicht Siemens. De Frankfurtse beurs daalde 0,2 procent tot 12.154,72 punten. 

Marktstrategen van Deutsche Bank schreven donderdag in een analyse dat zij verwachten dat een technische correctie ervoor zal zorgen dat de pan-Europese Stoxx 600 index de komende tijd terug zakt tot 360 punten.

Kijkend naar de ontwikkelingen donderdag liep de Britse FTSE 100 duidelijk voor op de beursindexen op het Europese vasteland, stelde marktanalist David Madden van CMC Markets en dit kwam vooral door de waardedaling van het Britse pond in reactie op het rentebesluit van de Bank of England.

"Het pond werd de wind uit de zeilen genomen omdat beleggers zich vooralsnog geen zorgen maken over een Britse renteverhoging", aldus Madden. De Britse munt noteerde vanochtend nog boven de 1,32 dollar en na het rentebesluit er ruim onder, op circa 1,3150.

De Bank of England handhaafde donderdag de historisch lage rente van 0,25 procent en tornde ook niet aan zijn opkoopprogramma. De stemverhouding, met 6 voor handhaving van het beleid en 2 tegen, was verwacht na het vertrek van havik Kristin Forbes. Uit nieuwe groeiramingen bleek verder dat de Britse economie dit en volgend jaar iets minder hard groeit, terwijl nieuwe inflatieramingen erop duidden dat het consumentenprijspeil in het Verenigd Koninkrijk dit jaar iets harder oploopt. Verder lijkt op basis van deze voorspellingen een eerste renteverhoging pas te gebeuren in de tweede helft van 2018. Desalniettemin sprak gouverneur Mark Carney stevige taal, vond econoom Lucy O'Carroll van de Britse vermogensbeheerder Aberdeen. "Zijn belangrijkste boodschap is dat de rente de komende twee jaar zal moeten stijgen vanwege de schade die de Brexit de Britse economie nu al berokkent".  

De markt volgde donderdag ook nauwgezet de ontwikkeling van het euro-dollar-paar. De Europese munt steeg van 1,1847 donderdagochtend naar dichtbij de 1,19 dollar bij het slot in Europa vanmiddag. De volgende katalysator voor de dollar is het Amerikaanse banenrapport vrijdagmiddag.

Op macro-economisch vlak kreeg de markt ook weer een reeks Europese inkoopmanagersindexen te verwerken, dit maal over de dienstensectoren wereldwijd. In juli bleef de economische activiteit in de dienstensector in de eurozone stabiel, waarbij een groeivertraging in Duitsland, Frankrijk en Spanje, werd gecompenseerd door een steviger groei in Italië. In Amerika was het beeld verdeeld, met twee uiteenlopende rapporten over de dienstensector van respectievelijk Markit, die een verdere groei meldde, en ISM, die juist sprak van een vertraging van de bedrijvigheid. In China was in juli sprake van een iets tragere groei in de dienstensector.

Olie werd donderdag circa een half procent duurder. 

Bedrijfsnieuws

Opnieuw was de dag gevuld met bedrijfscijfers. Grote koersuitslagen waren er voor het Duitse Siemens, het Finse Neste Oil en de Britse retailer Next.

Siemens daalde 3,1 procent. Hoewel de omzet van het Duitse conglomeraat in het derde kwartaal steeg en de winst boven verwachting was, daalde het aantal nieuwe orders en dat werd afgestraft door de markt.

Ook Neste Oyj was uit de gratie. Het aandeel van het Finse energieconcern sloot 5,1 procent in de min, nadat de halfjaarwinst daalde en bovendien onder de verwachting van de markt uitkwam.

Retailer Next deed het beter en steeg 9,7 procent, waarmee het aandeel zijn beste dag in zo'n drie jaar beleefde. Het Britse concern kwam met hogere winstcijfers over het tweede kwartaal en stelde de outlook voor heel het jaar licht opwaarts bij.

UniCredit rapporteerde over het tweede kwartaal een hogere winst, onder meer omdat de Italiaanse bank minder voorzieningen voor slechte leningen hoefde te nemen. Het aandeel sloot in Milaan 7,2 procent hoger.

BMW steeg 0,7 procent. De Duitse autoproducent verkocht in het tweede kwartaal meer auto's en rapporteerde hogere resultaten.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Europese aandelenhandel noteerde de Dow Jones index fractioneel in de plus en dus op een nieuw record, terwijl de breder samengestelde S&P 500 index en Nasdaq index 0,2 procent inleverden.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Cisco Systems boekt licht lagere winst

Ook omzet omlaag.

1 uur geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

RELX enige stijger.

1 uur geleden - Lees verder

Wall Street hoger gesloten

Besluit over afbouw balans Federal Reserve waarschijnlijk in september.

1 uur geleden - Lees verder

Wall Street richting licht hoger slot

Besluit over afbouw balans Federal Reserve waarschijnlijk is september.

2 uren geleden - Lees verder

Olieprijs lager gesloten

Sterkste daling op weekbasis Amerikaanse olievoorraden dit jaar.

3 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.176,61 0,71% 36,36 5.140,25
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.259,68 0,31% 16,45 5.243,23