Beursblik: meer volumes en omzet voorzien voor Refresco

Redactie ABM Financial News - 9 augustus 2017, 12:18

Analisten voorzien lichte winststijging.

(ABM FN-Dow Jones) Refresco Group heeft in het tweede kwartaal vermoedelijk meer liters weten te produceren, waardoor de omzet ook hoger uitviel dan een jaar geleden, hoewel de marge per liter wel wat lager zal liggen. Dit blijkt uit een analistenconsensus die de bottelaar zelf publiceerde.

Volgens de analisten produceerde Refresco in het tweede kwartaal 2,0 miljoen liter, wat zou neerkomen op een autonome groei van 1,4 procent.

Dit leverde volgens de analisten een omzet op van 596 miljoen euro. Bij een brutomarge per liter van 13,4 eurocent behaalde Refresco een aangepaste EBITDA van 75 miljoen euro en een dito nettowinst van 33 miljoen euro.

In het tweede kwartaal van 2016 produceerde Refresco 1,7 miljoen liter, wat goed was voor een omzet van 559 miljoen euro. De brutomarge lag toen op 14,0 eurocent per liter. En de aangepaste EBITDA en nettowinst kwamen uit op respectievelijk 68 miljoen en 29 miljoen euro.

In het eerste kwartaal van 2017 behaalde Refresco een marge van 14,1 eurocent per liter. Dat was duidelijk beter dan de 13,8 eurocent waarop analisten toen mikten. De autonome volumegroei was met 2,3 procent ook flink meer dan de 0,6 procent waarop de consensus rekende.

In een verklaring tegen ABM Financial News zei CEO Hans Roelofs toen dat analisten vermoedelijk meer tijd hadden ingecalculeerd voor de ommekeer bij Private Label na het krimpjaar 2016. Het belangrijkste deel van de onderschatting zat volgens de CEO evenwel bij de 10,2 procent autonome volumegroei voor Co-Packing, wat Roelofs destijds beschreef als een divisie die zich moeilijk laat beoordelen. Voor de toekomst voorziet Roelofs ook een serie groei voor Co-Packing.

Outlook

Refresco mikt voor de middellange termijn op een autonome volumegroei van 0 tot 5 procent. De brutowinstmarge per liter kan op middellange termijn marginaal dalen vanwege de verschuiving in de productmix. Een dergelijke daling wordt ook voor 2017 voorzien, als gevolg van de integratie van overnames uit 2016, voegde de bottelaar toe.

Bij ING verwachten de analisten dan ook dat Refresco in de loop van het jaar de wind meer in de rug zal krijgen.

Analisten voorzien voor heel 2017 een volume van 7,4 miljard liter en een autonome groei van 1,7 procent. Een verwachte omzet van 2.275 miljoen euro zal bij een brutomarge van 13,7 eurocent per liter een aangepast bedrijfsresultaat opleveren van 243 miljoen euro en een aangepaste winst van 92 miljoen euro.

Eind van het jaar zal de nettoschuld op 561 miljoen euro uitkomen, voorzien de analisten.

Overnamekoorts

Eind juli kondigde Refresco de overname van het Noord-Amerikaanse Cott aan voor omgerekend 1,1 miljard euro. "Een grote stap voorwaarts", aldus CEO Roelofs in een toelichting op deze overname. De CEO verwacht met deze acquisitie dat er de komende twee jaar geen grote acquisities meer volgen, hoewel Refresco wel zal blijven kijken naar aanvullende overnamekansen.

Analisten van KBC Securities spraken van een strategisch interessante overname, die Refresco meer schaal zal opleveren in Amerika. Door het samenvoegen ontstaat een nieuwe marktleider met een omzet van 3,6 miljard euro en een EBITDA van 350 miljoen euro, aldus Vandenberghe.

Bryan Garnier denkt dat de overname van Cott flink zal bijdragen aan de winst van Refresco.

De vraag is wat deze overname betekent voor de schijnbare interesse van het Franse PAI Partners voor Refresco. In april werd een ongevraagd en niet-bindend bod van PAI door Refresco nog afgewezen. PAI bood volgens Refresco op 6 april 2017 in totaal 1,4 miljard euro in contanten voor de 81,2 miljoen uitstaande aandelen, wat een bod per aandeel van ongeveer 17,29 euro betekende.

Analisten van Bryan Garnier concludeerden dat de acquisitie van Cott vermoedelijk betekent dat PAI niet met een hoger bod zal komen.

Refresco opent de boeken donderdag voorbeurs. Woensdagmiddag handelde het aandeel, op een rode beurs, een procent hoger op 17,35 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Europese beurzen hoger gesloten

Markt kijkt uit naar publicatie notulen Federal Reserve nabeurs.

1 uur geleden - Lees verder

Damrak sluit hoger

Heijmans in de schijnwerper na halfjaarcijfers.

1 uur geleden - Lees verder

Amerikaanse olievoorraden dalen

Capaciteitsbenutting van raffinaderijen omlaag naar 96,1 procent.

2 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Focus op notulen ECB.

3 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Cijferseizoen loopt op zijn eind.

3 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
REFRESCO... toevoegen aan uw watchlist 16,16 0,56% 0,09 16,07