Update: Winst ABN AMRO hoger van bijstelling risicomodellen

Redactie ABM Financial News - 9 augustus 2017, 09:01

Economisch herstel overvleugelt kosten renteswaps.

(ABM FN-Dow Jones) ABN AMRO heeft in het tweede kwartaal meer winst geboekt dan verwacht, dankzij het herstel van de Nederlandse economie en de hogere huizenprijzen, waardoor klanten betalingsachterstanden inliepen en voorzieningen vrijvielen. Dit maakte de bank woensdag voorbeurs bekend met de cijfers over het tweede kwartaal. 

De bijstelling van risicomodellen droeg volgens ABN AMRO eveneens bij aan de hogere winst. De meevallers wogen ruimschoots op tegen hogere kosten in het renteswapdossier, waar ABN AMRO in discussie blijft met toezichthouder AFM over de compensatieregeling voor gedupeerde mkb-klanten. 

"De onderliggende trend in het tweede kwartaal was over het algemeen positief, ook gesteund door de aanhoudende groei van de Nederlandse economie", stelde CEO Kees van Dijkhuizen in een toelichting op het kwartaalrapport.

De bank behaalde een nettowinst van 960 miljoen euro, tegen 615 miljoen euro in het voorgaande kwartaal en 391 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Het resultaat is ruim hoger dan het bedrag van 738 miljoen euro dat analisten hadden voorspeld. 

De winst werd geflatteerd door de afronding van de verkoop van de private bank in Azië met een opbrengst van netto 200 miljoen euro.

Inbare leningen

Bij de oninbare leningen kon 96 miljoen euro aan de voorzieningen worden onttrokken, vooral voor zakelijke leningen en hypotheken, dankzij de sterkere Nederlandse economie en hogere huizenprijzen. Hierdoor was het resultaat bijna 200 miljoen euro beter dan analisten hadden voorzien.

Ook door de aanpassing van risicomodellen voor hypotheken en mkb-leningen hoefde de bank minder voorzieningen te nemen. Bij de zakelijke leningen in energie-, grondstoffen en transport daalden de voorzieningen intussen van 93 miljoen naar 82 miljoen euro.

AFM

Het renteswapdossier leverde een extra kostenpost op van 69 miljoen euro, waarvan 15 miljoen euro voor compensatie aan klanten en 54 miljoen euro voor extra uitvoeringskosten.  De schikkingsregeling met gedupeerde mkb-klanten heeft meer voeten in de aarde door aanhoudende discussies met toezichthouder AFM.

Ook voor het lopende digitaliseringsproject werd 25 miljoen euro extra uitgetrokken, meldde de bank, en het project ligt op koers.

Marge

De netto rentebaten kwamen conform de verwachtingen uit op 1,60 miljard euro, gelijk aan het voorgaande kwartaal. De marge op zakelijke leningen was iets lager, terwijl de marge op hypotheken stabiel bleef. Daarbij zijn meer klanten weer op schema met hun betaling, dankzij het herstel van de Nederlandse economie, aldus de bank.

De fee-inkomsten daalden tot 418 miljoen euro, van 435 miljoen een kwartaal eerder, waar analisten 428 miljoen hadden voorspeld. Er vielen fee-inkomsten in Azië weg en de tarieven voor betaalrekeningen voor mkb-bedrijven werden verlaagd. Daar stonden meer transacties en hogere aandelenkoersen tegenover bij de private bank.

Personele krimp

De operationele kosten stegen wat sterker dan verwacht, van 1,26 miljard naar 1,37 miljard euro, door extra kosten voor het renteswapdossier, de desinvestering in Azië en het lopende digitaliseringsproject. 

Afgezien van de eenmalige posten werden loonstijgingen gecompenseerd door de krimp van het personeelsbestand, stelde de bank. Het aantal voltijdmedewerkers daalde met bijna 1.200 tot iets minder dan 22.000, waarvan 300 meegingen naar de koper van de private bank in Azië. 

Basel

De kernkapitaalratio verbeterde tot 17,6 procent. Als het Bazels Comité geen akkoord bereikt dit jaar over de kapitaalregels, dan zal ABN AMRO in het eerste kwartaal een update geven over de kapitaalpositie, stelde CEO Kees van Dijkhuizen in het rapport.

Het aandeel ABN AMRO noteerde woensdag 1,1 procent hoger op 24,99 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

Gisteren - Lees verder

AEX stijgt in week die in mineur eindigt

Amsterdamse hoofdgraadmeter op weekbasis half procent hoger.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
ABN AMRO... toevoegen aan uw watchlist 24,36 -1,26% -0,31 24,50