Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursplein 5 vanochtend hoger van start

Beursplein 5 vanochtend hoger van start
20 aug 2009 om 08:35

De beurs in Amsterdam zal vanochtend naar verwachting hoger van start gaan. De beurs volgt hiermee de koerswinsten op Wall Street. In New York sloten de beurzen, als gevolg van stijgende olie- en andere grondstofprijzen, flink in de plus. Een groot aantal fondsen, waaronder Ahold en Boskalis, kwamen vanochtend met halfjaarcijfers. In Amerika staan enkele belangrijke macrocijfers op de agenda, met ondermeer de wekelijkse werkloosheidsaanvragen en de Leading Indicators van juli.

Ahold boekt vooral in Amerika vooruitgang

Vanochtend voorbeurs kwam Ahold met halfjaarcijfers. Ahold boekte in het tweede kwartaal van 2009 een nettowinst van 195 miljoen euro. Dit is ruim 40 procent lager dan de 338 miljoen euro van een jaar geleden. De nettowinst over het tweede kwartaal is licht hoger dan de analisten hadden verwacht. De omzet van het bedrijf bedroeg 6,4 miljard euro, tegen 5,8 miljard euro een jaar eerder. Vooral in Amerika boekte Ahold vooruitgang, met name dankzij Stop&Shop/Giant Landrover. In Nederland ging het operationeel resultaat van Albert Heijn met 8,7 procent omhoog. In Oost-Europa boekte Ahold een klein verlies van 25 miljoen euro, dat te wijten is aan de door te voeren herstructurering.

Omzet Boskalis stijgt, maar winst valt flink terug

In het eerste halfjaar van 2009 heeft Boskalis een omzet geboekt van 989 miljoen euro. Hiermee werd een winst gerealiseerd van 102,7 miljoen euro, tegen 110 miljoen euro een jaar eerder. De winst van het bedrijf is flink teruggevallen. De omzet viel wel hoger uit. Zo is de ordeportefeuille goed gevuld met 3 miljard euro aan orders. Op basis van de sterke orderportefeuille is CEO Peter Berdowski positief gestemd voor de rest van 2009. Ondanks het zware economische weer heeft het bedrijf een ijzersterk eerste halfjaar gedraaid. Voor geheel 2009 wordt een omzet verwacht die vergelijkbaar is met het niveau van 2008.

Amerikaanse beurzen in de plus door stijgende olieprijs

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag met winst gesloten. Eerdere verliezen werden dezelfde dag nog goed gemaakt door de stijgende olieprijs die werd gestimuleerd door de onverwacht sterk gedaalde olievoorraden in de VS. De Dow Jones won bijna 0,7 procent. Ook de S&P en de Nasdaq sloten met winst op circa 0,7 procent.

Door: Marleen Luttje, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.