Europese beurzen openen vermoedelijk licht lager

Redactie ABM Financial News - 8 augustus 2017, 07:38

Rustige handelsdag in het verschiet.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan dinsdag naar verwachting een licht lagere opening tegemoet. Er wordt gerekend op een openingsverlies van 21 punten voor de Duitse DAX, een vlakke opening voor de Franse CAC 40 en een daling van 17 punten voor de Britse FTSE 100.

De macro-economische agenda bevat handelscijfers uit China, Duitsland en Frankrijk, maar is al met al karig gevuld. In Azië was de handel tot nog toe ook dun. 

De Europese beurzen sloten maandag verdeeld. Bij gebrek aan economisch nieuws ging de aandacht vooral naar de ontwikkeling van de euro/dollar. De euro stond vrijdag onder druk na een sterk Amerikaanse banenrapport, nadat de munt daarvoor juist een indrukwekkende stijging ten opzichte van de dollar kende. Volgens een analist blijven beleggers echter sceptisch over de intenties van de Amerikaanse Federal Reserve om de rente verder te verhogen. De eerstvolgende economische cijfers die het muntpaar richting kunnen geven komen op vrijdag, zowel uit Europa als de VS, in de vorm van inflatiecijfers. 

Inmiddels is circa twee derde van het cijferseizoen in Europa achter de rug, en volgens analisten van UBS wist 15 procent van de bedrijven de verwachtingen te overtreffen, waar dit historisch gemiddeld 12 procent is. Het eerste kwartaal was nog beter.

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de Duitse industrie in juni 1,1 procent minder heeft geproduceerd dan een maand eerder. Analisten spraken van een tijdelijke dip.

Bedrijfsnieuws

PostNL verloor 5,1 procent, waarmee het aandeel de sterkste daler was van de Stoxx 600. Hoewel de Nederlandse post en pakketbezorger stabiele resultaten boekte in het tweede kwartaal viel de outlook over het hele boekjaar tegen.  

Bpost sloot 0,3 procent hoger. Nabeurs opende het Belgische postbedrijf de boeken. Door overnames stegen de inkomsten naar 700 miljoen euro, wat minder was dan analisten hadden voorzien. De krimp van de briefpostvolumes was met 6,7 procent dan ook steviger dan verwacht. Bpost herhaalde de verwachtingen voor heel 2017. 

De Britse mijnbouwers zaten maandagochtend in de lift, vanwege de hogere ijzerertsprijs. BHP Billiton sloot 2,3 procent hoger, Rio Tinto steeg 1,5 procent. Ook ArcelorMittal profiteerde van de hogere prijzen voor ijzererts en steeg in Amsterdam 4,7 procent. 

Het Italiaanse Banco BPM steeg 2,5 procent, nadat de bank resultaten rapporteerde die grotendeels in lijn waren met de verwachting.  

Paddy Power Betfair verloor daarentegen 4,7 procent, nadat het online gokbedrijf bekendmaakte dat CEO Breon Corcoran na zestien jaar aftreedt. Peter Jackson zal Corcoran opvolgen.

Euro STOXX 50            3.50580 (-0,1%) 

STOXX Europe 600       382,01 (-0,1%) 

DAX                          12.257,17 (-0,3%) 

CAC 40                       5.207,89 (+0,1%) 

FTSE 100                    7.531,94 (+0,3%) 

SMI                            9.155,13 (-0,2%) 

AEX                              531,41 (+0,4%) 

BEL 20                       3.960,03 (-0,3%) 

FTSE MIB                 22.031,17 (+0,4%) 

IBEX 35                   10.676,50 (+0,2%)  

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag iets lager.

De Amerikaanse beurzen sloten maandag hoger, geholpen door overnamenieuws en bedrijfsresultaten over het afgelopen kwartaal, die tot nu toe dikwijls beter uitvallen dan verwacht. De Dow Jones-index scherpte de recordstand nog eens verder aan.  

De aandelenmarkten zijn al het hele jaar aan het stijgen, de S&P500 staat op een koerswinst van 11 procent dit jaar tot nu toe, maar analisten zeggen dat er weinig redenen zijn om de koersen nog veel verder op te stuwen, zoals er ook geen belangrijke tegenvallers komen waardoor de indices in het rood komen te staan. 

