Europese beurzen vlak tot licht lager rond middaguur

Redactie ABM Financial News - 8 augustus 2017, 12:13

Weinig richtinggevend nieuws op dinsdag.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen hebben dinsdag weinig nieuws om naar uit te kijken en daardoor is het op zowel de aandelenbeurzen als de valutamarkten relatief rustig.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,1 procent tot 381,81 punten, de Duitse DAX stond vlak op 12.257,50 punten en ook de Franse CAC 40 noteerde vlak op 5.209,10 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,1 procent lager op 7.527,87 punten. 

Op macro-economisch gebied bleek dat de export in Duitsland in juni is toegenomen, hoewel de import beduidend harder steeg, meldde het Duitse statistiekbureau Destatis. In juni werd voor 107,2 miljard euro aan goederen uitgevoerd, wat een toename betekende van 0,7 procent op jaarbasis. De import steeg ten opzichte van dezelfde maand in 2016 met 3,6 procent tot 84,9 miljard euro. Op maandbasis was in juni sprake van een exportdaling van 2,8 procent, terwijl de invoer van goederen in Duitsland met 4,5 procent daalde ten opzichte van mei. Uiteindelijk resteerde in juni een handelsoverschot van 22,3 miljard euro, tegen 24,5 miljard euro in dezelfde maand een jaar eerder. In mei 2017 lag het overschot nog op 22,0 miljard euro.

Het Duitse Ifo Instituut voorziet voor het tweede kwartaal in Duitsland een economische groei van  ongeveer 0,8 procent "Dat is deels het gevolg van de gestage groei van de Ifo Busioness Climate Index in de laatste maanden, gecombineerd met erg sterke ontwikkelingen van andere kernindicatoren zoals nieuwe orders en detailhandelomzet", zei hoofd Economische Voorspellingen Timo Wollmershhaeuser van het Ifo Instituut. "Veel indicatoren wijzen echt naar een sterk kwartaal en de Duitse economie krijgt op dit moment veel orders vanuit het eurogebied. Het aantal banen in Duitsland groeit gestaag, wat de consumptie stimuleert", voegde hij toe. Het Duitse federale statistiekbureau rapporteert zijn schattingen voor de kwartaalgroei volgende week.

China heeft de groei van de export in juli zien stijgen, maar wel in een minder sterk tempo dan een jaar eerder, bleek dinsdag uit cijfers van de Chinese douane. De export nam afgelopen maand, gerekend in yuan, met 11,2 procent toe. De import steeg met 14,7 procent.  Een maand eerder was er nog sprake van stijgingen van respectievelijk 17,3 en 23,1 procent. Gerekend in dollars steeg de export met 7,2 procent en werd er 11,0 procent meer ingevoerd. Het handelsoverschot van China kwam in juli uit op 321 miljard yuan, omgerekend ruim 40 miljard euro, waar dit in juni nog 294 miljard yuan was.

"De Chinese handelsbalans is van invloed op het sentiment in Europa en houdt investeerders voorlopig aan de zijlijn, hoewel de recente cijfers uit China verbetering laten zien en bevestigen dat zowel interne als externe factoren sterker worden", meldde hoofd marktanalist Naeem Aslam van Think Markets UK dinsdag in een rapport. "Toch is de exportmachine van China in een lagere versnelling terecht gekomen en dat is waar ook Europese investeerders niet van houden", merkte hij verder op.

Olie noteerde dinsdag in het groen. Een september-future West Texas Intermediate steeg 0,6 procent tot 49,70 dollar, terwijl een oktober-future Brent 0,5 procent hoger bewoog op 52,65 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,1808. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1810 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1793 op de borden. 

