Update: Kwartaalwinst Ahold Delhaize licht lager dan verwacht

Redactie ABM Financial News - 9 augustus 2017, 08:40

Supermarktconcern boekte hogere omzet.

(ABM FN-Dow Jones) Ahold Delhaize heeft in het tweede kwartaal van 2017 een licht lager dan verwachte nettowinst behaald, maar realiseerde wel een hogere omzet. Dit maakte het Nederlands-Belgische supermarktconcern woensdag bekend.

"Een jaar na de fusie ligt de integratie van de twee bedrijven volledig op schema. We verwachten om in 2019 bruto synergieën van 750 miljoen euro te behalen, waarvan we 250 miljoen euro zullen herinvesteren in onze merken", zei CEO Dick Boer in een toelichting bij de kwartaalrapportage. "We zijn blij sterke resultaten te kunnen rapporteren. De omzet steeg over de hele linie en de operationele marge steeg met 30 basispunten tot 3,9 procent", voegde de bestuursvoorzitter nog toe. 

Het onderliggend pro forma operationele resultaat steeg met 11,4 procent tot 626 miljoen euro en de bijbehorende onderliggende EBITDA steeg 8,4 procent naar 1,08 miljard euro. De nettowinst steeg van 211 miljoen naar 355 miljoen euro. Tegen constante valutaverhoudingen steeg de winst met 66,5 procent.

De pro forma omzet, die een juiste vergelijking met de gecombineerde cijfers van Ahold en Delhaize van voor de fusie mogelijk maakt, steeg met 3,4 procent naar 16,04 miljard euro en was tegen constante valutaverhoudingen 1,8 procent hoger.

De resultaten waren daarmee iets lager uit dan analisten hadden verwacht, hoewel de omzet wel grofweg aan de verwachtingen voldeed. De analisten kwamen gemiddeld uit op een 3,1 procent hogere kwartaalomzet van 15,99 miljard euro en een nettowinst van 369 miljoen euro. De onderliggende EBITDA werd ingeschat op 1,1 miljard euro.

In de Verenigde Staten, waar Ahold en Delhaize het merendeel van hun omzet realiseren, verbeterde de omzet met terugkeer van inflatie, terwijl de marges stegen dankzij sterke synergiebesparingen. Tegen constante valutaverhoudingen was de pro forma omzet gelijk aan een jaar geleden. 

In de VS heeft Ahold Delhaize te maken met nieuwe concurrentie van onder meer internetreus Amazon, dat de supermarktketen Whole Foods market heeft gekocht en de recente toetreding van het Duitse Lidl met supermarktwinkels aan de Amerikaanse oostkust.

"Dat Amazon supermarkten heeft gekocht is feitelijk een erkenning van het feit dat ze inzien dat ze in de voedingsmiddelenmarkt niet zonder fysieke winkels kunnen", zei CEO Dick Boer in een toelichting aan journalisten. "Vergeet niet dat we ook in het laatste kwartaal ten opzichte van een jaar geleden ons marktaandeel weer hebben versterkt", voegde de topman toe.

De komst van Lidl in de VS heeft met name voor de Delhaize-keten Food Lion gevolgen. "Dat heeft daar tot aanhoudende lichte deflatie geleid en met prijs- en marketingacties reageren we daarop. Het gaat overigens vooralsnog om slechts 23 Lidl-winkels en we weten vanuit onze ervaring in Europa hoe we met prijsvechters als Aldi en Lidl moeten omgaan", zei vice-CEO Frans Muller desgevraagd tegen ABM Financial News.

In Nederland was er "robuuste omzetgroei" in zowel de supermarkten als de e-commerce en steeg de onderliggende EBITDA. In België was de pro forma omzet nagenoeg gelijk, maar daalde de onderliggende EBITDA en de bijbehorende marge. In Centraal- en Zuidoost-Europa steeg de omzet, maar daalde de onderliggende EBITDA, vooral als gevolg van omzet- en margedruk in Griekenland.

Ahold Delhaize maakte dinsdagavond bekend dat Delhaize commissaris Jack Stahl opstapt uit de raad van commissarissen van het Nederlandse-Belgische supermarktconcern. Hij treedt af vanwege andere zakelijke verplichtingen in de Verenigde Staten. 

Outlook

Het in juli 2016 gefuseerde concern herhaalde de verwachting om de beoogde synergievoordelen van de fusie van 220 miljoen euro in 2017 te behalen en in dit jaar een vrije kasstroom van 1,6 miljard euro te realiseren. Het concern verwacht dat de onderliggende operationele marge in het hele jaar grotendeels in lijn zal zijn met de marge van 3,9 procent in de eerste helft van het jaar.

Het aandeel Ahold Delhaize sloot dinsdag 0,3 procent lager op 17,71 euro.

Update: om informatie en toelichting door Ahold Delhaize toe te voegen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Update van Beursupdate: AEX op Wall Street

Alleen maar verliezers.

Gisteren - Lees verder

Recordresultaten Applied Materials

Kwartaalcijfers aan bovenkant van eigen verwachting.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit flink lager

Tegenvallende macrocijfers en wisselende bedrijfscijfers beheersen markten.

Gisteren - Lees verder

Wall Street koerst af op lager slot

Tegenvallende macrocijfers en bedrijfscijfers beheersen markten.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.