"We hebben een klimaat van lage inflatie, lage rente, en de bedrijfsresultaten zijn ongelooflijk goed geweest. Deze kunnen de markt op deze niveaus maar, maar tegelijk zijn niet alle sectoren tegelijk op stoom, en de roep om een correctie kan een self-fulfilling prophesy worden", zei analist Robert Pavlik van Boston Private Wealth. 

"Ik ben voorzichtig. Ik hoef de markt niet na te jagen, en ik zie niets dat opwindend genoeg is om naar buiten te rennen en de cash uit te geven die in in mijn zak hebben zitten", zei hij. "Waarom zou je een pak kopen voor de volle prijs, als ik een sterk vermoeden heb dat het binnen de komende twee maanden in de uitverkoop gaat?" 

Sterke banengroeicijfers voor juli joegen de Dow vorige week al naar een record. 

Economisch nieuws bleef maandag beperkt tot het consumentenkrediet in juni, dat terugviel na de sterke kredietgroei in mei.  

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson zei op de Filipijnen dat Noord-Korea moet stoppen met het afvuren van raketten als het gesprekken wil voeren met de Verenigde Staten. In het weekend ging China akkoord met harde nieuwe sancties tegen Noord-Korea.

Bedrijfsnieuws

NxStage Medical sloot 28 procent hoger, nadat het Duitse Fresenius Medical Care meldde het bedrijf over te nemen voor circa 2 miljard dollar. Fresenius verloor 1,7 procent. 

Teva Pharmaceutical verloor 9,9 procent, nadat Morgan Stanley negatief werd over de maker van generieke geneesmiddelen na teleurstellende cijfers.  

Tyson Foods won 5,6 procent na de vleesproducent meer dan verwachte omzette. Het bedrijf profiteerde van het barbecueseizoen en hogere prijzen voor rundvlees, varkensvlees en kip. Gemiddeld steeg de prijs met 4,2 procent, door een grotere mondiale vraag naar proteïne.  

Het beleggingsvehikel van meesterbelegger Warren Buffett, Berkshire Hathaway, rapporteerde afgelopen weekeinde over het tweede kwartaal een fors lagere nettowinst. Het aandeel daalde 1,0 procent. 

De oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea steunen de defensiebedrijven. Boeing sloot 1,1 procent hoger, Lockheed Martin won 0,1 procent. Raytheon verloor echter 0,2 procent. 

Rockwell Collins won 6,8 procent op berichten dat United Technologies een overname overweegt van Rockwell, dat actief is in vliegtuigbouw en defensietechnologie.

Tesla gaat obligaties uitgeven met een looptijd tot 2025. Het aandeel van de fabrikant van elektrische auto's verloor 0,5 procent. 

S&P 500 index               2.480,91 (+0,2%)

Dow Jones index            22.118,42 (+0,1%)

Nasdaq Composite           6.383,77 (+0,5%) 

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag overwegend lager, met een min van 0,3 procent voor de Japanse Nikkei en een verlies van 0,2 procent voor de Chinese Shanghai Composite. 

Vanochtend bleek de Chinese export in juli wederom gegroeid, maar wel in een lager tempo dan in juni. 

Nikkei 225               19.989,48 (-0,33%)

Shanghai Composite       3.272,96 (-0,2%)

Hang Seng                27.739,16 (+0,2%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1810. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,1794 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1791 op de borden. 

USD/JPY Yen   110,58

EUR/USD Euro  1,1810

EUR/JPY Yen   130,60

MACRO-AGENDA:

04:00 Handelsbalans - Juli (Chi)

06:30 Inflatie - Juli (NL)

08:00 Handelsbalans - Juni (Dld)

08:45 Handelsbalans - Juni (Fra)

BEDRIJFSNIEUWS:

- Geen agendapunten

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Update van Beursupdate: AEX op Wall Street

Alleen maar verliezers.

Gisteren - Lees verder

Recordresultaten Applied Materials

Kwartaalcijfers aan bovenkant van eigen verwachting.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit flink lager

Tegenvallende macrocijfers en wisselende bedrijfscijfers beheersen markten.

Gisteren - Lees verder

Wall Street koerst af op lager slot

Tegenvallende macrocijfers en bedrijfscijfers beheersen markten.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.146,85 -0,57% -29,76 5.176,61
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.243,07 -0,32% -16,61 5.259,68