Update: Handelsplatform Tradeweb kiest Amsterdam als Europese basis

Redactie ABM Financial News - 3 augustus 2017, 19:03

Stad zou ook serieuze kandidaat zijn voor Bats Europe.

(ABM FN-Dow Jones) Het platform voor obligatie- en derivatenhandel Tradeweb kiest Amsterdam als Europese basis voor na het aanstaande Britse vertrek uit de Europese Unie. Dat maakte het bedrijf uit New York donderdag bekend.

Daarmee bevestigde het handelsplatform, dat dagelijks voor meer dan 250 miljard dollar aan obligaties en derivaten verhandelt, de versterkte status van Amsterdam als Europees financieel handelscentrum, nu Londen de EU gaat verlaten. 

Kort geleden maakte ook het obligatieplatform MarketAxess al zijn voorkeur voor Amsterdam bekend. Bats Europe kan daar nog bij komen, voegde Reuters daar donderdag aan toe. 

Amsterdam en Dublin zijn de tweee belangrijkste kandidaten voor een tweede kantoor voor de grote Europese aandelenbeurs, zei de topman tegen het persbureau.

Ook twee kleinere flitshandelaren uit Chicago, die voor eigen rekening handelen, openen hun eerste Europese kantoor in Amsterdam en niet in Londen, meldde persbureau Bloomberg donderdag. 

Tradeweb, dat eigendom is van Thomson Reuters en elf mondiale zakenbanken, heeft een vergunning als volledig gereguleerde entiteit aangevraagd bij Nederlandse de Autoriteit Financiële Markten, meldde het bedrijf donderdag. 

"Brexit veroorzaakt behoorlijk wat economische onzekerheid, ook in het financiële marktensegment waarin wij actief zijn", zei Enrico Bruni, hoofd van Europa en Azië bij Tradeweb, telefonisch tegen ABM Financial News.  "De meest effectieve manier om met die onzekerheid om te gaan, en de beste boodschap voor onze klanten, is om een vergunning te krijgen van Europese toezichthouders, zowel voor ons multilaterale handelsplatform als voor onze toekomstige APA-dienst", zei de directeur.

Zo kunnen klanten wereldwijd gerust zijn dat de toegang tot liquiditeit niet door Brexit wordt verstoord.

Tradeweb is een van de grootste werelwijde platforms voor onderhandse handel in obligaties en is ook een grote speler in derivaten, indextrackers of ETFs en renteswaps. Volgens de aankomende Europese MiFID 2-regels moeten over-the-counter-beleggers, vaak financiële instellingen, straks ook gaan rapporteren over hun transacties. Tradeweb kan dat verzorgen met zijn dienst voor Approved Publication Arrangement (APA).

De keuze voor Amsterdam volgde uit een combinatie van factoren, volgens Bruni. Een daarvan is de ervaring van toezichthouder AFM, die veel expertise heeft met elektronische handel en op dat vlak in Europa een leidende stem heeft.

Ook de sterke marktinfrastructuur was een overweging voor Tradeweb om voor Amsterdam te kiezen. De stad, waar ook de grote flitshandelhuizen Optiver, IMC en Flow Traders zijn gevestigd, heeft zeer snelle dataverbindingen. 

Andere factoren zijn de reistijd ten opzichte van andere centra, de mate waarin Engels wordt gesproken, het Nederlandse juridische systeem en ook de financiële implicaties van een kantoor in Amsterdam.

TradeWeb telt ruim 850 medewerkers, verdeeld over New York, New Jersey, Londen, Tokio, Hongkong en Singapore. Van de dagomzet van 250 miljard dollar komt een significant deel uit Europa, volgens Bruni. 

In het kantoor in Londen werken 180 mensen. Daar komt een "volwaardig" kantoor in Amsterdam bij, met een eigen management, compliancemedewerkers, risicomanagers en "alle functies die de toezichthouder vereist", aldus de directeur. 

Hoe groot dat Amsterdamse kantoor wordt, hangt nog af van de Brexit-onderhandelingen en de vraag of Britse bedrijven hun 'paspoort' behouden om te mogen handelen in de EU. 

Bij MarketAxess werken wereldwijd 405 mensen, meldde het Financieele Dagblad. Bats, dat dit jaar werd overgenomen door de grote beurzenexploitant CBOE uit Chicago, telt wereldwijd 300 medewerkers.

Tradeweb ziet de Europese MiFID 2-regels als een grote kans voor groei. Financiële instellingen, die nu nog vaak onderhandse transacties telefonisch afhandelen, worden erdoor gedwongen om elektronisch te werken, maar komen er vervolgens achter dat dat eigenlijk ook veel efficiënter is, volgens het bedrijf. Tradeweb wijst erop dat bijvoorbeeld tweederde van de Europese handel in ETFs of indextrackers 'over the counter' plaatsvindt.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Fiat Chrysler ontkent benadering door Chinees bedrijf

Autoconcern weerspreekt mediageruchten.

8 minuten geleden - Lees verder

Staat haalt 1,7 miljard euro op met veiling

Negatieve rentevergoeding op kortlopende lening.

32 minuten geleden - Lees verder

Beursupdate: Amsterdamse beurs koerst lager

Damrak zet neerwaartse trend van eind vorige week voort.

1 uur geleden - Lees verder

Rosneft rondt overname belang in Essar Oil af

Consortium van Trafigura en UCP ronden tevens overname van belang af.

1 uur geleden - Lees verder

Chinese Great Wall wil Fiat Chrysler overnemen - media

Overnamespeculatie doet al langer de ronde.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
FLOWTRADERS toevoegen aan uw watchlist 24,14 -0,37% -0,09 23,96