Bedrijfsnieuws

Deutsche Post heeft in het tweede kwartaal van 2017 hogere resultaten behaald en heeft de verwachtingen voor het volledige jaar bevestigd, bleek dinsdag. De omzet van Deutsche Post steeg met 4,4 procent naar 14,8 miljard euro. Er was met name sprake van groei in de levering van internationale pakketten, de e-commerce activiteiten en wereldwijde express bezorgingen. Het bedrijfsresultaat steeg krap 12 procent naar 841 miljoen euro. Deutsche Post heeft vertrouwen in het behalen van de eerder gestelde doelen voor dit jaar. Dit betekent dat het bedrijfsresultaat (EBIT) dit jaar moet groeien tot ongeveer 3,75 miljard euro en dat er in de jaren tot en met 2020 een jaarlijkse groei van 8 procent zal worden gerealiseerd. Het aandeel noteerde dinsdag ruim een procent hoger

Air France-KLM heeft in juli op jaarbasis meer passagiers vervoerd en zag ook het vrachtvervoer verder verbeteren, zo meldde de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep dinsdag. Afgelopen maand vervoerde Air France-KLM, inclusief dochterondernemingen, in totaal 9,7 miljoen passagiers, een stijging van 5,4 procent op jaarbasis. Het aantal verkochte kilometers steeg met 4,6 procent, de ingezette capaciteit steeg daarbij met 3,0 procent, waardoor de bezettingsgraad toenam naar 90,2 procent. Het vrachtvervoer steeg in juli met 0,7 procent, de capaciteit nam af met 0,4 procent en de beladingsgraad steeg hierdoor naar 56,1 procent. Het aandeel noteerde dinsdag iets meer dan een procent hoger 

VodafoneZiggo noteerde dinsdag 0,7 procent lager, nadat het kabel- en telecombedrijf maandag nabeurs bekendmaakte dat de resultaten in  het tweede kwartaal onder druk stonden. In het afgelopen kwartaal daalde de omzet van VodafoneZiggo met 3 procent naar 997 miljoen euro. Bij de mobiele activiteiten in de consumentenmarkt daalde de omzet op jaarbasis met 6,0 procent naar 221 miljoen euro. In de zakelijke markt liep deze omzet zelfs met 13,6 procent terug naar 153 miljoen euro. VodafoneZiggo realiseerde in het afgelopen kwartaal een operationele winst van 46 miljoen euro, hetgeen vrijwel gelijk was aan de winst een jaar eerder. De outlook voor 2017 werd door Vodafone gehandhaafd, waarbij het bedrijf onder meer uitgaat van een operationele kasstroom van 1,65 miljard euro.

Euronext heeft zijn samenwerking met LCH SA op het vlak van clearing versterkt en neemt tevens een minderheidsbelang, maakte de beursexploitant dinsdag voorbeurs bekend. De nieuwe samenwerkingsovereenkomst zal in het vierde kwartaal van dit jaar worden getekend en heeft een looptijd van tien jaar. Daarbij is het streven dat de clearingtarieven voor de klanten van Euronext vanaf januari 2019 met 5 tot 15 procent verlaagd worden. Euronext ruilt zijn bestaande belang van 2,3 procent in LCH Group in voor een belang 11,1 procent in LCH SA, mits toezichthouders hiermee akkoord gaan. Daarmee realiseert Euronext een boekwinst van circa 24 miljoen euro.  Euronext beëindigt de clearingsovereenkomst met Intercontinental Exchange. Het aandeel stond dinsdag 0,2 procent hoger.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een vlakke tot licht lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren tot 0,1 procent in het rood, terwijl de Dow Jones index en de Nasdaq nagenoeg vlak staan.

De toonaangevende S&P 500 index steeg maandag met 0,16 procent tot 2.480,88 punten, de Dow Jones index won 0,12 procent op 22.118,15 punten en de Nasdaq eindigde 0,51 procent hoger op 6.383,77 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Dalers hebben overhand.

1 uur geleden - Lees verder

Weinig beweging op Wall Street

Nauwelijks richtinggevend nieuws.

1 uur geleden - Lees verder

Wall Street richting vlak slot

Nauwelijks richtinggevend nieuws.

2 uren geleden - Lees verder

Olieprijs onder druk

Beleggers bouwen posities af voor expiratie september-future.

2 uren geleden - Lees verder

Amerikaanse toezichthouder bestudeert geplande beursgang Spotify - media

Muziekdienst wil directe notering aan NYSE zonder aandelenuitgifte.

4 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.087,59 -0,52% -26,56 5.114,15
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.166,77 -0,37% -19,33 5.186,10