Europese beurzen richting licht lagere opening

Redactie ABM Financial News - 4 augustus 2017, 07:34

Focus op Amerikaans banenrapport.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan vrijdag een licht lagere opening tegemoet. Veel aandacht zal uitgaan naar het Amerikaanse banenrapport. Met een sterk rapport kan de dollar verder onder druk komen te staan.

IG Markets voorziet voor vrijdag een openingsverlies van 9 punten voor de Duitse DAX, een min van 9 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 6 punten voor de Britse FTSE 100.

Donderdag sloten de aandelenmarkten in Europa overwegend in het groen. Uitzondering was de Duitse DAX, die onder druk stond vanwege teleurstellende kwartaalcijfers van zwaargewicht Siemens.

Kijkend naar de ontwikkelingen donderdag liep de Britse FTSE 100 duidelijk voor op de beursindexen op het Europese vasteland, stelde marktanalist David Madden van CMC Markets en dit kwam vooral door de waardedaling van het Britse pond in reactie op het rentebesluit van de Bank of England.

"Het pond werd de wind uit de zeilen genomen omdat beleggers zich vooralsnog geen zorgen maken over een Britse renteverhoging", aldus Madden.

De Bank of England handhaafde donderdag de historisch lage rente van 0,25 procent en tornde ook niet aan zijn opkoopprogramma. De stemverhouding, met 6 voor handhaving van het beleid en 2 tegen, was verwacht na het vertrek van havik Kristin Forbes. Uit nieuwe groeiramingen bleek verder dat de Britse economie dit en volgend jaar iets minder hard groeit, terwijl nieuwe inflatieramingen erop duidden dat het consumentenprijspeil in het Verenigd Koninkrijk dit jaar iets harder oploopt. Verder lijkt op basis van deze voorspellingen een eerste renteverhoging pas te gebeuren in de tweede helft van 2018. Desalniettemin sprak gouverneur Mark Carney stevige taal, vond econoom Lucy O'Carroll van de Britse vermogensbeheerder Aberdeen. "Zijn belangrijkste boodschap is dat de rente de komende twee jaar zal moeten stijgen vanwege de schade die de Brexit de Britse economie nu al berokkent".  

Op macro-economisch vlak kreeg de markt ook weer een reeks Europese inkoopmanagersindexen te verwerken, dit maal over de dienstensectoren wereldwijd. In juli bleef de economische activiteit in de dienstensector in de eurozone stabiel, waarbij een groeivertraging in Duitsland, Frankrijk en Spanje, werd gecompenseerd door een steviger groei in Italië. In Amerika was het beeld verdeeld, met twee uiteenlopende rapporten over de dienstensector van respectievelijk Markit, die een verdere groei meldde, en ISM, die juist sprak van een vertraging van de bedrijvigheid. In China was in juli sprake van een iets tragere groei in de dienstensector.

Bedrijfsnieuws

Opnieuw was de dag gevuld met bedrijfscijfers. Grote koersuitslagen waren er voor het Duitse Siemens, het Finse Neste Oil en de Britse retailer Next.

Siemens daalde 3,1 procent. Hoewel de omzet van het Duitse conglomeraat in het derde kwartaal steeg en de winst boven verwachting was, daalde het aantal nieuwe orders en dat werd afgestraft door de markt.

Ook Neste Oyj was uit de gratie. Het aandeel van het Finse energieconcern sloot 5,1 procent in de min, nadat de halfjaarwinst daalde en bovendien onder de verwachting van de markt uitkwam.

Retailer Next deed het beter en steeg 9,7 procent, waarmee het aandeel zijn beste dag in zo'n drie jaar beleefde. Het Britse concern kwam met hogere winstcijfers over het tweede kwartaal en stelde de outlook voor heel het jaar licht opwaarts bij.

UniCredit rapporteerde over het tweede kwartaal een hogere winst, onder meer omdat de Italiaanse bank minder voorzieningen voor slechte leningen hoefde te nemen. Het aandeel sloot in Milaan 7,2 procent hoger.

BMW steeg 0,7 procent. De Duitse autoproducent verkocht in het tweede kwartaal meer auto's en rapporteerde hogere resultaten.

 

Euro STOXX 50        3.466,37 (+0,2%) 

STOXX Europe 600     377,80 (+0,2%) 

DAX                  12.154,72 (-0,2%) 

CAC 40               5.130,49 (+0,5%) 

FTSE 100             7.474,77 (+0,9%) 

SMI                  9.136,61 (+0,2%) 

AEX                  525,57 (+0,1%) 

BEL 20               3.949,00 (+0,3%) 

FTSE MIB             21.793,72 (+1,0%) 

IBEX 35              10.549,10 (+0,3%) 

 

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat vrijdag een vrijwel vlakke opening tegemoet. De Dow Jones index is donderdag nipt op een nieuw record gesloten, terwijl de S&P 500 index en de Nasdaq daalden.

