Beursupdate: AEX pakt alsnog winst

Redactie ABM Financial News - 8 augustus 2017, 17:51

Positief slot van rustige handelsdag.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag licht hoger gesloten, nadat Wall Street weer naar nieuwe records neigde ondanks een licht lagere start. De AEX index steeg 0,2 procent tot 532,68 punten, terwijl de AMX 0,05 procent hoger eindigde en voor de AScX een plus resteerde van 0,5 procent.

De AEX sloot voor de tweede dag op rij boven de 530 punten, wat door technische analisten als een weerstandsniveau werd gekenmerkt. 

"De Amerikaanse beurzen blijven heel goed liggen terwijl de euro iets terugvalt", zei vermogensbeheerder Leo Montfrooij van Blauwtulp Wealth Management. "Dat is de voornaamste reden waarom de AEX van een min naar een plus is gegaan aan het einde van de dag."

De index is weliswaar boven het weerstandsniveau uitgebroken, maar Montfrooij vond het niet erg overtuigend, gezien de extreem lage volumes en het gebrek aan onderliggend economisch nieuws. "De AEX stond de hele dag in het rood en werd aan het eind eigenlijk mee omhoog gezogen door Wall Street", zei de vermogensbeheerder.

Opvallende bewegingen in de AEX waren er voor verzekeraar Aegon, die een intermediair-onderdeel in Nederland verkocht en daarmee zijn solvabiliteit weer wat opkrikte, en voor Royal Dutch Shell, dat de koers zag aantrekken, ondanks dat de raffinaderij in Pernis nog niet op volle kracht draait na een recente brand.

Montfrooij zag geen aanleiding voor de terugval van de euro, maar dacht dat er sprake kon zijn van een technische correctie, na de sterke koersstijgingen van de Europese munt ten opzichte van de dollar in de voorgaande weken en maanden. 

De euro zakte tegenover de dollar tot 1,1740. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1806 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1794 op de borden. 

Er waren weinig richtinggevende gebeurtenissen. Eerder op de dag verschenen handelscijfers over China, Duitsland en Frankrijk. Morgen is er mogelijk meer beweging te verwachten, wanneer Ahold Delhaize, ABN AMRO, SBM Offshore en Corbion kwartaalresultaten presenteren. 

Olie schommmelde tussen winst en verlies. Een september-future West Texas Intermediate steeg 0,1 procent tot 49,44 dollar, terwijl een oktober-future Brent ook 0,1 procent omhoog bewoog op 52,44 dollar.  

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter eindigden 19 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Aegon met een winst van 1,7 procent. 

Ahold Delhaize leverde de winst van eerder op de dag in en verloor 0,3 procent.

Royal Dutch Shell won 0,7 procent. De raffinaderij in Pernis is nog steeds buiten gebruik, zei een woordvoerder tegen ABM Financial, nadat persbureau Reuters vorige week vrijdag meldde dat een deel van de raffinaderij weer zou worden opgestart. De fabrieken liggen stil na een grote stroomstoring en een brand.

Aegon sloot met een plus van 1,7 procent, nadat de verzekeraar zijn intermediairbedrijf Unirobe Meeus Groep verkocht aan Aon voor 295 miljoen euro. Voor Aegon levert de transactie een boekwinst op van zo'n 180 miljoen euro en een verbetering van de Solvency II ratio met circa 225 miljoen euro, ofwel ongeveer 6 procentpunt. Aegon presenteert donderdag bij de tweedekwartaalcijfers een plan om de kapitaalbuffers in Nederland te verstevigen. ING was positief verrast door de verkoop en blijft van mening dat Aegon geen aandelen hoeft uit te geven, ondanks het kapitaaltekort van circa 1,2 miljard euro. 

DSM sloot 0,1 procent lager, na een koersdoelverhoging van 76,00 naar 79,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling door Berenberg. De analisten van de Duitse bank merkten op dat de resultaten over het tweede kwartaal wederom beter waren dan verwacht. Met name het aangepaste EBITDA-resultaat verslaat sinds de start van de herstructurering eind 2015 voortdurend de consensus.

Sterkste daler was Altice met een verlies van 1,9 procent.

In de Midkap was Arcadis een van de winnaars met een plus van 1,5 procent. De koerswinst was eerder op de dag nog dubbel zo groot. Het ingenieursconcern haalde een opdracht binnen voor werk aan de weg in de Amerikaanse staat Georgia. Dit bevestigde volgens NIBC dat Amerikanen meer gaan uitgeven infrastructuur. Meer groei is mogelijk voor Arcadis, denkt analist Edwin de Jong. Arcadis ontvangt gedurende vijf jaar een bedrag tot 100 miljoen dollar voor de opdracht.

Air-France KLM steeg 0,5 procent na bekendmaking van vervoerscijfers. Air France-KLM zag afgelopen maand de omzet per beschikbare stoel per kilometer stijgen, terwijl de vraag in Azië-Pacific en Latijns-Amerika verzwakte, stelde Goodbody in een rapport. Afgelopen maand vervoerde Air France-KLM, inclusief dochterondernemingen, in totaal 9,7 miljoen passagiers, een stijging van 5,4 procent op jaarbasis.

PostNL, dat gisteren onderuit ging vanwege een tegenvallende outlook, zette vandaag de neerwaartse trend door en verloor nog eens 3,5 procent. Het fonds was opnieuw de hekkensluiter in de Midkap-index. 

Ook Fugro had het te verduren met een koersdaling van 1,8 procent. Sligro won juist 2,0 procent.

Fagron, ICT Group en Van Lanschot Kempen waren de uitblinkers op de lokale markt. Fagron publiceerde afgelopen vrijdag resultaten en eindigde dinsdag 5,0 procent hoger. ICT Group kon 6 procent bijschrijven.

Van Lanschot Kempen profiteerde van een koersdoelverhoging door ING met twee euro naar 29,00 euro, vooruitlopend op de halfjaarcijfers die op 29 augustus bekend worden gemaakt. De analist liet het koopadvies staan. ING denkt dat Van Lanschot Kempen zal laten zien op koers te liggen om zijn doelstellingen voor 2020 te realiseren. Het aandeel steeg 2,7 procent en voerde daarmee de kleinere fondsen aan.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Europese beurzen hoger gesloten

Markt kijkt uit naar publicatie notulen Federal Reserve nabeurs.

51 minuten geleden - Lees verder

Damrak sluit hoger

Heijmans in de schijnwerper na halfjaarcijfers.

1 uur geleden - Lees verder

Amerikaanse olievoorraden dalen

Capaciteitsbenutting van raffinaderijen omlaag naar 96,1 procent.

2 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Focus op notulen ECB.

2 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Cijferseizoen loopt op zijn eind.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.