Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Nog een ritje? Ik stap weer in.

Nog een ritje? Ik stap weer in.
3 dec 2008 om 17:35

Het is weer erg beweeglijk de afgelopen dagen. Aan de uitschieters naar beneden is duidelijk te zien dat er nog veel paniek in de markt zit. Deze nervositeit noopt tot snel winstnemen en korte bewegingen; dit is niet gemakkelijk, maar kan wel degelijk lonen.

Zo waren er een mooie ritjes te maken met de index als geheel en specifiek met mijn favoriete aandelen: Arcelor Mittal en ING . Momenteel lijkt het me weer een nieuw instapmoment, zeker voor het eerste fonds.

Vandaag werden er cijfers over de werkloosheid bekendgemaakt in de Verenigde Staten. Deze waren niet al te best en aanvankelijk openden de indices daar dan ook lager. Inmiddels, na vier uur plaatselijke tijd, staat er een plus op de borden. Komt dit doordat de cijfers over de dienstensector minder slecht waren dan gedacht? Zijn er koopjesjagers actief? Komt er misschien een eindejaarshausse?

Uiteraard heb ik de antwoorden niet. Wel vind ik de bewegingen interessant; de markt mag dan moeilijk voorspelbaar zijn, er valt genoeg te handelen. Interessant was ook de plotselinge en onverwachte daling van de olievoorraden. Hier bovenop kwam nog eens de mededeling dat de OPEC bij haar volgende vergadering de productie gaat verlagen. Het aanbod staat onder druk; je hoeft geen economie gestudeerd te hebben om te bedenken dat dit, ceteris paribus , een prijsverhogend effect heeft. Bovendien is er nog het grote plaatje: een olieafhankelijke wereld; een beperkte voorraad; een groeiende wereldbevolking en –economie; voor veel landen pas een rendabele verkoop bij 70 dollar per vat en invloedrijke conglomeraten die een groot belang hebben bij een hoge olieprijs. Dit maakt dat ik, ondanks de technische analisten met hun koersdoelen van 30 of zelfs 10 dollar, weer kijk naar een goed instapmoment voor deze grondstof.

Morgen om kwart voor twee komt de ECB met een rentebesluit. Er wordt gespeculeerd over een renteverlaging van twee- a driekwart procent. Dit zou de aandelenmarkten een impuls kunnen geven. Morgenmiddag zal het besluit dan ook met spanning worden afgewacht en ook de begeleidende woorden van de ECB zullen zwaar worden gewogen.

Daarnaast is er nog ander macronieuws van belang in aantocht. Zo komen in de Verenigde Staten morgen de wekelijkse werloosheiduitekeringsaanvragen naar buiten. Vrijdag is het de beurt aan de werkloosheid, de uurlonen en de banengroei van november. Nabeurs zal ook het consumentenkrediet bekend worden gemaakt, een cijfer dat normaliter niet veel aandacht trekt, maar in deze crisis toch de moeite van het volgen waard kan zijn.
Ik ben benieuwd!

Succes!

Haas

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.