AEX houdt winst vast

Redactie ABM Financial News - 7 augustus 2017, 17:51

Te wenig beweging voor een uitbraak.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn maandag met winst gesloten. De AEX index won 0,4 procent tot 531,41 punten, terwijl de AMX een winst van 0,3 procent liet optekenen en voor de AScX een plusje resteerde van 0,2 procent.

Daarmee kwam de AEX index weliswaar boven de weerstandszone van 530 punten maar dit gebeurde met zulke lage volumes en zo weinig beweging, dat dit volgens vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management onmogelijk als een uitbraak kan worden gezien.

"De omzetten zijn minimaal en de beurs laat niet zien wat het moet worden", aldus Vermeulen. De vermogensbeheerder sluit niet uit dat de beurs de rest van deze maand rond het niveau van 525 tot 530 punten blijft schommelen. 

"De tendens is goed, er zijn geen tekenen dat de markt omlaag wil, maar de volatiliteit is nul", aldus Vermeulen. "Ik zie niet wat hier zo snel verandering in kan brengen."

Inmiddels is circa twee derde van het cijferseizoen in Europa achter de rug, en volgens analisten van UBS waren de resultaten tot nog toe sterk. Volgens de bank wist 15 procent van de bedrijven de verwachtingen te overtreffen, waar dit historisch gemiddeld 12 procent is. Het tweede kwartaal blijft wel achter bij het eerste, dat volgens UBS overigens het beste in zeven jaar tijd was.

Olie noteerde maandag in het rood. Een september-future West Texas Intermediate daalde 1,8 procent tot 48,67 dollar, terwijl een oktoberfuture Brent 1,6 procent lager bewoog op 51,58 dollar. Volgens een onderzoek van S&P Platts hebben Libië en Nigeria in juli meer olie geproduceerd dan tot nu toe dit jaar, met 32,82 miljoen vaten per dag, meldde de website oilprice.com. Eerder keken beleggers uit naar de uitkomst van een vergadering van het OPEC-kartel van olieproducerende landen in Abu Dhabi, wat de prijzen in beweging kan zetten.   

De euro/dollar noteerde bij het slot van de aandelenhandel op 1,1791. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1785 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1780 op de borden. 

Vanmiddags meldde de Europese Centrale Bank dat afgelopen week iets meer staatsleningen zijn opgekocht dan een week eerder. De centrale bank koopt voor 60 miljard euro per maand aan obligaties in met het oog op de inflatiedoelstelling van de ECB.

Eerder maandag waren er teleurstellende cijfers over de Duitse industrie, die in juli 1,1 procent minder produceerde dan in mei, na stijgingen in de voorgaande vijf maanden. Analisten concludeerden evenwel dat het slechts een tijdelijke dip betreft. 

PostNL was het enige bedrijf dat resultaten rapporteerde in Nederland en ook op internationaal vlak bleef het rustig. Later in de week volgen onder meer ABN AMRO, Ahold Delhaize, SBM Offshore en Aegon nog met cijfers.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 17 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ArcelorMittal met een winst van 4,7 procent.  Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wees voor de koerswinst van ArcelorMittal op de prijsstijging van ijzererts van zo'n 3 procent.

Ook roestvaststaalconcern Aperam, genoteerd in de Midkap-index, kon 2,2 procent bijschrijven.

Bij de hoofdfondsen eindigde DSM onderin met een verlies van 0,7 procent. RELX leverde een 0,6 procent in en Heineken 0,2 procent.

AholdDelhaize won daarentegen 2,1 procent en was daarmee de beste presteerder na ArcelorMittal. Analisten verwachten voor het tweede kwartaal een hogere nettowinst van 369 miljoen euro en 3 procent omzetgroei voor het supermarktenconcern. Woensdag gooit de Zaanse grootgrutter de boeken open.

AkzoNobel klom 0,3 procent. Barclays verhoogde het koersdoel van 59,00 naar 62,00 euro. Het advies bleef Onderwogen.

Midkapper PostNL verloor 5,1 procent na de kwartaalcijfers. Vooral de vooruitzichten vielen tegen, met name voor de omzet bij de divisie Internationaal, die duidelijk werden verlaagd, van een dubbelcijferige omzetgroei naar hoge enkele cijfers in 2017. Dit zou komen door de ontwikkelingen bij Sprint en een trager herstel in Duitsland. Het onderliggende contante bedrijfsresultaat komt mogelijk aan de onderkant van de afgegeven bandbreedte van 220 miljoen tot 260 miljoen euro uit, ook omdat PostNL sneller dan verwacht de negatieve impact gaat voelen van nieuwe regels van mededingingswaakhond ACM, die moeten voorkomen dat het bedrijf een te dominante positie heeft in de markt voor bulkpost. 

"Die regels blijven maar komen", zei Vermeulen. "Of het nou gaat om de postsector of de notarissen. Het zou wel eens wat minder mogen."

ING haalde in reactie op de kwartaalcijfers PostNL van zijn favorietenlijst. Jefferies merkte op dat het aandeel tegen een korting van 40 procent op sectorgenoten wordt verhandeld en een dividendrendement van 7 procent heeft.

IMCD won 1,6 procent. ING verhoogde het koersdoel van 52,00 naar 54,50 euro. Analist Quirijn Mulder merkte daarbij op dat de koers vrijdag opveerde nadat de groothandelaar in voedingsingrediënten en chemicaliën het Canadees-Amerikaanse bedrijf L.V. Lomas overnam.

BinckBank leverde  0,9 procent in bij de AScX-fondsen. Eind juni meldde het Amerikaanse vermogensbeheerfonds Third Avenue International Value Fund aan zijn aandeelhouders dat het zijn belang in BinckBank geheel had verkocht, omdat het bedrijf kiest voor een inferieure strategie die volgens de Amerikaanse belegger waarde vernietigt. Omdat de regels voor goed bestuur het ongekend moeilijk maken om Nederlandse raden van bestuur weg te sturen, besloot Third Avenue tot verkoop. Het aandeel daalde 0,9 procent. 

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,05 procent hoger op 2.478,07 punten. De Dow Jones index stond vrijwel ongewijzigd en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,5 procent in het groen. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Europese beurzen hoger gesloten

Markt kijkt uit naar publicatie notulen Federal Reserve nabeurs.

1 uur geleden - Lees verder

Damrak sluit hoger

Heijmans in de schijnwerper na halfjaarcijfers.

1 uur geleden - Lees verder

Amerikaanse olievoorraden dalen

Capaciteitsbenutting van raffinaderijen omlaag naar 96,1 procent.

2 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Focus op notulen ECB.

3 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Cijferseizoen loopt op zijn eind.

3 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.