Beursupdate: gemengd beeld op Damrak

Redactie ABM Financial News - 4 augustus 2017, 11:45

Markt wacht op Amerikaanse banencijfers.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen geven vrijdagochtend een gemengd beeld af. De AEX noteerde vrijdag aan het einde van de ochtend ruim 0,1 procent lager op 525,01 punten, terwijl de AMX 0,6 procent hoger stond en voor de AScX een plus van 0,7 procent resteerde.

De markt is vooral in afwachting van het banenrapport over de maand juli van het Amerikaanse ministerie van arbeid.

"Vandaag ligt de focus op het belangrijkste cijfer van alle economische data, namelijk het niet-agrarische werkgelegenheidscijfer voor de private sector in de VS", aldus marktanalist Naeem Aslam van Think Markets UK. "De groei van het Amerikaanse bruto binnenlands product was in de eerste helft van dit jaar nog twee procent, wat ver verwijderd is van de beoogde drie procent, een getal dat veel problemen voor de dollar zou kunnen oplossen." Bovendien lijkt de groei van het BBP in de VS volgens Aslam voor de tweede helft van het jaar ook niet al te enthousiast." 

De marktvorser wees daarbij ook op de in juli gedaalde inkoopmanagersindices voor de diensten- en industriesectoren.

"Eerder deze week bleek uit cijfers van het ADP dat de groei van het aantal banen in de niet-agrarische sector ook tegenviel en beneden de verwachtingen van beleggers uitkwam", voegde Aslam toe. "En er is historisch een grote correlatie tussen de ADP-cijfers en die van het ministerie van arbeid".

Op macro-economisch vlak bleek dat de Duitse fabrieksorders in juni harder dan verwacht zijn gestegen, zo meldde statistiekbureau Destatis. De orders liepen op maandbasis met 1,0 procent op, waar een toename met 0,5 procent was voorzien door de markt. De binnenlandse orders namen in juni toe met 5,1 procent, terwijl orders uit het buitenland met 2,0 procent daalden ten opzichte van een maand eerder.

De industrie in Spanje heeft in juni minder geproduceerd dan een maand eerder, meldde statistiekbureau INE. Op maandbasis was in juni sprake van een afname van 0,1 procent. In mei was er nog sprake van een stijging van 1,4 procent, iets meer dan de aanvankelijk gemelde 1,2 procent. Op jaarbasis steeg de industriële productie in juni met 2,7 procent. Dat was een iets minder sterke toename dan de stijging van 3,3 procent die voor de maand mei werd gemeld.

Later vandaag volgen naast het Amerikaanse banenrapport ook de Amerikaanse handelsbalans in juni.

Olie noteerde donderdag in het rood. Een september-future West Texas Intermediate daalde 0,8 procent tot 48,65 dollar, terwijl een oktober-future Brent 0,8 procent lager bewoog op 51,63 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1879. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1878 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1876 op de borden. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 10 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Aalberts Industries met een winst van 2,4 procent en gevolgd door ArcelorMittal met een winst van 1,1 procent. ING Groep was met een verlies van 1,3 procent na Galapagos de op één na sterkste daler, omdat het aandeel vrijdag ex-dividend noteerde. Aalberts kreeg van ING een adviesverhoging van Houden naar Kopen en de bank stelde daarbij het koersdoel opwaarts bij van 30,50 naar 44,25 euro. Analist Tijs Hollestelle noemde verschillende factoren voor een positievere kijk op Aalberts. Zo wees de analist onder meer op de stijging van de autonome groei in de eerste helft van 2017.

Philips noteerde vlak, nadat een federale rechtbank in Boston donderdag in twee patentzaken 10,4 miljoen dollar schadevergoeding aan het concern toekende, hoewel het Nederlandse technologiebedrijf zelf ook een boete van 3,3 miljoen dollar kreeg opgelegd. 

