Vlakke opening Damrak voorzien

Redactie ABM Financial News - 3 augustus 2017, 08:26

Rentebesluit Bank of England kan voor beweging zorgen.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag een vlakke opening tegemoet. Woensdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 0,4 procent in het rood op 525,30 punten. 

Handelaar Roy van Santen van onlinebroker Lynx verwacht een vlakke opening voor de Amsterdamse beurs, waarbij de hoofdgraadmeter vandaag wat zal worden gedrukt doordat indexzwaargewicht Unilever ex-dividend gaat. "Dit zal voor een kleine handicap voor de index zorgen", aldus Van Santen. 

Van Santen noemde vooral de beweging van woensdag op de Amerikaanse beurzen opvallend, waarbij positieve kwartaalcijfers van Apple aanvankelijk voor een optimistische stemming zorgde. Toch werden de winsten veelal weggespeeld gedurende de dag, merkte Van Santen op. "Dit duidt erop dat er mogelijk nog slechts een beperkt opwaarts potentieel is." De handelaar wees er verder op dat de Amsterdamse beurs er in de afgelopen dagen minder goed bijligt, vanwege de sterke euro. 

Wall Street sloot woensdag nog vlak tot licht hoger, waarbij de Dow Jones voor het eerst de puntengrens van 22.000 doorbrak. Onder meer de cijfers van Apple, dat in marktwaarde het grootste fonds in Amerika is, werden goed onthaald. Woensdag nabeurs kwamen er cijfers van Tesla, waaruit bleek dat de fabrikant van elektrische auto's een groter verlies boekte in het afgelopen kwartaal, ondanks dat er meer auto's werden verkocht. 

De markt kijkt vooral uit naar vrijdag, wanneer het officiële banenrapport op de rol staat. Vanmiddag kan het rentebesluit van de Bank of England nog voor beweging zorgen. 

De Britse centrale bank zal de rente handhaven op het lage niveau van 0,25 procent en het opkoopprogramma houden op 435 miljard Britse pond, aldus de algemene verwachting van door ABM Financial News geraadpleegde economen.

De Aziatische beurzen noteerden vanochtend op verlies. De Japanse Nikkei 225 daalde 0,3 procent tot 20.029,26 punten en de Chinese Shanghai Composite verloor eveneens 0,3 procent tot 3.274,70 punten. Door geopolitieke ontwikkelingen haalden Aziatische beleggers geld van tafel. De Amerikaanse president Donald Trump tekende woensdag nieuwe sancties tegen Rusland, Noord-Korea en Iran. 

Vanochtend werd verder bekend dat de Japanse dienstensector in juli in een lager tempo steeg dan in de voorgaande maand. De inkoopmanagersindex daalde van een stand van 53,3 in juni naar 52,0 afgelopen maand. Daarmee kwam de index uit op de laagste stand sinds februari.

Ook de Chinese dienstensector groeide in dezelfde maand in een iets lager tempo. De inkoopmanagersindex daalde van 51,6 in juni naar 51,5 in juli. De eerder deze week gemelde sterkere groei in de industrie maakte echter  dat de samengestelde inkoopmanagersindex wel toenam. "De Chinese economie was in juli sterker dan verwacht", aldus econoom Zhengsheng Zhong van CEBM. Toch zal er druk op de economie blijven, denkt de econoom, aangezien het vertrouwen in de toekomst in zowel de industrie als de dienstensector daalde.

Olie noteerde donderdag in het rood. Een september-future West Texas Intermediate daalde 0,3 procent tot 49,42 dollar, terwijl een september-future Brent 0,4 procent lager bewoog op 52,13 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,1843. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,1854 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,1860 op de borden. 

Bedrijfsnieuws

Op het Damrak opende vanochtend een viertal bedrijven de boeken, waaronder Fugro. De bodemonderzoeker realiseerde in de eerste zes maanden van 2017 conform verwachting een lagere omzet en bedrijfsresultaat. Fugro meldde echter wel vroege tekenen van een stabilisering van de marktomstandigheden te zien, wat gekarakteriseerd wordt door verhoogde tenderactiviteit.     

AMG Advanced Metallurgical Group haalde in het tweede kwartaal juist wel een hoger bedrijfsresultaat en verhoogde zijn outlook voor het volledige jaar. AMG verwacht dat de winstgevendheid dit jaar zal verbeteren ten opzichte van 2016. Eerder zei de metaalspecialist te rekenen op een zelfde winstniveau als in 2016. Over de eerste zes maanden wordt een interim dividend uitgekeerd van 0,14 euro per aandeel. 

VEON dook in het afgelopen kwartaal in de rode cijfers, vooral door afschrijvingen naar aanleiding van de opsplitsing van de Euroset joint venture. De outlook voor heel 2017 werd wel gehandhaafd. 

RoodMicrotec heeft de omzetstijging in de eerste helft van 2017 weten te vertalen in een beter resultaat, hoewel er onder de streep nog wel altijd een klein verlies restte. 

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot woensdag 0,1 procent hoger op 2.477,57 punten. De Dow Jones index eindigde 0,2 procent in het groen op 22.016,24 punten en technologiebeurs Nasdaq maakte een pas op de plaats op 6.362,65 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

18 augustus 2017, 22:14 - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

18 augustus 2017, 22:07 - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

18 augustus 2017, 21:30 - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

18 augustus 2017, 20:42 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 519,64 -0,78% -4,07 523,71
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 788,01 -0,67% -5,35 793,36
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.000,76 -0,89% -8,95 1.009,71