ABN AMRO profiteert van bijstelling risicomodellen

Redactie ABM Financial News - 9 augustus 2017, 07:30

Betere economische situatie draagt bij aan sterk kwartaalresultaat.

(ABM FN-Dow Jones) ABN AMRO heeft in het tweede kwartaal meer winst geboekt dan verwacht, dankzij de aanpassing van risicomodellen, waardoor kredietvoorzieningen vrij vielen, terwijl de fee-inkomsten licht daalden en de rentebaten licht stegen. Dit maakte de bank woensdag voorbeurs bekend met de cijfers over het tweede kwartaal.

De bank behaalde een nettowinst van 960 miljoen euro, tegen 615 miljoen euro in het voorgaande kwartaal en 391 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Het resultaat is ruim hoger dan het bedrag van 738 miljoen euro dat analisten hadden voorzien. 

De winst werd geflatteerd door de afronding van de verkoop van de private bank in Azië, dat een boekwinst opleverde van 200 miljoen euro.

Het belangrijkste cijfer van de netto rentebaten kwam conform de verwachtingen uit op 1,60 miljard euro, gelijk aan het voorgaande kwartaal en circa een procent meer dan een jaar eerder.

De fee-inkomsten daalden iets sterker dan verwacht tot 418 miljoen euro, waar analisten 428 miljoen hadden voorspeld. Een kwartaal eerder waren deze inkomsten 435 miljoen euro.

Er werd 96 miljoen euro onttrokken aan de voorzieningen voor slechte leningen, op basis van de verbeterde conditie van de Nederlandse economie, en aanpassing van de risicomodellen voor hypotheken en bedrijfsleningen, en dankzij de hogere huizenprijzen. Hierdoor was het resultaat bijna 200 miljoen euro beter dan voorzien, ondanks dat ABN AMRO een extra voorziening van 54 miljoen euro neemt voor het renteswapdossier, omdat de schikking langer duurt dan verwacht aanhoudende discussies met toezichthouder AFM.

De operationele kosten stegen van 1,26 miljard naar 1,37 miljard euro, wat hoger is dan verwacht, zowel door hoger personeelskosten als hogere overige kosten. Afgezien van incidentele posten is de trend van de kosten echter dalende, stelde de bank.

De kernkapitaalratio verbeterde tot 17,6 procent. 

Als het Bazels Comité geen akkoord bereikt dit jaar over de kapitaalregels, dan zal ABN AMRO in het eerste kwartaal van 2018 een update geven over de kapitaalpositie, stelde CEO Kees van Dijkhuizen in het rapport. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Europese beurzen hoger gesloten

Markt kijkt uit naar publicatie notulen Federal Reserve nabeurs.

48 minuten geleden - Lees verder

Damrak sluit hoger

Heijmans in de schijnwerper na halfjaarcijfers.

1 uur geleden - Lees verder

Amerikaanse olievoorraden dalen

Capaciteitsbenutting van raffinaderijen omlaag naar 96,1 procent.

2 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Focus op notulen ECB.

2 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Cijferseizoen loopt op zijn eind.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
ABN AMRO... toevoegen aan uw watchlist 24,67 -1,87% -0,47 25,14