"Ondanks sterke kwartaalcijfers van onder andere Apple en Tesla begint het sentiment voor de technologiebeurs te verslechteren", concludeerde online broker Lynx. "Waar aan het begin van het jaar dit soort sterke cijfers nog voor fikse koersstijgingen zorgden, bevindt de index zich nu al enkele weken in een zijwaartse trend", zei beleggingsspecialist Roy van Santen.

De dollar blijft onder tussen onder druk staan en moet hopen op een zwak Amerikaans banenrapport vrijdag. De markt rekent voor juli een banengroei van 175.000, maar belangrijker nog, ook voor de Federal Reserve, is de ontwikkeling van de loongroei. En die zal afgelopen maand weinig zijn verbeterd, verwachten marktvorsers.

Op macro-economisch vlak was er donderdag aandacht voor inkoopmanagersindexen van Markit en ISM over de Amerikaanse dienstensector. Daar waar de index van ISM daalde tot het laagste niveau in bijna een jaar, mogelijk door wat seizoensdruk, was Markit positiever. "De PMI enquêtes laten nu vier maanden op rij een groeiversnelling zien, wat impliceert dat de Amerikaanse economie het derde kwartaal is begonnen met het sterkste momentum sinds januari", zei econoom Chris Williamson van IHS Markit in een toelichting.

Verder stegen de Amerikaanse fabrieksorders en daalden de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering.

De olieprijs kwam donderdag richting de settlement onder druk te staan, voorafgaand aan een ontmoeting van de OPEC en een aantal landen buiten het oliekartel na het weekend. De september-future op een vat West Texas Intermediate sloot uiteindelijk 0,56 dollar, of 1,1 procent, lager op 49,03 dollar.

Bedrijfsnieuws

Tesla werd eindelijk weer eens beloond voor zijn kwartaalcijfers. In het tweede kwartaal steeg de omzet en werd het verlies verkleind. De resultaten waren bovendien beter dan verwacht en beleggers vonden het geruststellend dat CEO Elon Musk zei dat het geen probleem moet zijn voor Tesla om tegen het eind van volgend jaar per week 10.000 elektrische wagens van de band te laten rollen. Het aandeel steeg donderdag 6,5 procent en was daarmee smaakmaker in de Nasdaq. Ter vergelijking: bij de presentatie van de eerste kwartaalcijfers in mei werd Tesla nog afgestraft met een daling van zo'n 5 procent.

Ook de resultaten van Fitbit konden de goedkeuring van beleggers wegdragen. Het aandeel steeg ruim 15 procent dankzij de beter dan verwachte tweede kwartaalcijfers en de aankondiging dat men voor de feestdagenperiode met een nieuw fitness horloge komt.

Yum! Brands behaalde in het tweede kwartaal een lagere winst en omzet, maar stelde ook dat de strategische transformatie vruchten begint af te werpen. De uitbater van fastfoodketens als Pizzahut en KFC behaalde verder een identieke omzetgroei van 2 procent en die was boven verwachting. De outlook werd gehandhaafd. Het aandeel daalde evenwel 2,4 procent.

Farmaceuten stonden onder druk door de forse koersdruk op het aandeel van Teva Pharmaceuticals van zo'n 25 procent. De resultaten waren onder verwachting en de omzet uit generieke medicijnen viel tegen. Dit leidde ook tot dalingen bij rivalen. Mylan verloor 6,0 procent en Perrigo leverde 5,3 procent in. Medicijndistributeur AmerisourceBergen verloor 10,5 procent.

Cosmeticamerk Avon Products kondigde het vertrek van zijn CEO Sheri McCoy aan als gevolg van de druk die activistische beleggers zetten op het bedrijf om zichzelf te transformeren en weer winstgevend te worden. Het aandeel daalde 10,9 procent.

 

S&P 500 index              2.472,16 (-0,20%)

Dow Jones index            22.026,10 (+0,04%)

Nasdaq Composite           6.340,34   (-0,40%)

 

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag verdeeld. De Japanse Nikkei daalde 0,3 procent en de Chinese Shanghai Composite hield het bij een winst van 0,3 procent.

 

Nikkei 225              19.975,06 (-0,3%)

Shanghai Composite      3.282,03 (+0,3%)

Hang Seng               27.541,79 (0,0%)

 

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend 1,1881. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,1876, vrijwel onveranderd aan de koers bij het slot in Europa.

Het Britse pond werd vrijdagochtend verhandeld op 1,314, nadat de munt donderdag na het rentebesluit daalde tot onder de 1,320 dollar.

 

USD/JPY   110,08

EUR/USD   1,1881

EUR/JPY   130,76

 

MACRO-AGENDA:

08:00 Fabrieksorders - Juni (Dld)

09:00 Industriële productie - Juni (Spa)

14:30 Banenrapport - Juli (VS)

14:30 Handelsbalans - Juni (VS)

 

BEDRIJFSNIEUWS:

08:00 Pearson - Halfjaarcijfers (VK)

08:00 Royal Bank of Scotland - Halfjaarcijfers (VK)

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

11 uren geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.114,15 -0,64% -32,70 5.146,85
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.186,10 -1,09% -56,97 5.243,07