Beursupdate: Amsterdamse beurzen kleuren rood

Redactie ABM Financial News - 9 augustus 2017, 11:26

Beleggers vluchten volgens Think Markets UK in investeringen met lage risico's.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen staan woensdag bij het einde de ochtendhandel in het rood. De AEX index daalde 0,6 procent tot 529,18 punten, terwijl de AMX een verlies van ruim een procent liet optekenen en voor de AScX ook een min resteerde van ruim een procent.

"De geopolitieke spanningen hebben ervoor gezorgd dat beleggers naar investeringen met lage risico's grijpen. De waarschuwingen van de Amerikaanse president Donald Trump over Noord-Korea hebben voor nervositeit gezorgd en als gebruikelijk in zo'n situatie vluchten investeerders dan naar veilige havens en vandaar dat we een sprong van de goudprijs hebben gezien", zei marktanalist Naeem Aslam van Think Markets UK woensdag in een rapport.

De marktvorser merkte verder op dat de euro terrein verlies ten opzichte van de dollar, maar nog steeds sterk staat ten opzichte van het pond sterling. "De cijfers van de Franse handelsbalans bevestigden dat de Franse economie is verbeterd en ook de Duitse economie bevindt zich op gezond terrein. Maar de recente kracht van de euro is zeker een grotere bedreiging voor de export", aldus Aslam.

Op macro-economische gebied werd woensdag duidelijk dat de Nederlandse industrie in juni meer geproduceerd heeft, zo bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In juni steeg de productie met 3,3 procent op jaarbasis. Daarmee was de stijging wel iets minder sterk dan in mei, toen de productie nog met 4,4 procent toenam. Al meer dan anderhalf jaar produceert de Nederlandse industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder, concludeerde het CBS. Van mei op juni 2017 daalde de productie echter met 0,3 procent. Desalniettemin wees het CBS er op dat de productie de laatste maanden op het hoogste niveau ooit lag. Het vertrouwen onder producenten daalde in juli wel iets. Ondernemers in de industrie zijn vooral minder positief over hun verwachte productie. 

De Italiaanse industriële productie is in juni in een hoger tempo gestegen, zo bleek woensdag uit cijfers van het Italiaanse statistiekbureau Istat. De productie kwam in juni op maandbasis 1,1 procent hoger uit. Op jaarbasis steeg de voor kalendereffecten gecorrigeerde industriële productie in juni zelfs met 5,3 procent.

Olie noteerde in het groen. Een september-future West Texas Intermediate steeg 0,5 procent tot 49,40 dollar, terwijl een oktober-future Brent 0,4 procent hoger bewoog op 52,36 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,1733. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1741 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1751 op de borden. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden slechts drie van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door SBM Offshore na goede halfjaarcijfers. Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell noteerde 0,1 procent in  de min. Grootste verliezer in de AEX was Ahold, na de rapportage van kwartaalcijfers.

SBM Offshore steeg 4,8 procent. Het bedrijf boekte in de eerste zes maanden van 2017 een bedrijfsresultaat (EBITDA) van 431 miljoen dollar in vergelijking tot 327 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Onder de streep resteerde een nettowinst van 68 miljoen dollar, tegenover 38 miljoen dollar een jaar eerder.

De omzet daalde van 939 miljoen dollar naar 835 miljoen dollar het afgelopen halfjaar. Volgens analisten van Morgan Stanley en KBC Securities waren de resultaten, gezien de moeilijke marktomstandigheden, sterk.

Unilever verloor nipt won nipt 0,1 procent, nadat het Brits-Nederlandse concern woensdag bekendmaakte een akkoord te hebben bereikt met NN Investments Partners en ASR Nederland over de inkoop van hun cumulatief preferente aandelen Unilever. Unilever zal alle 6 procent en 7 procent cumulatief preferente aandelen die NN en ASR hebben, verwerven. Daarmee gaat het om circa 97 procent van alle uitstaande preferente aandelen onder deze twee series. Unilever waardeert de aandelen uit beide series in totaal op 450 miljoen euro. Unilever maakte woensdag ook bekend een overeenkomst te hebben bereikt over de overname van de Australische ijsmaker Weis. Met de overname van Weis wil Unilever zijn ijsaanbod wereldwijd uitbreiden.

