AEX krijgt lucht na Amerikaans banenrapport

Redactie ABM Financial News - 4 augustus 2017, 20:30

Winst op weekbasis voor Amsterdamse hoofdgraadmeter.

(ABM FN-Dow Jones) De AEX wist deze week opnieuw niet door het weerstandsniveau van 530 punten te breken, maar kwam vrijdag wel in de buurt nadat de euro inleverde op een beter dan verwacht Amerikaans banenrapport. Op een slotstand van 529,09 punten vrijdag, steeg de Amsterdamse hoofdgraadmeter op weekbasis 0,7 procent. 

De duurdere euro, of wellicht de goedkopere dollar, hield de aandelenmarkten aan deze kant van de oceaan in toom. Voor de STOXX Europe 600 index resteerde deze week een winst van ruim een procent op een slotkoers van 382,57 punten.

De euro steeg deze week tot richting de 1,19 dollar en daarmee het hoogste niveau in 2,5 jaar tijd. Het Amerikaanse banenrapport van vrijdag zorgde voor de euro evenwel voor wat verlichting. Dit rapport was met 209.000 banen beter dan verwacht. Ook liep de werkloosheid terug naar 4,3 procent.

Ook de loongroei noemde marktanalist Philip Marey van Rabobank “bemoedigend”, hoewel er nog geen loondruk is die bijdraagt aan een hogere inflatie in Amerika. Rabobank verwacht dan ook niet dat de Federal Reserve in september de rente verhoogt. Indien de inflatie niet harder gaat oplopen, dan denkt Marey dat de Fed ook december aan zich voorbij laat gaan.

Marktanalist Teeuwe Mevissen, ook van Rabobank, denkt dat een (verdere) 'pullback' voor de euro/dollar niet uitgesloten is, omdat er in de laatste anderhalve maand, waarin de eenheidsmunt steeg van circa 1,11 dollar medio juni tot ongeveer 1,19 dollar, eigenlijk geen noemenswaardige terugval is geweest.

Bank of England schept geen duidelijkheid 

Een andere munt, het Britse pond, verzwakte deze week na het rentebesluit van de Bank of England. Voorafgaand aan het besluit noteerde de munt nog boven 1,32 dollar. Vrijdagmiddag was dit 1,3034.

De koersval suggereerde een voorzichtige Britse centrale bank, maar dat was niet helemaal waar. Hoewel de rente op een historisch lage 0,25 procent bleef staan en de Bank of England iets minder optimistisch was over de groeivooruitzichten en de inflatie ontwikkeling, zei voorzitter Mark Carney ook dat de rente mogelijk eerder omhoog gaat dan de markt momenteel verwacht.

Volgens marktanalist Craig Erlam van Oanda is de Britse centrale bank er niet in geslaagd om duidelijkheid te scheppen, gezien de marktreactie. "De zinspelingen van de Bank of England over toekomstige renteverhogingen waren voor dovemansoren", aldus de marktvorser. In het algemeen wordt uitgegaan van een renteverhoging in 2018 maar een enkele marktvorser sluit niet uit dat een verhoging tijdens volgende 'Super Thursday' in november al bekend wordt gemaakt.

"Dit betekent dat de markt in toenemende mate zal gaan letten op de communicatie van de Bank of England", concludeerden economen van Berenberg.

Dow door 22.000 punten en Apple en Tesla sterk

De Dow Jones index ging deze week door de grens van 22.000 punten, onder meer dankzij sterke kwartaalresultaten van Apple. De verkoop van iPhones, liefst 41 miljoen stuks in het kwartaal, viel wat tegen, maar de outlook voor het huidige kwartaal was sterk, concludeerden marktvorsers. Bovendien presteert elk onderdeel van Apple goed, concludeerde het Zwitserse UBS. Het aandeel won deze week vooralsnog bijna vijf procent.

Tesla werd eindelijk weer eens beloond voor zijn kwartaalcijfers. In het tweede kwartaal steeg de omzet en werd het verlies verkleind. De resultaten waren bovendien beter dan verwacht en beleggers vonden het geruststellend dat CEO Elon Musk zei dat het geen probleem moet zijn voor Tesla om tegen het eind van volgend jaar per week 10.000 elektrische wagens van de band te laten rollen. Het aandeel steeg deze week al bijna vijf procent en was daarmee smaakmaker. Ter vergelijking: bij de presentatie van de eerste kwartaalcijfers in mei werd Tesla nog afgestraft met een daling van zo'n 5 procent.

Olie opnieuw in de ban van OPEC

De olieprijs bleef deze week weer in een krappe bandbreedte hangen tussen de 48,00 en 50,00 dollar. Begin volgende week praat de OPEC weer met leden van buiten het kartel over de gemaakte productie afspraken.

Volgende week 

Ook volgende week zijn er weer de nodige bedrijven die de boeken openen. In de AEX zijn dit ABN AMRO, Ahold Delhaize, Aegon en SBM Offshore. In de Midkap is de beurt aan PostNL, Corbion en Refresco. Royal Dutch Shell noteert donderdag ex-dividend, wat mogelijk voor druk op de index kan zorgen.

Qua buitenlandse fondsen wordt het alweer wat rustiger en zijn inmiddels de meeste toonaagevende bedrijven wel zo'n beetje geweest. The Walt Disney Company komt met kwartaalcijfers en verder zullen beleggers letten op de resultaten van retailers Macy's en J.C. Penney. 

