Lagere opening Damrak voorzien

Redactie ABM Financial News - 9 augustus 2017, 08:22

Spanningen tussen Noord-Korea en Verenigde Staten lopen op.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat woensdag een lagere opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,5 procent in het rood. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 0,2 procent in het groen op 532,68 punten. 

"Oplopende spanningen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten gaan waarschijnlijk ook de Europese beurzen beïnvloeden", aldus marktanalist Ron van der Does van IG Markets. De Amerikaanse president Donald Trump waarschuwde Noord-Korea dat bedreigingen aan het adres van de Verenigde Staten "met vuur en woede" zullen worden beantwoord. 

"Nu het cijferseizoen over zijn hoogtepunt heen is zullen beleggers zich focussen op de ontwikkelingen rond Noord-Korea," voorziet Van der Does.

Op macro-economisch vlak staan de groothandelsvoorraden uit de Verenigde Staten op de agenda. Bovendien staan de wekelijkse mutaties van de voorraden ruwe olie in Amerika geagendeerd.

Wall Street sloot dinsdag in het rood, ondanks dat de positieve nasleep van het Amerikaanse banenrapport van afgelopen vrijdag volgens CMC Markets nog steeds het sentiment ondersteunde. Volgens Van der Does is een groot deel van de bedrijfscijfers inmiddels gepubliceerd, hetgeen nu zorgt voor een pas op de plaats.

De Aziatische beurzen noteerden vanochtend op verlies. De Japanse Nikkei 225 daalde 1,4 procent tot 19.718,05 punten en de Chinese Shanghai Composite verloor 0,3 procent tot 3.271,41 punten. Beleggers in China verwerkten onder meer de inflatiecijfers over juli. De consumentenprijzen stegen de afgelopen maand met 1,4 procent op jaarbasis. In de voorgaande twee maanden bedroeg de inflatie 1,5 procent. De producentenprijzen namen in juli op jaarbasis opnieuw met 5,5 procent toe.

Van der Does bemerkte verder een vlucht in de Japanse yen als gevolg van de oplopende spanningen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten. "Hier ondervonden vooral de exportfondsen last van."

Olie noteerde woensdag in het rood. Een september-future West Texas Intermediate daalde 0,3 procent tot 49,03 dollar, terwijl een oktober-future Brent 0,4 procent lager bewoog op 51,94 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,1741. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1751 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,1740 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Ahold Delhaize behaalde in het tweede kwartaal van 2017 een licht lager dan verwachte nettowinst, maar realiseerde wel een hogere omzet, zo bleek vanochtend uit de cijfers van het supermarktconcern. De outlook werd gehandhaafd. Het concern verwacht daarmee dat de onderliggende operationele marge grotendeels in lijn zal zijn met de eerste helft van het jaar. 

Corbion zag in de eerste zes maanden van het jaar de winst onder druk staan, zoals verwacht. Volgens de producent van biologische ingrediënten en biochemicaliën bleef de omzetontwikkeling achter bij de ambities van het bedrijf, voornamelijk vanwege tegenvallende prestaties bij Bakery. Corbion rekent voor 2017 onverminderd op een EBITDA exclusief eenmalige posten dat licht onder dat van 2016 uit zal komen. Het resultaat bedroeg toen 170,1 miljoen euro.

ABN AMRO boekte in het afgelopen kwartaal juist meer winst, dankzij de aanpassing van risicomodellen, waardoor kredietvoorzieningen vrij vielen, terwijl de fee-inkomsten licht daalden en de rentebaten licht stegen. De bank behaalde een nettowinst van 960 miljoen euro, tegen 615 miljoen euro in het voorgaande kwartaal en 391 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Het resultaat is ruim hoger dan het bedrag van 738 miljoen euro dat analisten hadden voorzien. 

SBM Offshore realiseerde in het afgelopen halfjaar een hoger bedrijfsresultaat geboekt op een lagere omzet. Volgens de oliedienstverlener werden de resultaten gedreven door de Lease & Operate divisie, maar ook door goede prestaties bij de afronding van Turnkey-projecten. De oliedienstverlener liet zich iets positiever uit over heel 2017. SBM voorziet nu een onderliggend bedrijfsresultaat van meer dan 750 miljoen dollar, waar eerder nog werd gerekend op een onderliggend resultaat van circa 750 miljoen dollar

Verder wees handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten er op dat PostNL mogelijk in beweging kan komen na een positief rapport van MainFirst. Het advies werd verhoogd naar Outperform en het koersdoel werd met 0,20 euro opwaarts bijgesteld naar 4,50 euro, aldus Van der Pol.

IMCD kreeg ook een koersdoelverhoging te verwerken van Berenberg. Het koersdoel werd opwaarts bijgesteld van 53,00 euro naar 58,00 euro met een handhaving van het koopadvies, na de recente overname van L.V. Lomas in Canada en de exclusieve distributiesamenwerking met Givaudan.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde dinsdag 0,2 procent tot 2.474,92 punten, de Dow Jones index verloor 0,2 procent op 22.085,34 punten en de Nasdaq sloot 0,2 procent lager op 6.370,46 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

HP boekt lagere winst

Voormalige hardware divisie van Hewlett Packard verhoogt outlook hele fiscale boekjaar.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

ArcelorMittal sterkste stijger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street lager gesloten

Markt in afwachting van Jackson Hole symposium.

Gisteren - Lees verder

Wall Street beweegt richting lager slot

Markt in afwachting van Jackson Hole symposium.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs hoger gesloten

Amerikaanse voorraden ruwe olie vorige week gedaald.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 519,36 -0,48% -2,51 521,87
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 788,79 -0,61% -4,85 793,64
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.003,20 -0,06% -0,60 1.003,80