Licht hogere opening AEX voorzien

Redactie ABM Financial News - 7 augustus 2017, 08:27

Markt wacht op uitkomst OPEC-vergadering.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag vermoedelijk een licht hogere opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden ruim een half uur voor de openingsgong bijna 0,2 procent hoger dan de slotstand van vrijdag, toen de hoofdgraadmeter eindigde op 529,09 punten. 

Op macro-economisch vlak bleek maandagochtend dat de Duitse industrie in juni minder heeft geproduceerd dan een maand eerder. De productie, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden en werkdagen, daalde in juni ten opzichte van mei met 1,1 procent. In mei steeg de industriële productie met 1,2 procent, gelijk aan wat eerder door Destatis werd gemeld. Op jaarbasis steeg de Duitse industriële productie in juni met 1,4 procent.

Later vandaag volgen nog de cijfers over het Amerikaanse consumentenkrediet in juni.

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag hoger gesloten, na een beter dan verwacht banenrapport. De S&P 500 index steeg 0,2 procent tot 2.476,83 punten, terwijl de Dow Jones-index 0,3 procent in het groen noteerde op 22.092,81 punten en de Nasdaq 0,2 procent steeg tot 6.351,56 punten.

Het maandelijkse rapport over de Amerikaanse arbeidsmarkt liet zien dat er in juli 209.000 banen zijn bijgekomen in juli. Er was vooraf gerekend op een aantal van 175.000 tot 180.000 banen. Ook werd bekend dat de arbeidsparticipatie is toegenomen en de werkloosheid is gedaald naar 4,3 procent. 

De Aziatische beurzen noteerden maandag verdeeld, met een plus van 0,6 procent voor de Japanse Nikkei en een verlies van 0,2 procent voor de Chinese Shanghai Composite. De Hang Seng handelde 0,4 procent in de plus.

Olie noteerde maandag in het rood. Een september-future West Texas Intermediate daalde 0,3 procent tot 49,43 dollar, terwijl een oktober-future Brent 0,3 procent lager bewoog op 52,24 dollar. Op vrijdag stonden de olieprijzen ook al onder druk, voorafgaand aan een ontmoeting van de OPEC en een aantal landen buiten het oliekartel op maandag en dinsdag in Abu Dhabi.

De euro/dollar noteerde op 1,1785. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar nog op 1,1780 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,1751 op de borden.  

Bedrijfsnieuws

PostNL heeft in het tweede kwartaal van 2017stabiele resultaten geboekt, maar liet zich wel iets voorzichtiger uit over heel 2017, bleek maandag voorbeurs uit de cijferpublicatie van het post-en pakkettenconcern.

CEO Herna Verhagen noemde de resultaten in lijn met vorig jaar, waarbij de postbezorging in Nederland sneller dan verwacht de negatieve impact voelde van eerdere maatregelen van de Autoriteit Consument en Markt. Verhagen merkte op dat postvervoerders als gevolg van de maatregelen meer post verzamelden, hetgeen een grotere invloed zal hebben op de resultaten voor heel 2017.

PostNL rapporteerde over het tweede kwartaal een omzet van 836 miljoen euro, tegenover 824 miljoen euro een jaar eerder. Het onderliggend contante bedrijfsresultaat, waarbij onder meer pensioenlasten buiten beschouwing worden gelaten, bedroeg 46 miljoen euro. Dit was vergelijkbaar met de 47 miljoen euro een jaar eerder.

De genormaliseerde winst van PostNL bedroeg afgelopen kwartaal 29 miljoen euro, een stijging ten opzichte van de 21 miljoen euro een jaar eerder. PostNL herhaalde de outlook voor 2017 en mikt daarmee op het realiseren van een onderliggend cash bedrijfsresultaat tussen de 220 miljoen en 260 miljoen euro, waarbij inmiddels wordt gerekend op de onderkant van deze bandbreedte.

De financiers van Strukton eisen meer grip op het bouwbedrijf, schreef Het Financieele Dagblad maandag op basis van het jaarverslag van de bouwer. Volgens de krant komt onder meer op aandringen van de huisbanken ABN AMRO, Rabobank en NIBC er nog dit jaar een eigen raad van commissarissen bij het bouwbedrijf. Een signaal volgens bronnen van het FD dat de financiers de teugels aanhalen. "De banken hebben blijkbaar moeilijk gedaan. Ze willen dat er met een eigen rvc meer toezicht op Strukton zelf komt", aldus een kenner van de sector tegen de krant.

Slotstanden Wall Street 

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag hoger gesloten, na een beter dan verwacht banenrapport. De S&P 500 index steeg 0,2 procent tot 2.476,83 punten, terwijl de Dow Jones-index 0,3 procent in het groen noteerde op 22.092,81 punten en de Nasdaq 0,2 procent steeg tot 6.351,56 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Europese beurzen hoger gesloten

Markt kijkt uit naar publicatie notulen Federal Reserve nabeurs.

49 minuten geleden - Lees verder

Damrak sluit hoger

Heijmans in de schijnwerper na halfjaarcijfers.

1 uur geleden - Lees verder

Amerikaanse olievoorraden dalen

Capaciteitsbenutting van raffinaderijen omlaag naar 96,1 procent.

2 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Focus op notulen ECB.

2 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Cijferseizoen loopt op zijn eind.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 525,89 0,62% 3,22 522,67
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 794,48 0,61% 4,81 789,67
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.010,88 0,90% 9,00 1.001,88