Op macro-economisch vlak staan er volgende week eens geen centrale banken met rentebesluiten of rapportages op de planning. Wel verschijnen industriële productiecijfers uit de eurozone, en exportcijfers uit diverse delen van de wereld. Vrijdag volgt een reeks aan inflatiecijfers uit Europa en Amerika.

Stijgers en dalers

DSM voerde deze week de AEX aan, met een winst van 4,9 procent. Beleggers beloonden prima kwartaalcijfers en een hogere outlook en het aandeel kreeg een aantal koersdoelverhogingen. UBS besloot het koersdoel juist licht te verlagen, van 71,00 naar 70,00 euro, omdat de Zwitserse bank meer tegenwind voorziet in 2018 op het gebied van vitamineprijzen en wisselkoersen. 

Heineken leverde op weekbasis 0,1 procent in. De halfjaarcijfers waren prima maar de outlook was wat negatief, gezien het vooruitzicht van tegenwind op de valutamarkt. Wel kreeg het aandeel een aantal koersdoelverhogingen, waarbij door marktvorsers werd gerefereerd aan de solide cijfers en de geruststellende lange termijn vooruitzichten.  

De spreekwoordelijke rode lantaarn in de Amsterdamse hoofdgraadmeter was voor Galapagos, dat op weekbasis 6,6 procent verloor. Jefferies verlaagde het koersdoel op het biofarmaceutische concern met 10,00 euro naar 100,00. De boodschap daarbij was niet negatief, want de huidige koers biedt een goed instapmoment volgens analist Peter Welford, die vasthield aan zijn koopaanbeveling. 

In de Midkap kreeg Fugro klappen. Op weekbasis verloor het aandeel 13,3 procent. Hoewel de omzet redelijk in lijn met de verwachting was, bleek het negatieve EBIT-resultaat en nettoverlies steviger dan verwacht. Hierdoor komt de verwachting dat in 2018 herstel plaatsvindt, in gevaar, volgens marktvorsers. "We zouden meer concrete tekenen willen zien van een structureler herstel in volumes en bij de prijsbepaling van projecten", zei KBC Securities. 

Ook GrandVision stelde teleur met zwakke omzetcijfers en marges, wat leidde tot een aantal koersdoelverlagingen en een verlies op weekbasis van 7,7 procent voor het aandeel. "Opnieuw waren de verwachtingen te hoog", concludeerde analist Tijs Hollestelle van ING. 

Koploper was IMCD met 7,9 procent. IMCD maakte de plannen bekend om de Canadees-Amerikaanse distributeur van specialty chemicals producten L.V. Lomas over te nemen. IMCD stelde dat deze activiteiten "perfect passen" bij het businessmodel en de strategie van het bedrijf. CEO Piet van der Slikke van IMCD noemde de overname een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van IMCD in Noord-Amerika. Met een omvang van 383 miljoen Canadese dollar verdubbelen de activiteiten van het bedrijf in Noord-Amerika, aldus ING. Wel stelden de marktvorsers van de bank dat de EBITDA-marge van 4,7 procent "opmerkelijk" laag is ten opzichte van de marge van 8,9 procent die IMCD haalt. Evenwel zorgt dit voor een opwaarts potentieel, zo merkten de analisten optimistisch op. 

Takeaway.com leverde onder de kleinere fondsen 2,9 procent in ten opzichte van vorige week. In de eerste zes maanden van het jaar stegen de orders en de omzet, maar de marges stonden onder druk en het negatieve bedrijfsresultaat was groter dan verwacht. "We zouden de zwakte aangrijpen als een koopkans", zei ABN AMRO, gezien de koerswinst van de afgelopen tijd. Dit jaar alleen al steeg het aandeel al zo’n 60 procent.

Fagron was een van de uitblinkers in de AScX na het publiceren van de halfjaarcijfers. De cijfers waren volgens analisten aardig in lijn met de verwachtingen. Zowel KBC Securities als ING was goed te spreken over de schuldontwikkeling van Fagron. De schuldratio daalde naar 2,66. Vrijdag stelde CEO Hans Stols tegen ABM Financial News dat "we er comfortabel in zitten" en dat hij "geen grote beren op de weg ziet" voor de rest van het jaar, hoewel de tweede jaarhelft zeker zijn uitdagingen zal kennen. Een concrete outlook wilde de topman niet afgeven. Op weekbasis steeg het aandeel ruim zeven procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Fiat Chrysler ontkent benadering door Chinees bedrijf

Autoconcern weerspreekt mediageruchten.

8 minuten geleden - Lees verder

Staat haalt 1,7 miljard euro op met veiling

Negatieve rentevergoeding op kortlopende lening.

32 minuten geleden - Lees verder

Beursupdate: Amsterdamse beurs koerst lager

Damrak zet neerwaartse trend van eind vorige week voort.

1 uur geleden - Lees verder

Rosneft rondt overname belang in Essar Oil af

Consortium van Trafigura en UCP ronden tevens overname van belang af.

1 uur geleden - Lees verder

Chinese Great Wall wil Fiat Chrysler overnemen - media

Overnamespeculatie doet al langer de ronde.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 519,64 -0,78% -4,07 523,71
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 788,01 -0,67% -5,35 793,36
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.000,76 -0,89% -8,95 1.009,71