Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Speculatieve koop op verhoging bod op Foster’s

Speculatieve koop op verhoging bod op Foster’s
24 jun 2011 om 16:36

De kenmerken

– Foster’s Group Ltd.
– Huidige koers A$ 5,12   
– Cash bod van A$ 4,90 door SABMiller
– Bod afgewezen door Foster’s als “significantly undervaluing the company”
– Mogelijk  ook andere bierbrouwers geïnteresseerd in Foster’s
– Neerwaarts risico beperkt door cash bod

Foster’s is de grootste bierbrouwer in Australië en de Pacific. Het bedrijf bezit enkele sterke merken zoals Foster’s en Victoria Bitter en heeft licenties van sterke internationale merken zoals Corona en Stella Artois voor de distributie in Australië. Daarnaast heeft het enkele licenties voor sterke dranken  en frisdranken waaronder Perrier. Haar eigen merken worden, veelal in licentie, over de hele wereld verkocht. In 2010 zag de brouwer haar volume teruglopen, prijzen voor haar producten konden echter worden verhoogd. 

Foster’s heeft eind april haar wijnbedrijf, Treasury Wine Estates ,  afgestoten door middel van een aparte notering. Hierdoor kan Foster’s zich volledig richten op de biermarkt. Haar thuismarkt Australië laat een bevolkingsgroei zien. Per hoofd van de bevolking neemt de bierconsumptie, in lijn met de wereldwijde trend, af.  De bevolkingsgroei zal er echter voor zorgen dat de Australische biermarkt zal blijven groeien. Daarnaast is de trend dat er meer premium bier wordt gedronken, een segment waarin Foster’s middels haar internationale merken goed is vertegenwoordigd.

Op 21 juni heeft de Zuid Afrikaanse brouwer SABMiller een bod van A$ 4,90 in contanten uitgebracht op Foster’s. Dit is een premie van 8,2% op de slotkoers van Foster’s van 20 juni.  Foster’s heeft het bod afgewezen als te laag.

 

In een videointerview geeft de CEO van SABMiller, Graham Mackay, aan dat hij middels dit bod probeert om in contact te komen met de directie van Foster’s. Dit om te zien of via ”constructieve discussie het voorstel kan worden ontwikkeld”. In het interview noemt Mackay de sterke groei van de regio, de groei van het premiumsegment en de stabiele en winstgevende ontwikkeling van de Australische biermarkt als belangrijkste drijfveren voor het bod. Daarnaast roemt hij de sterke economie van Australië als pijler onder de groei van de biermarkt. 

Onlangs bracht de Zwitserse bank UBS een researchrapport uit waarin het uitvoerig ingaat op een mogelijke overname van Foster’s. Het noemt Foster’s als een van de weinige overname kandidaten in een sterk consoliderende markt. In de lijst  van mogelijke kopers wordt, naast SABMiller, Molson Coors , Modelo en Anheuser-Busch Inbev genoemd. Op basis van eerdere overnames in de bierbranche noemt UBS een overnameprijs van A$ 5,90 als haalbaar.

De dominante positie van Foster’s in Australië, en het feit dat het een van de laatste overgebleven overnamekandidaten is, maken het waarschijnlijk dat ook andere brouwers Foster’s  willen inlijven. Een biedingsoorlog mag derhalve niet worden uitgesloten.

De afwijzing van het bod door Foster’s als te laag en de mogelijkheid tot een biedingsoorlog maken het interessant om Foster’s te kopen. Het bod van SABMiller is A$ 4,90 in cash. Dit legt een bodem onder de koers. Een interessante manier om van een verhoogd bod te profiteren is het kopen van de ING Foster’s Sprinter Long met een stoploss van A$ 4,20. Het financieringniveau is A$ 3,82. De Isin code van deze sprinter is NL0009759596.

Mercurius Vermogensbeheer heeft positie in de ING Fosters Sprinter Long 4,20 voor de meeste van haar cliënten. 

Financiële Trends

Koersen: H/L 52 weken: AUD 6.44/4,23
Gemid geschatte winst per aandeel 2011 AUD 0,30
Gemid geschatte winst per aandeel 2012 AUD 0,27
Winst per aandeel 2009: AUD 0,36 (gerapporteerd).
Dividend voorstel 2010: AUD 0,1525 p.a.
Bij een –huidige- koers van AUD 5,12 laat zich een P/E berekenen van 15

Bronnen:  yahoo finance en jaarverslag 2010

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.