Heineken stond 0,1 procent hoger, nadat ING het koersdoel verhoogde van 77,00 naar 86,00 euro bij handhaving van het Houden advies. Analist Matthias Maenhaut paste op basis van de opgewaardeerde margegroei voor de middellange termijn van 30 naar 40 basispunten zijn koersdoel aan. De analist raadt echter aan om, gezien de gestage opmars van de koers van het aandeel dit jaar, te wachten op een aantrekkelijker moment om in het fonds te investeren. Maenhaut merkte daarbij op dat het aandeel dit jaar tot nu toe 24 procent in waarde is toegenomen, beduidend meer dan de waardestijging van andere Europese bierbrouwers. 

In de Midkap was IMCD de grootste stijger met een winst van bijna 5 procent. Het concern maakte plannen bekend om de Canadees-Amerikaanse distributeur van specialty chemicals producten L.V. Lomas over te nemen. IMCD stelde dat de activiteiten van L.V. Lomas "perfect passen" bij het businessmodel en de strategie van het bedrijf. CEO Piet van der Slikke van IMCD noemde de overname een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van IMCD in Noord-Amerika. Voor de overname maakt IMCD gebruik van eigen kapitaal en bestaande bankfaciliteiten. De afronding van de overname wordt aan het einde van augustus verwacht. 

WDP noteerde 2,8 procent hoger, na de halfjaarrapportage van het vastgoedconcern. Warehouses De Pauw heeft in de eerste helft van 2017 een hogere winst geboekt en verhoogde als gevolg de outlook voor het hele boekjaar. WDP boekte in de eerste zes maanden van 2017 een vastgoedresultaat van 74,5 miljoen euro, tegen 67,7 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Het operationeel resultaat, voor het resultaat op de portefeuille, steeg van 63,4 miljoen euro naar 69,1 miljoen euro. De EPRA-winst steeg 18 procent naar 57,2 miljoen euro. Hiermee overtrof het bedrijf de verwachtingen van analist Alexander Makar van KBC Securities.

Fugro noteerde 1,6 procent lager. ING verlaagde het koersdoel voor Fugro van 16,00 euro naar 13,00 euro in navolging op de halfjaarcijfers van het bodemonderzoeker op donderdag. De koersval van ruim tien procent naar aanleiding van de resultaten van het bedrijf was volgens analist Quirijn Mulder overtrokken, maar de huidige schuldpositie van Fugro en de vertraging van het langverwachte herstel, in combinatie met de hardnekkige lage olieprijs, zijn de redenen dat de analist zijn koersdoel verlaagt. Mulder houdt in afwachting van betere tijden, "die ongetwijfeld zullen komen", vast aan het Houden advies.

Onder de kleinere fondsen was Fagron de grootste stijger met een winst van 6,1 procent. Het bedrijf uit Rotterdam heeft in de eerste zes maanden van 2017 meer omzet geboekt en de winstgevendheid zien stijgen, zoals analisten ook hadden voorzien, bleek vrijdag uit de halfjaarrapportage. De omzet steeg met 5,5 procent naar 221,7 miljoen euro, het bedrijfsresultaat nam met 5,6 procent toe tot 48,1 miljoen euro en de nettowinst steeg van 16,6 miljoen 21,1 miljoen euro. In een toelichting aan ABM Financial News zei CEO Hans Stols vooral tevreden te zijn over de daling van de schuldenlast. De resultaten waren in lijn met de verwachtingen van analisten.

Takeaway.com steeg 1,2 procent, nadat UBS heeft het koersdoel voor het fonds verlaagde van 48,00 naar 47,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. Analisten van de Zwitserse zakenbank pasten de ramingen voor de verwachte EBITDA-marges en omzet aan, nadat de online bestel- en bezorgdienst voor kant en klare maaltijden in het afgelopen halfjaar een lagere EBITDA-marge realiseerde. De marktvorsers bleven wel positief over het aandeel, mede omdat Takeaway.com zich sterk blijft ontwikkelen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

18 augustus 2017, 22:14 - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

18 augustus 2017, 22:07 - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

18 augustus 2017, 21:30 - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

18 augustus 2017, 20:42 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 519,64 -0,78% -4,07 523,71
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 788,01 -0,67% -5,35 793,36
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.000,76 -0,89% -8,95 1.009,71