Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beste jongetje uit de klas.

Beste jongetje uit de klas.
12 mrt 2012 om 08:56

De Amerikaanse FED, die voor lange tijd een lage rente politiek heeft gevoerd, is er goed in geslaagd massaal buitenlandse investeerders te lokken om Amerikaans schatkist papier (Treasuries) te kopen. Amerika heeft na aanvang van het ‘Lehman debacle’ en alles wat daarop volgde goedkoop geld weten aan te trekken ten koste van Europa, een continent dat niet volledig doordrongen was van de ernst van de economische situatie. Dit leidde ertoe dat het vertrouwen in de Europese munt ver te zoeken was en de lage rente vergoeding op Amerikaans schatkistpapier werd gecompenseerd door een groter vertrouwen in de dollar.

 

Nu de Amerikaanse cyclus vooruit loopt op die van Europa voor wat betreft het economisch hertel loopt de langdurige periode van lage rente in Amerika ten einde en zal de rente eerder verhoogd dan verlaagd worden. Dit moet niet alleen als wapen tegen inflatie worden gezien, maar ook als een terugkerend vertrouwen in de Amerikaanse economie.

 

Wat betekend dat voor “ons” Europeanen?

Europa kan zich nog lang niet de luxe permitteren van een renteverhoging want we staan nog maar aan het begin van het puinruimen. Dat zal impliceren dat de €/$ verder zal verzwakken.

 

Negatief voor Europa? Nee, integendeel!

De renteverhogingen die ter zijner tijd in Amerika doorgevoerd gaan worden zullen de obligatiemarkten onderdruk zetten. In eerste instantie denken we daarbij aan grote verliezen want bij stijgende rentes horen dalende obligatiekoersen en stijgende rendementen. Ik ben echter van mening dat de kracht van de dollar deze verliezen ruimschoots compenseert en de reeds in gang gezette ‘bull market’ voor aandelen een extra stimulans geven voor een langdurige stijging.

 

Obligaties gaan weer plaats maken voor aandelen! En de behaalde winsten op de Amerikaanse kapitaalmarkten zullen hun weg vinden naar Europa waar de Amerikanen heerlijk gaan shoppen met hun sterke dollar, die overigens onze export positie een extra boost zal geven.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.