Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Werkloosheid 10% VS Dow 10.000

Werkloosheid 10% VS Dow 10.000
6 nov 2009 om 21:50

 

 

Werkloosheid

In mijn optiek worden dit de aandelenkoersen. Deze zijn voor de muziek uitgelopen op basis van opgepoetste kwartaalcijfers en hoge verwachtingen. Dit is hopen tegen beter weten in; als de basis voor groei ontbreekt, kunnen rendementsontwikkelingen over de volle breedte van de economie niet duurzaam zijn. Die basis zit hem voor een groot gedeelte in de werkloosheid.

Tien plus

In oktober steeg het werkloosheidscijfer in de Verenigde Staten tot boven de 10%. Volgens het NRC Handelsblad komt dit inclusief  ‘verborgen werkloosheid’  zelf neer op 15% van de beroepsbevolking. (1) Deze geluiden zijn niet alleen van aan de andere kant van de Atlantische oceaan. Ook hier in Europa zien we de cijfers oplopen. In ons eigen land bleek het aantal ontslagen al te zijn verdubbeld in vergelijking met een jaar geleden. (2)

Huishouden

Werk is de basis van de economie. Met werk worden productiefactoren ingezet om waarde te creëren. De waarde van arbeid wordt uitbetaald in loon en de consumptie van particulieren vormt een onmisbaar deel van het economisch systeem. Als een significant deel van de bevolking geen loon meer ontvangt, drukt dat logischerwijs op deze consumptie.

Tandje hoger

Bovenstaande is niets nieuws. Maar men moet niet vergeten dat werkloosheid ook gevolgen heeft voor de andere kant, voor de mensen die nog wel een baan hebben. Op het moment dat een op de tien mensen van de beroepsbevolking thuis zit, moeten de overige negen 11% harder werken om dezelfde economische activiteit te bewerkstelligen. En voor 4% groei in de oude situatie, dienen de negen werkenden nu bijna 16% meer activiteiten te ontplooien.

Overheid is uitgespeeld

De desastreuze invloed van de werkloosheid op de overheidsfinancien behoeft geen betoog. In de Verenigde Staten is de staatskas sowieso al een probleem op zich. Ook in Europa zullen de verhoogde steunkosten tot menig zweetdruppel leiden. In ieder geval is duidelijk dat er weinig ruimte meer is voor steunmaatregelen zoals die een jaar geleden gul werden getroffen. Veel groei is er in mijn ogen dan ook niet te verwachten. De aandelenmarkten gaan het nog moeilijk krijgen, want men weet: geen groei, geen rendement.

Succes,

 

Haas

(Deze columns zijn wekelijks kosteloos te ontvangen. Hiervoor kan men zich inschrijven en aanmelden voor de nieuwsbrief)

 

 

1)  1) http://www.nrc.nl/economie/article2407565.ece/Werkloosheid_VS_boven_10_procent

2)  2) http://www.nrc.nl/economie/article2399040.ece/Aantal_ontslagen_verdubbeld

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.