Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Waar is TINA als je haar nodig hebt

Waar is TINA als je haar nodig hebt
5 mei 2015 om 20:30

De titel lijkt op mijn laatste column en moet net als de vorige met enige ironie worden gelezen. Elke stijging  van obligaties en aandelen werd recent verklaard met het fenomeen TINA. Inmiddels ontstaat er echter een TI(N)A beweging en zoals zo vaak worden dingen onder druk vloeibaar.

 

TI(N)A is het synoniem voor Cash. Er is een alternatief zo blijkt de laatste dagen. Obligaties dalen synchroon met aandelen en dat kan niet als je in TINA gelooft. Wanneer het spannend wordt gaat emotie voor ratio. Beleggers die kochten op basis van TINA, vergeten haar even en gaan op zeker. Wanneer een belegger een belegging  beoordeelt moet dat gebeuren op basis van een rationele afweging. De laatste tijd kochten beleggers obligaties, of bleven er op zitten, met TINA als argument.

 

Wanneer de risico/rendementsverhouding echter totaal scheef is, zoals bij obligaties het geval is, moet je niet blijven zitten op basis van de verkeerde argumenten. Hetzelfde gebeurt vaak bij beleggers die zeggen dat het geen zin heeft om een aandeel te verkopen, omdat ze niet weten wat ze dan moeten kopen. Een belegger die aandelen vasthoudt met als enige argument dat er geen alternatief is maakt een denkfout. Cash is nog altijd beter dan een belegging waarvan de waarde daalt.

 

Een koop- of verkoopbeslissing moet worden gemaakt op basis van de persoonlijke inschatting van de belegger. Wanneer hij niet verwacht dat er nog rek zit in het aandeel dan is er maar een oplossing, verkopen. Dat cash vervolgens niets oplevert is een ander probleem, maar doet feitelijk niet ter zake. Het gaat om een verantwoorde risico/rendementsverhouding, dat is het enige ijkpunt. Beleggen begint met een juiste mindset en in spannende tijden betekent dit vasthouden aan de juiste strategie en argumenten.  

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.