Update: SBM Offshore boekt hoger bedrijfsresultaat

Redactie ABM Financial News - 9 augustus 2017, 08:37

Omzet licht gedaald.

(ABM FN-Dow Jones) SBM Offshore heeft in de eerste helft van 2017 een hoger bedrijfsresultaat geboekt op een lager omzet. Dit bleek woensdag voorbeurs bij de publicatie van de halfjaarcijfers van de dienstverlener aan de olie- en gassector.

CEO Bruno Chabas sprak van solide halfjaarresultaten, die niet alleen werden gedreven door de Lease & Operate divisie, maar ook door goede prestaties bij de afronding van Turnkey-projecten. Het concern sprak van een geleidelijk herstel. "Hoewel de aanzienlijke daling van het breakeven-niveau diepwaterprojecten concurrerend maakt, blijft bij onze klanten sprake van beperkte middelen en een selectieve houding bij het nemen van investeringsbeslissingen", aldus SBM.

Volgens de Directional boekhoudmethode, waarbij de inkomsten gespreid worden geboekt, overeenkomstig de echte inkomsten, boekte SBM Offshore in de eerste zes maanden van 2017 een bedrijfsresultaat (EBITDA) van 431 miljoen dollar, in vergelijking tot 327 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Daarbij boekte de divisie Lease & Operate een bedrijfsresultaat van 482 miljoen dollar, versus 368 miljoen dollar vorig jaar. De divisie Turnkey schreef daarentegen rode cijfers. Turnkey boekte een negatief bedrijfsresultaat van 23 miljoen, versus een winst van 6 miljoen een jaar eerder.

Onder de streep resteerde een nettowinst van 68 miljoen dollar, tegenover 38 miljoen dollar een jaar eerder.

De omzet daalde van 939 miljoen dollar in de eerste helft van 2016 naar 835 miljoen dollar het afgelopen halfjaar. De divisie Turnkey boekte een fors lagere omzet van 90 miljoen dollar, tegen 338 miljoen dollar een jaar eerder, terwijl de omzet van de divisie Lease & Operate steeg van 600 miljoen dollar naar 745 miljoen dollar.

Het orderboek noteerde eind juni 2017 op 17,0 miljard dollar, versus 17,1 miljard dollar eind 2016.

Het concern meldde tevens dat de gesprekken met de Braziliaanse autoriteiten en Petrobras met betrekking tot de schikkingsovereenkomst inzake de smeergeldaffaire voortduren. Vorig jaar werd al een schikking getroffen, maar de Hoge Raad verwierp die uiteindelijk.

Outlook

SBM Offshore herhaalde zijn omzetverwachting voor het hele boekjaar. De oliedienstverlener voorziet een omzet van circa 1,7 miljard dollar, waarbij voor de divisie Turnkey een omzet wordt verwacht van 200 miljoen dollar. Voor de divisie Lease & Operate wordt een omzet voorzien van 1,5 miljard dollar.

De oliedienstverlener stelde zijn onderliggende EBITDA verwachting volgens de Directional boekhoudmethode opwaarts bij. Het concern voorziet nu een onderliggend bedrijfsresultaat van meer dan 750 miljoen dollar, waar eerder nog werd gerekend op een onderliggend resultaat van circa 750 miljoen dollar.

Het aandeel SBM Offshore sloot dinsdag op een groen Damrak 0,3 procent lager.

Update: om meer informatie toe te voegen

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

HP boekt lagere winst

Voormalige hardware divisie van Hewlett Packard verhoogt outlook hele fiscale boekjaar.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

ArcelorMittal sterkste stijger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street lager gesloten

Markt in afwachting van Jackson Hole symposium.

Gisteren - Lees verder

Wall Street beweegt richting lager slot

Markt in afwachting van Jackson Hole symposium.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs hoger gesloten

Amerikaanse voorraden ruwe olie vorige week gedaald.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
SBM OFFS... toevoegen aan uw watchlist 13,67 -0,51% -0,07 13,74