Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Waarschuwing bij nieuwe highs

Waarschuwing bij nieuwe highs
6 sep 2014 om 10:50

In de afgelopen weken is de belangrijke aandelenindex SP 500 opgeklommen tot nieuwe all time highs. Goed nieuws zou je zeggen en reden tot vreugde, maar toch is er een probleem. Dat zijn namelijk de lage volumes en het ontbreken van euforie.

 

Wanneer markten een nieuw hoogtepunt bereiken gaat dat meestal gepaard met een uitgelaten stemming. Opvallend is het om te zien dat dit sentiment op dit moment ontbreekt. Beleggers vertrouwen de rally niet. Niet voor niets wordt de huidige stijging in de VS betiteld als de "most hated rally ever". 

 

Professionals hebben de stijging gemist en zijn te voorzichtig geweest. Iedereen zit te wachten op een terugval om te kunnen kopen. Wanneer deze alsmaar uitblijft moeten ze geforceerd op hogere niveaus alsnog instappen. Zo gaat het al een aantal jaar. Op dit moment lijken er echter steeds meer partijen in ieder geval met woorden positiever te worden. Ze rechtvaardigen de stijging en waarderingen met de toegenomen bedrijfswinsten. En daar kan nu wel eens een probleem gaan ontstaat. 

 

Het door Draghi ingezette beleid heeft consequenties voor de euro. Winsten van de Amerikaanse internationals zullen afnemen als gevolg van een lagere koers van de euro. Bovendien wordt de dollar duurder en dat kan de concurrentiepositie beïnvloeden. Door de lage euro ontstaat er een zogenoemde carry trade. Men leent euro’s tegen een lage rente en koopt valuta waar de rente hoger ligt. Een spiraal die zijn eigen leven gaat leiden.

 

Een ander opmerkelijk gegeven is dat de volumes extreem laag zijn. Een doorbraak naar een nieuwe high moet idealiter gepaard gaan met een toename van het volume. Dit is de brandstof die de stijging moet voeden. Wanneer deze zoals nu ontbreekt is dat een reden om voorzichtig te zijn. Het is een teken dat de stijging aan kracht verliest.

 

De index zal op korte termijn met kracht door de 2.000 puntengrens moeten breken, want anders neemt de kans toe dat er een voorlopig einde komt aan de huidige stijging. Wanneer het naar boven toe niet wil lukken, zullen er winstnemingen plaatsvinden en de koersen verder afkalven. De verwachting is dat er op zeer korte termijn duidelijk zal komen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.