ABN AMRO verloor 0,6 procent na een kwartaalrapportage met meer winst dan verwacht dankzij de aanpassing van risicomodellen, waardoor kredietvoorzieningen vrij vielen, terwijl de fee-inkomsten licht daalden en de rentebaten licht stegen. De bank behaalde een nettowinst van 960 miljoen euro, tegen 615 miljoen euro in het voorgaande kwartaal en 391 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Het resultaat is ruim hoger dan het bedrag van 738 miljoen euro dat analisten hadden voorzien. De kernkapitaalratio verbeterde tot 17,6 procent. Analist Benjamin Goy van Deutsche Bank verwacht dat analisten hun ramingen voor de winst per aandeel in 2017 aanzienlijk zullen verhogen. De meevallers zijn daarentegen moeilijker door te vertalen naar 2018, zo stelde de marktvorser. 

Ahold Delhaize daalde iets meer dan 2 procent procent naar 17,35 euro, nadat het concern een licht lager dan verwachte nettowinst op een hogere omzet rapporteerde. De onderliggende EBITDA steeg 8,4 procent naar 1,08 miljard euro. De nettowinst steeg van 211 miljoen naar 355 miljoen euro. Tegen constante valutaverhoudingen steeg de winst zelfs met 66,5 procent. Het in juli 2016 gefuseerde concern herhaalde de verwachting om de beoogde synergievoordelen van de fusie van 220 miljoen euro in 2017 te behalen en in dit jaar een vrije kasstroom van 1,6 miljard euro te realiseren. KBC Securities verlaagde het koersdoel voor Ahold Delhaize van 25,00 naar 22,00 euro bij handhaving van het koopadvies. Analist Alan Vandenberghe merkte daarbij op dat het aandeel aantrekkelijk is geprijsd, en dat de huidige koers van het aandeel geen recht doet aan de hoge kasstroom en de gerealiseerde synergieën.

In de Midkap was Refresco Group de grootste stijger met een winst van 1,2 procent. De bottelaar komt donderdag met zijn rapportage over het tweede kwartaal.

Corbion was woensdag de grootste verliezer in de AMX met een min van 3,9 procent, na de rapportage van een forse winstdruk, die hoger uitviel dan analisten hadden verwacht.  "De omzetontwikkeling in de eerste helft van het jaar bleef achter bij ons ambitieniveau, voornamelijk als gevolg van een tegenvallend Bakery", lichtte bestuursvoorzitter Tjerk de Ruiter van Corbion de cijfers in een persbericht toe. "Zoals verwacht, werden onze marges in het tweede kwartaal negatief beïnvloed door de stijgende suikerprijzen." Corbion realiseerde een autonome omzetgroei van 0,9 procent negatief, waarbij de volumes met 1,6 procent krompen. Het operationeel resultaat, dat wil zeggen de EBITDA exclusief eenmalige posten, nam met 1,7 procent af tot 88,3 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat steeg met 10,8 procent autonoom naar 73,1 miljoen euro.

Onder de kleinere fondsen stonden alleen Probiodrug en KAS Bank in het groen met plusjes van respectievelijk 1,1 en 0,2 procent. Grootste daler was Fagron met een verlies van 3,1 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

18 augustus 2017, 22:14 - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

18 augustus 2017, 22:07 - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

18 augustus 2017, 21:30 - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

18 augustus 2017, 20:42 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 519,64 -0,78% -4,07 523,71
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 788,01 -0,67% -5,35 793,36
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.000,76 -0,89% -8,95 1.009,71