Nederlandse consumentenprijzen stijgen sterker

Redactie ABM Financial News - 8 augustus 2017, 07:19

Prijsstijging van 1,3 procent in juli.

(ABM FN-Dow Jones) De Nederlandse consumentenprijzen zijn in juli in een hoger tempo gestegen dan in juni. Dit bleek dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In juli lag de inflatie op 1,3 procent. In juni steeg het prijspeil ten opzichte van een jaar eerder nog met 1,1 procent. De verhoging van de inflatie in de afgelopen maand was vooral het gevolg van duurdere vakanties.

Ook de prijsontwikkeling van aardgas had een opwaarts effect op de ontwikkeling van de consumentenprijzen. De leveringstarieven voor aardgas waren in juli hoger dan vorig jaar. In juni daalden deze tarieven nog op jaarbasis.

De belangrijkste kostenstijgingen vonden verder plaats bij huisvesting, water en energie, voedings- en genotsmiddelen, horeca en vervoer. Kleding en schoeisel werden juist goedkoper.

Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP). De prijsstijging van goederen en diensten in Nederland volgens de HICP nam toe van 1,0 procent in juni naar 1,5 procent in juli. In de eurozone bleef de prijsstijging 1,3 procent.

De prijsstijging van goederen en diensten in Nederland is daarmee voor het eerst in ruim een jaar tijd hoger dan in de eurozone.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Fiat Chrysler ontkent benadering door Chinees bedrijf

Autoconcern weerspreekt mediageruchten.

11 minuten geleden - Lees verder

Staat haalt 1,7 miljard euro op met veiling

Negatieve rentevergoeding op kortlopende lening.

35 minuten geleden - Lees verder

Beursupdate: Amsterdamse beurs koerst lager

Damrak zet neerwaartse trend van eind vorige week voort.

1 uur geleden - Lees verder

Rosneft rondt overname belang in Essar Oil af

Consortium van Trafigura en UCP ronden tevens overname van belang af.

1 uur geleden - Lees verder

Chinese Great Wall wil Fiat Chrysler overnemen - media

Overnamespeculatie doet al langer de ronde.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.